Aşçıbaşı nedir, ne iş yapar? Aşçıbaşı olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?
Aşçıbaşı nasıl olunur? 2022 Aşçıbaşı maaşı ne kadar? Aşçıbaşı olmanın şartları nelerdir? Aşçıbaşı görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Aşçıbaşı olmak için ne yapılmalı? Aşçıbaşı sınavı var mı? İşte Aşçıbaşı için merak ettiğiniz bütün detaylar...

Aşçıbaşı Nasıl Olur? Aşçıbaşı maaşları ne kadar? Aşçıbaşı görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Aşçıbaşı nasıl olunur? Aşçıbaşı olmak için gerek şartlar nelerdir? Aşçıbaşı mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.
Aşçıbaşı nedir, kime denir?
Aşçıbaşı, en temel tanımıyla; besinleri çeşitli teknikler kullanarak yenebilir veya içilebilir hâle getiren kişilere denir. Diğer yandan her zaman en çok aranan çalışan gruplarından biri olan aşçıların da sorumlusu konumundadırlar.
Otel, restaurant, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerin mutfaklarında; malzeme tedariğinden menü belirlenmesine, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar, departmanın tümünden sorumlu olan kişiler, aşçıbaşı ya da şef aşçı olarak tanımlanır. Uluslararası aşçıbaşı olabilmek için ise aşçılığın gerektirdiği temel niteliklerin dışında, yabancı dil bilme ve dünya çapında düzenlenen geçerli sertifika programlarına katılma şartı bulunur.
Aşçıbaşı ne iş yapar? Görevleri nedir?
Aşçıbaşı çalıştığı mutfağın her adımından sorumlu olduğu için birbirinden farklı görevleri vardır. Planlama, hesaplama, koordinasyon ve uygulamanın yanında yerine getirmesi gereken görevler detaylarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Mutfak ekipman ve gıdalarındaki eksikleri belirlemek, ihtiyaçların tedarik edilmesini sağlamak,
- Yasalara uygun şekilde mutfağın hijyen ve güvenlik kurallarını belirlemek, diğer tüm personelden bu kurallara uyulmasını talep etmek,
- Çalışılan işletmenin imajına ve kültürüne uygun menüler hazırlayabilmek,
- Sunulan menülere, müşterilerin kapasitesine ve taleplerine uygun yiyecek ve içeceğin hazırlanmasından sorumlu olmak,
- Türk ve dünya mutfağındaki gelişmeleri takip etmek.
Aşçıbaşı Olmak İçin Gerekenler
Aşçıbaşı olabilmenin yolu işletmelerin mutfaklarında elde edilen yoğun tecrübeden geçer. Bu nedenle işin eğitimini alanların yanı sıra, küçük yaşlardan itibaren aşçılığı meslek edinen kişiler de her şeyden önce yüksek oranda tecrübeye sahip olmalıdır.
- Meslek liselerinin veya üniversitelerin yiyecek içecek hizmetleri, gastronomi gibi tamamen yiyecek ve içecek üzerine eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar,
- Profesyonel aşçılık alanında kapsamlı eğitim veren kuruluşların kurslarını bitirenler,
- Küçük yaşlardan itibaren farklı işletmelerin mutfaklarında çalışarak aşçılık konusunda tecrübe kazananlar.
Aşçıbaşı olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?
Aşçıbaşı olmak isteyen kişilerin, yalnızca dünyadan ve ülkemizden çeşitli tarifler bilmekle sınırlı kalmayıp, sanitasyon, hijyen, iş güvenliği ve sağlığı gibi konularda da yetkinlik göstermesi önem taşır.
- Bu işin akademik eğitimini alanlar; gastronomi tarihi, temel mutfak teknikleri, maliyet muhasebesi ve mutfak uygulamaları gibi dersleri geçmek zorundadırlar.
- Profesyonel aşçılık kurslarına katılanlar ise mutfak ekipmanları, menü planlama, satın alma, Türkiye'den ve dünyadan yiyecek - içecek örnekleri gibi çok çeşitli eğitimler alırlar.
- Usta - çırak ilişkisiyle zaman içinde bu işi öğrenenler ise tamamen pratiğe dayalı şekilde bu işin detaylarını öğrenirler.
Aşçıbaşı maaşları ne kadar?
Aşçıbaşı mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Aşçıbaşı maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Aşçıbaşı maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Aşçıbaşı maaşları farklılık arz etmektedir. Aşçıbaşı maaşı en düşük 4.270 TL, en yüksek 20.640 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Aşçıbaşı ortalamasına göre Aşçıbaşı maaşı yaklaşık 9.610 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.
Editör: Nasrettin Güneş