Mehmet Ali Büyükkara kimdir? Mehmet Ali Büyükkara kitapları ve sözleri
İslam Mezhepleri Tarihi Profesörü Mehmet Ali Büyükkara hayatı araştırılıyor. Peki Mehmet Ali Büyükkara kimdir? Mehmet Ali Büyükkara aslen nerelidir? Mehmet Ali Büyükkara ne zaman, nerede doğdu? Mehmet Ali Büyükkara hayatta mı? İşte Mehmet Ali Büyükkara hayatı...

Doğum Tarihi: 1967
Doğum Yeri: İstanbul
Mehmet Ali Büyükkara kimdir?
1967 yılında İstanbul Fatih'te doğdu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi (1990). Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptığı sırada aynı üniversitede Hadis bilim dalında yüksek lisansını tamamladı (1993). Aynı yıl yeni kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne YLS sınavıyla İslam Mezhepleri araştırma görevlisi olarak atandı. Lisansüstü öğrenimi için gittiği İngiltere’de Edinburgh Üniversitesi İslam ve Ortadoğu Araştırmaları bölümünde doktor ünvanı aldı (1997). Yurda dönüşünde göreve başladığı Çanakkale Onsekiz Mart Ü. İlahiyat Fakültesi’nde 2000 yıbnda doçent, 2006 yıbnda profesör oldu. Dekan yardımcıbğı (1998-1999), Üniversite Senatörlüğü (2000-2009) ve Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkankğı (1999-2009) görevlerini yürüttü. 2009’da Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi, 2012’de ise İstanbul Şehir Üniversitesi kadrosuna katıldı. Çakşmalarmı klasik kelâm okullarının yanısıra Şiîliğin tarihi, düşüncesi ve günümüzdeki durumu, bugünkü selefilik, çağdaş İslami hareketler ve akımlar, din-siyaset ilişkisi konuları üzerine yoğunlaştıran Büyükkara’nın, alanında yerli ve yabancı dilde yaptığı çeşitli yayınları bulunmaktadır.
Mehmet Ali Büyükkara’mn yayınlanmış kitapları şunlardır:
İhvan’dan Cuheyman’a Suudi Arabistan ve Vehhabilik, 2004,2010,2013 (üç baskı).
İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları (h. II. Asır), 1999.
Imamiyye Şiasına Göre Önemli Tarih, Gün ve Geceler, 1999.
Ehl-i Beyt ve Ehl-i Devlet: Musa Kâzım ile AB Rızâ Dönemi Şiiliği ve Abbasiler, 2010.
Mehmet Ali Büyükkara Kitapları - Eserleri
- Çağdaş İslami Akımlar
- İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik
- Geçmişten Günümüze Kabe'nin İşgali
- Kabe'nin İşgali
- İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları
- İslami Davanın Güzergahı
- Ehl-i Beyt ve Ehl-i Devlet
Mehmet Ali Büyükkara Alıntıları - Sözleri
- 1932’de İbn Suud, Osmanlı kanunları dahil, Hicaz’da yürürlükte olan hukuk nizamının artık tüm ülkede geçerli olduğunu belirten radikal bir karara imza atarak söz konusu farklı nizamları tek bir nizam altına toplamış oluyordu (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- Din bir kez daha dünyevi hırs ve ikbalin kurbanı oldu. (İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları)
- insanlığa bir çare, bir ilaç, bir devadır... (İslami Davanın Güzergahı)
- Faysal’ın din-siyaset ilişkisi bağlamındaki görüşleri, 20. yüzyılın son yarısına ait İslamcı söylemin genel karakterini ana hatlarıyla yansıtmaktadır. Faysal, İslam ümmetinin geri kalışının suçunu müslümanlarda aramaktadır. Onlar, Allah’ın kendilerinden beklediği şekilde hareket etmemişler, O’nun yolundan sapmışlardır. Bugün İslam, -Hz. Peygamber’in sözünün doğruluğunu da kanıtlamasına- doğduğu günlerde olduğu gibi garip/yalnız durumdadır. İslamiyeti garip bırakanlar yine müslümanlardır. (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- ...tarikat yapıları kadın dindarlığını yükselten toplumsal bir işlev görürler. (Çağdaş İslami Akımlar)
- Kutub'a göre cahili sistemler şöyle sorular sorarak İslam cemiyetini aceleye sevk etmektedir: Çağrısını üstlendiğiniz nizamın detayları nerede? Onu yürütmek üzere modern usullere göre düzenlemeler yaptınız mı? Uygulanmaya hazır hukuk tasarılarınız var mı? "Sanki insanlar Allah'ın hakimiyetine teslim olmuş, O'nun şeriatı uyarınca yönetilmeye razılar da müçtehitler eliyle düzenlenmiş yeni usullere uygun hukuk tasarıları bulamıyorlar!" (İslami Davanın Güzergahı)
- Humeyni’nin Vehhabiliğe yönelttiği eleştiriler, dini ilimler kariye rinin ilk yıllarına kadar eskiye gitmektedir. Örneğin 1940’larda kaleme aldığı bir kitabında İslamiyet’in Vehhabi yorumunu “yalanlarla dokunmuş bir mendil” olarak nitelemekteydi. (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- Gaye vasıtayı meşru kılmaz... Haram ile ne vacibe ne de mübaha ulaşılır. (İslami Davanın Güzergahı)
- kendisiyle savaşanlarla savaşıp, savaşmayanlarla savaşmaması... (İslami Davanın Güzergahı)
- 1967 Arap-İsrail savaşı ve savaşın Araplar aleyhine oluşan sonuçları, Faysalın İslam Paktı projesine müslüman hükümetler nezdinde İlgi ve itibar kazandırdı. Faysala kadar Suudi Arabistan devleti, Filistinliler için neredeyse hiç bir şey yapmamıştı. Özellikle Abdülaziz İbn Suud, sırf İngiltere ile karşı karşıya gelmemek için Filistin meselesinde doğrudan taraflardan biri olmaktan devamlı kaçınmıştı. (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- Vehhabilerin Necd dışına yaptıkları ilk ciddi saldırı, 13 Mayıs 1802 tarihindeki Kerbela baskınıdır. Aşura gününü anmakta olan Iraklı Şiiler korkunç bir katliamla karşı karşıya kaldılar. İki binden fazla Şii müslüman öldürüldü. Hz. Hüseyin'in türbesindeki değerli süslemeleri, altın ve gümüş eşyaları iki yüz kadar deveye yükleyerek Dir’iye'ye dönen Vehhabi akıncılar, bir müddet sonra Suriye'ye yönelmişler, kısa süreli de olsa Şam'ı işgal etmişlerdi. (Geçmişten Günümüze Kabe'nin İşgali)
- Din bir kez daha dünyevi hırs ve ikbalin kurbanı oldu... (İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları)
- Allah'ın azabının azı, hafifi olmaz. (İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları)
- Gerçek zafer ahirettedir. (İslami Davanın Güzergahı)
- Dinde önceleri yok iken sonradan çıkarılan inanç ve pratikleri ifade eden bid’at, Vehhabi inancındaki temel kavramlardan bir tanesidir. Kur’an ve sünnette bulunmayan her şey bid’attır. Şirke kapı aralayan türbelerin inşasına ek olarak, camilere kubbe ve minare yapımı ve içlerinin süslenmesi bid’at olarak kabul edilir. Farz namazları ferdi olarak eda etmek bid’attır, dolayısıyla cemaatle namaz zorunludur. Hz. Peygamberim doğumunu ve kandil gecelerini kutlamak, mevlit okutmak, Şiilerce icra edilen kutlama ve anma merasimleri, “selâten tüncînâ” gibi çeşitli tesbihat ve dualar, Delâil-i Hayrat gibi kitapları okumak yine sakınılması gereken bidatlerdendir. (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- farzların ve haramların çerçevesi dışına çıkmaya bir ruhsat bulunmamaktadır. (İslami Davanın Güzergahı)
- Cehennem halkı içinde azabı en hafif olan kişi Ebû Tâlib'dir. Ayağında ateşten bir çift pabuç vardır ve bunun (hararetinden dolayı) beyni kaynar. (İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları)
- Teşkilatların 1970’li yıllardaki kitap basım faaliyetlerinin baş sıranda Seyyid Kutub, Muhammed Kutub, Mevdudi, Abdülkadir Udeh gibi İslamcı yazarlardan yapılan çeviriler yer almaktadır. Başta İngiliz-olmak üzere Batı dillerinde ve müslümanların konuştukları dillerde yapılan söz konusu baskılar, müslüman ülkelerde ve dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan azınlık müslüman gruplar arasında ücretsiz olarak dağıtılmışlardır. (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- Bu duygularla yüklü olan İbn Suud, bir başka toplantıda da Hıris-tiyanlarla ilgili bazı Kur’an ayetlerini okumuş, sonra da Philby’e dönerek kendisini kuzeni saydığını, zira Hıristiyanların İshak Peygamber, Arapların da İshak’ın kardeşi İsmail Peygamber evladından olduklarını, Türklerin ise Tatar kökenli evlâd-ı İblis'den olduklarını açık yüreklilikle ifade etmişti (İhvan'dan Cüheyman'a: Suudi Arabistan ve Vehhabilik)
- Rasyonel temelli Kur'ancı ekol, tarihsel ve geleneksel malzemeyi kaynak olmaktan çıkardığı için, Kur'an'ı anlama yolunda irrasyonel bir beklenti içine düşmekten kurtulamamıştır. Bu türden sezgiciliğin izâfîliğinden olacak ki, aşırı uçlardaki bazı Kur'ancıların daha ileri giderek mistik hurûfiliği andıran izahlar yapmak durumunda kaldıkları görülmektedir. (Çağdaş İslami Akımlar)