Otobüs Şoförü nedir, ne iş yapar? Otobüs Şoförü olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?
Otobüs Şoförü nasıl olunur? 2022 Otobüs Şoförü maaşı ne kadar? Otobüs Şoförü olmanın şartları nelerdir? Otobüs Şoförü görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Otobüs Şoförü olmak için ne yapılmalı? Otobüs Şoförü sınavı var mı? İşte Otobüs Şoförü için merak ettiğiniz bütün detaylar...

Otobüs Şoförü Nasıl Olur? Otobüs Şoförü maaşları ne kadar? Otobüs Şoförü görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Otobüs Şoförü nasıl olunur? Otobüs Şoförü olmak için gerek şartlar nelerdir? Otobüs Şoförü mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.
Otobüs Şoförü nedir, kime denir?
Otobüs kullanabilme yetkisine sahip olan kişilere otobüs şoförü denir. Resmi ya da özel kurumlara ait çok sayıda yolcu taşıyabilen otobüsleri kullanan kişilerdir.
Otobüs şoförü, şehir içinde şehirler arası ya da uluslararası otobüsle seyahat eden insanları taşıyan kişidir. Yolcuların ve eşyalarının güvenli bir şekilde varış noktasına ulaşmasını sağlamakla sorumludur.
Otobüs Şoförü ne iş yapar? Görevleri nedir?
Otobüs şoförlerinin asli görevi yolcuların güvenle seyahat etmesini sağlamaktır. Bu nedenle otobüs şoförünün son derece dikkatli olması ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekir.
- Yola çıkmadan önce yolcu listesini almak ve bilgilerden emin olmak,
- Otobüs çalışanlarını denetlemek,
- Otobüsün bakımını ve düzenini sağlamak,
- Yolcuların güvenli taşınmasını sağlamak,
- Trafik kurallarına uymak,
- Gerektiğinde ilk yardım yapmak,
- Yolcuların uygun noktalardan alınmasını ve indirilmesini sağlamak.
Otobüs Şoförü Olmak İçin Gerekenler
Meslek yüksekokullarının otobüs kaptanlığı (şoförü) bölümünden mezun olan ya da özel sürücü kurslarında verilen mesleki eğitimleri alıp, MEB tarafından hazırlanan sınavları başarıyla geçmiş E sınıfı ehliyete sahip kişiler otobüs şoförü olabilir. E sınıfı ehliyet ve ticari taşıt kullanma belgesi (T4) alabilmek içinse en az ilkokul mezunu olmak ve 23 yaşından gün almış olmak gerekir.
Otobüs Şoförü olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?
Mesleki eğitim süresi ve alınması gereken eğitimler, eğitimin alınacağı kuruma göre değişiklik gösterir. Yüksek okullarının otobüs kaptanlığı bölümünde verilen eğitimin süresi 2 yıl iken özel sürücü kurslarında verilen eğitim süresi 2 aydır.
Mesleki eğitim hangi kurumdan alınmış olursa olsun, otobüs şoförü olmak isteyen kişilerin; trafik, ilk yardım, motor, taşımacılık hukuku, davranış bilimleri, uygulamalı sürücü eğitimi, öfke kontrolü, taşıt bakımı, sigorta, işletme bilgisi ve sürüş psikolojisi gibi eğitimleri alması gerekir.
Otobüs Şoförü maaşları ne kadar?
Otobüs Şoförü mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Otobüs Şoförü maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Otobüs Şoförü maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Otobüs Şoförü maaşları farklılık arz etmektedir. Otobüs Şoförü maaşı en düşük 4.350 TL, en yüksek 12.440 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Otobüs Şoförü ortalamasına göre Otobüs Şoförü maaşı yaklaşık 6.130 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.
Editör: Nasrettin Güneş
Ziyaretçi
09.11.2023 / 15:16Otobüs şoförünü araştıracağım