tatlidede

Mardin’in Tarımsal Yapısı

Mardin’in Tarımsal Yapısı

Mardin'in toplam yüzölçümüne baktığımızda 889 bin 100 hektardır. Bu alan içerisinde TÜİK verilerine göre toplam işlenen tarım arazilerinin payı %35.4 yani 314 bin 479 hektardır.

Mardin'de belirli dönemlerde yaşanan kuraklık sonrası üreticilerin kendi imkânlarıyla açmış oldukları sondaj kuyuları sulanan arazi miktarını önemli derecede arttırmıştır. İlde sulama yapılan alanların birçoğu kuyu sularından elde edilen suyla sulanmaktadır. Ayrıca Nusaybin ve Derik gibi ilçelerde bulunan belirli göletlerden elde edilen suyla yaklaşık 10 bin 500 hektarlık alanda da devlet tarafından sulama yapılmaktadır. GAP projesinin tamamlanmasıyla birlikte Mardin'de yaklaşık 21 bin 000 hektarlık alanın sulanabileceği öngörülmektedir. Bu durum göz önüne alındığında sulanabilen arazilerde artış sağlanacağı ve ilde üretilen tarımsal ürün miktarı ile deseninde önemli değişiklikler olacağı düşünülmektedir.

Mardin ilimizde modern tarım araçları ve usûllerinin kullanılmasına yeni başlanmış sayılır. Başlıca tarım ürünleri; Buğday, Mısır (Dane), Arpa, Yem Bitkileri, Nohut ve Pamuktur. Özellikle ova köylerinde (Kızıltepe, Nusaybin gibi ilçe köyleri) Buğday (daha çok makarnalık) ve Mısır tarımı önemli bir geçim kaynağıdır. Bunun yanında bahçe bitkileri olan Zeytin, Antepfıstığı ve Kiraz yetiştiriciliği önde gelen ürünlerdir.

Dicle Nehri kıyısına doğru gelindikçe sebzecilik yapıldığı görülmektedir. ŞehrimizdeTurfanda Sebzecilik te gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir. Meyve üretiminde ise üzüm başta gelir. Mardin’e üzüm diyarı diye hitaplar çok olur. 150 bin tonu geçen üzüm üretimi ile Türkiye’de dördüncü sırada yer almaktadır. Özellikle Savur ilçesi ve civarı,önemli bir üzüm yetiştirme alanına sahiptir. Bunun yanı sıra Kayısı, Elma, Fındık, Armut, Erik çeşitleri, Vişne, Ceviz, Badem, Şeftali, Fıstık ve her türlü meyve sebze ve bakliyat yetişmektedir.

Mardin ili Kırmızı Mercimek üretiminde önemli bir yere sahip iken son yıllarda bu üretim alanı giderek daralmıştır. Bu durumun başlıca sebebi sulama imkanlarının artmasıyla birlikte ekonomik getirisi daha fazla olan ürünlere rağbet edilmesi ayrıca mercimek ekim alanlarında görülmeye başlanan canavar otu (orabanş) ile mücadelenin zor olması ve mercimeğin kısa boylu bir bitki olması nedeniyle özellikle taşlık alanlarda makineli hasadın zor olması çiftçileri Kırmızı Mercimek üretiminden uzaklaştıran faktörlerdir.

Mardin'de yem bitkileri üretimine bakılacak olursa hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması, daha kaliteli hayvansal ürün elde edilmesi ile verimliliği arttırıcı gibi önemli fonksiyonları olan yonca, korunga, üçgül gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Mardin ili kişi başına düşen bitkisel üretim değerinde Türkiye ortalamasının üzerinde iken, kişi başına düşen hayvansal ürünler ve canlı hayvanlar değeri bakımından ise ortalamanın altında bir üretim değerine sahiptir. Hayvansal üretime; kırsal kesimde yaşayan insanlar açısından düzenli nakit akışı sağlaması, işletmenin hayvansal ürün ihtiyacını karşılaması, bitkisel ürün artıklarının değerlendirilmesi gibi önemli katkıları olan bir faaliyet olarak bakılmaktadır.

Sonuç itibariyle; Mardin şehri tarımsal yapısı olarak çok çeşitli, güzel, kaliteli ürünlerin yetiştiği bir şehirdir.

Bu ürünlerden daha iyi bir verim elde etmek için; ben ve meslektaşlarımın da katkısıyla ürünün yetiştirmesinde, bakımında, hasatında, kullanım alanlarında daha doğru yöntemlerle çalışmaların yapılması sağlanmalıdır.

Editör: Şilan Ecevit

Yorum Yaz