matesis
dedas

Konsolos olma şartları, 2023 maaşları ne kadar, nasıl olunur? Konsolos nedir, ne iş yapar?

Konsolos nasıl olunur? 2023 Konsolos maaşı ne kadar? Konsolos olmanın şartları nelerdir? Konsolos görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Konsolos olmak için ne yapılmalı? Konsolos sınavı var mı? İşte Konsolos için merak ettiğiniz bütün detaylar...
  • 22.12.2022 12:33
Konsolos olma şartları, 2023 maaşları ne kadar, nasıl olunur? Konsolos nedir, ne iş yapar?

Konsolos Nasıl Olur? Konsolos maaşları ne kadar? Konsolos görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Konsolos nasıl olunur? Konsolos olmak için gerek şartlar nelerdir? Konsolos mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.

Konsolos nedir, kime denir?

Konsolos veya konsolosluk memuru, yabancı ülkelerde temsil ettikleri ülke adına resmi işlemleri yürüten görevlileri tanımlamak için kullanılan mesleki tabirdir. Konsoloslar; temsil ettikleri ülkenin ticari, sınai ve vatandaşlık işlemlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

Konsoloslar, genellikle büyük elçiler ile karıştırılsa da bu ikisi birbirinden farklı görevlerdir. Büyük elçiler; bulundukları ülkelerde, devlet tarafından atanmış ve kendi ülkelerini temsil eden en üst seviyedeki görevlilerdir. Konsoloslar ise yine devlet tarafından atanan ve temsil sorumluluğunun yanı sıra resmi işlemleri yürütme sorumluluğu da bulunan farklı statülerdeki çalışanlardır. Ek olarak büyük elçiler için temsil ettikleri ülkenin vatandaşı olma zorunluluğu bulunurken, konsoloslar için bu kural her zaman geçerli olmayabilir.

Konsolos ne iş yapar? Görevleri nedir?

Konsolosların görevlerini ağırlıklı olarak bağlı bulundukları ülkenin vatandaşlık işlemleri oluştursa da zaman zaman ticari ya da sınai görevler de üstlenebilirler. Bu nedenle görev tanımları içinde birbirinden farklı sorumluluklar yer alır:

  • Bağlı bulundukları ülkeleri temsil etmek; o ülke adına davetlere, toplantılara ve organizasyonlara katılmak,
  • Temsil ettikleri ülkenin vatandaşlarıyla ilgili pasaport, evlilik, doğum ya da ölüm gibi vatandaşlık işlemlerini yürütmek,
  • Gerektiğinde temsil ettikleri ülkenin vatandaşlarını sosyal güvenlik, askerlik ve benzeri durumlarıyla ilgili bilgilendirmek,
  • Temsil edilen ülkeye gidecek olan yabancılara, herhangi vize ve benzeri bir problem yaşandığında yardımcı olmak,
  • Gerektiği durumlarda vatandaşlık işlemlerinin yanı sıra temsil ettikleri ülkelerin ticaret ve sanayi alanındaki süreçlerine de destek olmak.

Konsolos Olmak İçin Gerekenler

Konsolos olabilmek adına hem akademik açıdan hem de memurluk sınavı ve sözlü mülakat açısından çeşitli yeterliliklere sahip olmak gerekir. Bu yeterlilikleri; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde yer alan genel koşullara uymak, sınav ilanının verilmiş olduğu senenin başından itibaren 35 yaşını doldurmamış olmak, en az lisans mezunu olmak ve Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan bu görev için gereken taban puanı almış olmak şeklinde açıklayabiliriz.

Konsolos olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?

Konsolos olmak için alınması gereken dersler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - Uluslararası İlişkiler bölümünde kapsamlı bir şekilde yer alır. Bu derslerden bazıları; Uluslararası Hukuk, Uluslararası Politika, Uluslararası Örgütler, Uluslararası İlişkiler Kuramları, Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri, Amerikan Dış Politikası, Diplomasi Tarihi, Dış Politika Analizi şeklindedir.

Konsolos maaşları ne kadar?

Konsolos mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Konsolos maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır.

2023 yılında Konsolos maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Konsolos maaşları farklılık arz etmektedir. Konsolos maaşı ile ile ilgili bilgi bulunamadı.

Yorum Yaz