tatlidede
tatlidede

Midilli nerede? Midilli hakkında merak edilenler | Midilli adasının haritadaki konumu

Barbaroslar dizisiyle ile birlikte Midilli Adası'nın haritadaki konumu merak konusu oldu. Kaptan-ı Derya Hayreddin Paşa 1467 yılında Midilli Adası'nda doğdu. Girit ve Eğriboz’dan sonra Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası olan Midilli, Türkiye’nin Ayvalık ilçesine yakın. Peki, Midilli Adası nerede? Midilli'nin haritadaki konumu? İşte Midilli Adası ile ilgili merak edilenler haberimizde...
  • 18.09.2021 15:15
Midilli nerede? Midilli hakkında merak edilenler | Midilli adasının haritadaki konumu

Midilli Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adası.

Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ile Burhaniye ilçelerine yakın olan ada, Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır.

Başkenti Mytilene'dir.

Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho'nun memleketidir.

MİDİLLİ TARİHİ

MİDİLLİ TARİHİ

Tarih öncesi dönemden beri önemli olan ve Karadeniz yolu üzerinde bulunan ada halkı erken bir tarihte Trakya ve Troas'ta sömürgeler kurdu ve adalı tacirler Naukratis'e dek gitti.

Birkaç rakip site (Antissa, Eresos, Pyrrha, Methymna ve Midilli) arasında paylaşıldı; Midilli, nüfuzunu Methymna dışında öbürlerine kabul ettirdi.

Arkaik dönemde aristokrasinin çeşitli kesimleri arasında şiddetli siyasal çatışmalar meydana geldi.

Terpandros, Arion, Alkaios gibi şairlerin ve Theophrastos, Hellanikos gibi filozofların yetiştiği Midilli'de düşün yaşamı canlıydı.

Kültür sadece erkeklerin tekelinde değildi (örneğin, rahibe Sappho burada bir genç kızlar okulu kurmuştu).

Adanın siyasal tarihi İyonya'nınkiyle içiçedir.

Persler'e boyun eğen Midillililer sonra ayaklandılar ve Delos Konfederasyonu'na katıldılar.

MÖ 428'de Midilli, Atina egemenliğine karşı ayaklandı.

Adada yaşayan herkesi öldürmeyi tasarlayan Atinalılar, sonra Midilli'ye bir klerukhia göndermekle yetindiler.

Daha sonra İskender İmparatorluğu'nun, Mısır'daki Ptolemaios hanedanının, Roma İmparatorluğu'nun sınırları içinde kalan Midilli, Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesi üzerine Bizans'ın payına düştü.

İstanbul'u Latinler'in işgalinden sonra bir süre Venediklilerin elinde kaldı.

İmparator Yuannes, adayı 1355'te kız kardeşi ile evlenen Cenevizli I. Francesco Gattilusio'ya verdi.

Ada 15. yüzyılın ortalarına kadar Gattilusio ailesi tarafından yönetildi.

Midilli Adasında Nerede Kalınır?

Midilli’de konaklama yapabileceğiniz 6 bölge bulunuyor. Bunlar:

  1. Midilli’nin başkent şehri ve adaya açılan kapısı Mytilene,
  2. Adanın turizm başkenti Molivos(Mithymna),
  3. Molyvos’tan sonra Midilli’deki en popüler tatil köyü Petra,
  4. Zengin kültürü ve el değmemiş tabiatı ile Skala Eresou,
  5. Birbirinden harika 7 köyü içinde barındıran Plomari,
  6. Yunanistan’ın en uzun ve en güzel plajlarına ev sahipliği yapan Vatera.

  1. Midilli (Mytilene)

Midilli’de nerede kalınır rehberimizdeki ilk bölgemiz Midilli şehri yani diğer adı ile Mytilene. Aslında Midilli adasında yapacağınız yolculukta tüm yollar zaten Mytilene’ye çıkıyor.

Geçmişi milattan önce 1000’li yıllara kadar uzanan Mytilene, Midilli Adası’nın hem başkenti hem de kültürel kalbi olma özelliğini günümüzde de koruyor. Şehir, adanın tarihinde ve kültürel eserlerinin çoğunda adı bulunan ünlü şair Sappho’nun doğum yeri olarak da biliniyor.

Geleneksel şehir hayatı ile modern yaşamı kusursuz bir şekilde birleştiren Mytilene’de Türk kültürünün ve Helenistik dönemin izlerine rastlayabilmek de mümkün oluyor.

Agios Therapon KilisesiGataluzi Kalesi ve Arkeoloji Müzesi gibi adanın en gözde turistik yerlerinden bazılarına ev sahipliği yapan Mytilene bölgesi, Ermou Caddesi‘ne kurulan geleneksel pazarları, yol boyunca sıralanan kafeleri, tavernaları ve barları ile ziyaretçilerine eğlenceli anlar yaşatıyor. Ada merkezi oldukça küçük olduğu için şehir turu esnasında bölgeye ait turistik yapıları ve otelleri kolayca keşfedebilmek de mümkün oluyor.

  1. Molivos (Mithymna)

Mükemmel bir şekilde korunmuş tarihi yapıları ve el değmemiş doğası ile adanın gözbebeği olan, bölgenin en gözde turistik mekânlarını da bünyesinde barındıran Molivos, Midilli’de nerede kalınır rehberimizdeki ikinci bölgemiz.

Kasabanın sembolü olan ve geceleri aydınlatılan antik kale, kasabanın silüetini ortaya çıkarıyor. Pitoresk görünümü ile bilinen kasaba oldukça küçük olduğu için bir noktadan diğerine yürüyerek dahi kolayca ulaşılabiliyor. Trafik, çevre kirliliği ve gürültü olmayan bu sakin kasabada, kafanızı dinleyebileceğiniz harika bir tatil yapabilmek mümkün oluyor.

Kasabaya ulaştıktan ve otelinize yerleştikten sonra merkezi bir konuma sahip olan Molivos’dan adanın büyük bir bölümüne günlük geziler düzenleyebilirsiniz.

Tarihi Mithymna bölgesinde Arnavut kaldırımlı geleneksel sokaklarda yürüyebilir, Orta Çağ’a tarihlenen Molivos Kalesi‘ni keşfedebilir, kasabanın güzel limanındaki restoranlardan birinde leziz deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz. Liman çevresinde hoşça vakit geçirebilir ve turistik tekne turlarına katılabilirsiniz.

Konaklama ihtiyacınız için sahil boyunca dizilen butik otelleri ya da kasabanın içlerine doğru uzanan turistik tesisleri tercih edebilirsiniz. Kasabanın altın plajlarına yürüme mesafesinde olan otellerde hem denizin keyfini çıkarabilir hem de Molivos’un mükemmel manzarasını izleyerek yüzebileceğiniz geniş açık havuzları kullanabilirsiniz.

  1. Petra

Molyvos’a sadece 5 dakikalık sürüş mesafesinde olan ada semti Petra, adanın en önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapıyor. Kasabanın büyük bir bölümü, Kutsal Panagia Kilisesi ile çevreleniyor.

Bu eşsiz köy; uzun kumsalları, benzersiz tarihi ve olağanüstü manzarası ile adanın en geleneksel lokasyonları içinde bulunuyor. Birçok caddesi araç trafiğine kapalı olan kasaba, yayaların rahatça ve özgürce gezebilmesine olanak tanıyor.

Petra’yı doyasıya gezebilmek için en az yarım gününüzü ayırmanızda fayda var. Ara sokaklarda pek çok şirin kafe ve yerel sanatçıların sürpriz sergilerine rastlamak da mümkün. Kasabanın geniş caddelerini ve sokaklarını, etkileyici sahil şeridini ve geleneksel pazarlarını turladıktan sonra 114 basamaklı zirve noktasına ulaşabilir, panoramik deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Petra bölgesinde daha çok çadır kampı ve otel olmak üzere iki tip konaklama seçeneği tercih ediliyor. Ziyaretçiler tarihi yerleşkelerin yakınlarında yer alan kamp alanlarında da konaklayabiliyor. Daha konforlu ve çok yönlü bir konaklama için ise bölgedeki 3 ve 4 yıldızlı oteller ziyaretçilerine harika alternatifler sunuyor.

  1. Skala Eresou

Midilli’de nerede kalınır rehberimizdeki bu güzel kasabanın el değmemiş tabiatı ve uzun tertemiz plajları akıllara kazınacak bir yaz tatili için ideal ortamı sunuyor.

Küçük bir sahil kasabası olmasına rağmen Skala Eresou‘da çok sayıda konaklama seçeneği bulunuyor. Otellerin ve pansiyonların sahile olan yakınlığı, ücretsiz Wi-Fi, ücretsiz kahvaltı, güler yüzlü hizmet, makul fiyatlar ve alternatif konaklama olanakları da Skala Eresou bölgesini cazip kılan detaylar arasında yer alıyor.

Apart otellerin ve butik otellerin yanı sıra plaj çevresinde sıralanan lüks kiralık villalar da kalabalık ailelerin konforla konaklayabilmelerine olanak tanıyor.

Harika bir sahil kasabası olan Skala Eressos’da yer alan otellerin balkonları, odaları ve terasları, genişliği ile dikkat çekiyor. Çevreyi rahatça gezebilmek ve adanın iç sokaklarına kadar uzanabilmek için bisiklet de kiralanabiliyor.

Adada sürekli Yunan yemekleri yemekten sıkıldıysanız Skala Eresou bölgesindeki lokantalarda ve otellerde İtalyan, İspanyol, Hint ve Tayland mutfağına ait harika menülere rastlayabilmek de mümkün oluyor. Otellerin snack barlarında ve sokak aralarındaki ufak büfelerde lezzetli pizzalar, patates kızartmaları ve balık cipsleri de uygun fiyatlar ile alınabiliyor.

  1. Vatera

Yunanistan’ın en uzun ve en güzel plajlarından birine ev sahipliği yapan Vatera bölgesi, aile tatili yapmak isteyenlere, sakin bir tatil için sıcak bir yer arayanlara ve gastronomi tutkunlarına hitap ediyor.

Yera Körfezi ile Kaloni Körfezi arasındaki sahilin, Polychnitou kasabasının ve sıcak su kaynaklarının yakınında bulunan Vatera, kesintisiz yedi kilometrelik kumsalı ile göz dolduruyor. Kasaba çevresinden başlayan harika kumsallar, adeta sonsuza dek uzuyor. Neşeli tavernalar, pizza lokantaları, küçük barlar, butik dükkânlar ve harika aile otelleri, sahil şeridi etrafında toplanıyor.

Yunanistan’dan gelenlerin ve ada halkının en uğrak tatil beldelerinden biri olan Vatera, mükemmel plajlarından dolayı Kuzey Avrupalılar tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Kasaba restoranlarında deneyebileceğiniz uzo, çeşit çeşit mezeler ve birbirinden leziz deniz ürünleri de Vatera’yı cazip kılan detaylar arasında bulunuyor.

  1. Plomari

1845 yılında, bugünkü modern şehir, eski tarihi şehir merkezi ve Saint Nikolaos Kilisesi çevresine kurulan yaklaşık 4000 nüfuslu Plomari kasabası; Neochori, Akrasi, Abeliko, Plagia, Megalochori, Paleochori ve Trigonas köylerinden oluşuyor.

Ege’nin mavi sularını çevreleyen sahil kasabası; doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile göz dolduruyor. Yazlık tatil yeri Saint Isidoros ve pitoresk yapısı ile bilinen Ammoudeli bölgesine de oldukça yakın olan Plomari hem adayı gezmek hem de cazip fiyatlar ile konaklamak isteyenlere geniş seçenekler sunuyor. Özetle Midilli’de nerede kalınır diye düşünüyorsanız burası da güzel bir alternatif.

Midilli Adası’nda Ulaşım

Hazır detaylı bir Midilli’de nerede kalınır rehberi hazırlamışken ada içindeki ulaşım konusu hakkında da kısaca bilgiler vermek istiyorum.

Midilli adasında ulaşım genel olarak taksi ve otobüsler ile sağlanıyor. Ada halkı genellikle belediye tarafından tahsis edilmiş otobüsler ile seyahat ediyor.

Merkez otobüs terminali, adanın başkenti Mytilene’deki Agia Irene Meydanı’nda bulunuyor. Mytilene’den Petra’ya, Molyvos’a, Kalloni’ye, Plomari’ye, Agiassos’a, Sigri’ye ve adadaki hemen hemen bütün köylere giden otobüsler, oldukça cazip fiyatlarla ve günlük olarak hizmet veriyor. Molivos’ta adanın kuzey bölgelerine hizmet veren başka bir merkezi otobüs terminali de yer alıyor.

Midilli’nin birçok noktasında sizi dilediğiniz yere götürebilecek taksiler bulmak da mümkün. Molivos, Plomari, Petra gibi büyük kasabaların liman yakınlarında, Midilli havaalanı gibi birçok merkezi noktada ve genellikle adanın çevresindeki tüm turistik yerlerde taksi durakları bulunuyor.

Ada genel olarak dağlık bir bölge olduğu bol virajlı, ancak düzenli bir kara yolu ağına sahip. Adada özgürce seyahat etmek istiyorsanız otomobil ve motosiklet de kiralayabilirsiniz. Midilli Limanı çevresinde, Molyvos’da, Plomari’de, Sangri’de, Skala Kallonis’de ve diğer turistik merkezlerde araç kiralama ofislerine rastlayabilirsiniz.

Yorum Yaz