Asansör Ustası nedir, ne iş yapar? Asansör Ustası olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?
Asansör Ustası nasıl olunur? 2022 Asansör Ustası maaşı ne kadar? Asansör Ustası olmanın şartları nelerdir? Asansör Ustası görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Asansör Ustası olmak için ne yapılmalı? Asansör Ustası sınavı var mı? İşte Asansör Ustası için merak ettiğiniz bütün detaylar...

Asansör Ustası Nasıl Olur? Asansör Ustası maaşları ne kadar? Asansör Ustası görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Asansör Ustası nasıl olunur? Asansör Ustası olmak için gerek şartlar nelerdir? Asansör Ustası mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.
Asansör Ustası nedir, kime denir?
Bina ya da iş yerlerinde bulunan asansörlerin tamir ve bakım işlerini yapan kişilere asansör ustası denir. Asansör ustası, işi ile alakalı olan araç gereçler ile cihazları kullanma bilgisine sahiptir. Asansör ustası, asansörlerin arıza ve bakım işleri ile ilgilenen kişidir. Asansörlerin sorunsuz bir şekilde işlemesinin yanı sıra emniyetli şekilde çalışması için emek harcar. Asansör bakımlarını kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma yetkinliğine sahiptir.
Asansör Ustası ne iş yapar? Görevleri nedir?
Asansör ustasının görevi, asansörün emniyetli ve sorun çıkarmadan çalışmasını sağlamaktır. Bir asansörün ustasının görevleri şu şekilde sıralanır:
- Asansörün arızasını belirlemek için kat kapılarını, camlarını, şalteri, asansör kumanda tablosunu ve şebeke gerilimini kontrol etmek,
- Yapmış olduğu kontroller doğrultusunda arıza olan parçayı tespit etmek,
- Tespitin ardından sorunun giderilmesi için gerekli çalışmayı yapmak,
- Yapmış olduğu çalışmanın ardından testleri yerine getirmek,
- Asansörün elektrik arızası verebileceği ihtimaline karşı sigorta tertibatını tespit etmek,
- Asansörün mekanik durumunu kontrol etmek için miller, fren balatası, büte rulmanları, ve hız regülatörü gibi parçalarda denetim yapmak,
- Asansörün iç aydınlatma tertibatını kontrol etmek,
- Kapılar ve kat seviyesi ayarlamalarını yapmak,
- Elektronik kartı ya da kaçak akım rölesi gibi parçalarda arıza olması durumunda değişim yapmak,
- Makine ve motor yağlarını kontrol etmek, gerekirse değişimini yapmak,
- Asansörün periyodik bakımları çerçevesinde yapılması gerekenleri yerine getirmek,
- İş bitiminde asansörü yeniden devreye almak.
Asansör Ustası Olmak İçin Gerekenler
Meslek edindirme kursları tarafından asansör ustalığı eğitimi verilir. Asansör ustası olmak isterseniz, bu kurslardan sertifika almanız gerekir. Ortalama 944 saat süren eğitime katılmak için okuma yazma bilmeniz ve mesleğin gerektirdiği fiziki özelliklere sahip olmanız yeterlidir.
Asansör Ustası olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?
Asansör ustası olmak isteyenlere meslek kurslarında verilen eğitimler, daha çok mesleğin detaylarına yöneliktir. Bu eğitimler kapsamında; kuvvetli akım devreleri, analog devre elemanları, elektriğin temel esasları, anahtarlama elemanları, asansörlerde tam otomatik kapılar, kumanda kasetleri, kata getirme sistemi gibi iş esnasında faydalanabileceğiniz dersler verilir.
Asansör Ustası maaşları ne kadar?
Asansör Ustası mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Asansör Ustası maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Asansör Ustası maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Asansör Ustası maaşları farklılık arz etmektedir. Asansör Ustası maaşı en düşük 4.430 TL, en yüksek 8.910 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Asansör Ustası ortalamasına göre Asansör Ustası maaşı yaklaşık 6.040 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.
Editör: Nasrettin Güneş