Gömülü Sistem Mühendisi nedir, ne iş yapar? Gömülü Sistem Mühendisi olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?
Gömülü Sistem Mühendisi nasıl olunur? 2022 Gömülü Sistem Mühendisi maaşı ne kadar? Gömülü Sistem Mühendisi olmanın şartları nelerdir? Gömülü Sistem Mühendisi görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Gömülü Sistem Mühendisi olmak için ne yapılmalı? Gömülü Sistem Mühendisi sınavı var mı? İşte Gömülü Sistem Mühendisi için merak ettiğiniz bütün detaylar...

Gömülü Sistem Mühendisi Nasıl Olur? Gömülü Sistem Mühendisi maaşları ne kadar? Gömülü Sistem Mühendisi görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Gömülü Sistem Mühendisi nasıl olunur? Gömülü Sistem Mühendisi olmak için gerek şartlar nelerdir? Gömülü Sistem Mühendisi mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.
Gömülü Sistem Mühendisi nedir, kime denir?
Gömülü sistem mühendisliği, herhangi bir cihaza "akıllı" özelliği kazandıran elektronik ve yazılımsal donanımlar üzerinde çalışan kişidir. Gömülü sistem mühendisleri, elektronik cihazların geliştirilmesi faaliyetlerinde önemli rol oynar. Cihazların ihtiyaçlarını tespit eder ve yazılım geliştirme aşamasında görev alır.
Gömülü Sistem Mühendisi ne iş yapar? Görevleri nedir?
Gömülü sistem mühendisleri, elektronik cihazların özel olarak tanımlanan gereksinimlerini karşılamak için çalışır. Bununla ilgili olarak gerekli teçhizatları yönetir. Gömülü sistem mühendislerinin görevleri arasında;
- Elektronik cihazlar için yazılım gereksinimlerini belirlemek,
- Geliştirme sürecinde lazım olan donanımlar ile ilgili tespit yapmak,
- Çalışmanın sonucuna yönelik olarak gerekli olan yazılımı tasarlamak,
- Ortaya çıkan tasarım ile ilgili dokümantasyon çalışması yapmak,
- Belirlenen tasarım için uygun olan yazılımı geliştirmek,
- Yapılacak iş ile ilgili olan donanım tasarımını belirlemek,
- Doğru yazılım ve donanım gibi bir dizi test sürecini yerine getirmek, yer alır.
Gömülü Sistem Mühendisi Olmak İçin Gerekenler
Gömülü sistem mühendisi olmak için üniversite eğitimi gerekir. Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler, kariyerlerini bu meslek doğrultusunda şekillendirebilir. Ayrıca, bilgisayar bölümünden mezun olan kişiler ile mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği ve kontrol otomasyon mühendisliği eğitimi alanlar da gömülü sistem mühendisi olabilir.
Gömülü Sistem Mühendisi olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?
Gömülü sistem mühendisi olmak isteyenlerin daha çok sayısal bilimler alanına giren teknik resim ve elektronik gibi mesleğe yönelik dersleri tamamlaması gerekir. Mühendis adaylarının aldığı dersler arasında;
- Bilgisayar Destekli Teknik Resim
- C Programlama Dili
- Diferansiyel Denklemler
- Kompleks Analiz
- Mikro İşlemciler
- Kontrol Sistemleri, gibi eğitimler yer alır.
Gömülü Sistem Mühendisi maaşları ne kadar?
Gömülü Sistem Mühendisi mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Gömülü Sistem Mühendisi maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Gömülü Sistem Mühendisi maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Gömülü Sistem Mühendisi maaşları farklılık arz etmektedir. Gömülü Sistem Mühendisi maaşı en düşük 4.580 TL, en yüksek 12.560 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Gömülü Sistem Mühendisi ortalamasına göre Gömülü Sistem Mühendisi maaşı yaklaşık 7.650 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.
Editör: Nasrettin Güneş