diorex
sampiyon

Müslim bin Haccâc kimdir? Müslim bin Haccâc kitapları ve sözleri

Hadis Alimi Müslim bin Haccâc hayatı araştırılıyor. Peki Müslim bin Haccâc kimdir? Müslim bin Haccâc aslen nerelidir? Müslim bin Haccâc ne zaman, nerede doğdu? Müslim bin Haccâc hayatta mı? İşte Müslim bin Haccâc hayatı... Müslim bin Haccâc yaşıyor mu? Müslim bin Haccâc ne zaman, nerede öldü?

  • 15.10.2022 06:00
Müslim bin Haccâc kimdir? Müslim bin Haccâc kitapları ve sözleri
Hadis Alimi Müslim bin Haccâc edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Müslim bin Haccâc hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Müslim bin Haccâc hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Müslim bin Haccâc hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: El-İmam el-Hâfız Huccetü'l-İslam Müslim İbnü'l-Haccac el-Kuşeyri en-Nişaburi

Doğum Tarihi: 821

Doğum Yeri: Nişabur, Horasan

Ölüm Tarihi: 875

Ölüm Yeri: Nişabur

Müslim bin Haccâc kimdir?

Hadis âlimlerinin en üstünlerinden olup, Kütüb-i Sitte adıyla bilinen meşhur altı hadis kitabından ikincisinin yani Sahih-i Müslim’in müellifidir. İsmi, Müslim bin Haccâc bin Müslim el-Kuşeyri en-Nişaburi, künyesi Ebul-Hüseyin’dir. 821 (H.206) senesinde Nişabur’da doğdu. 875 (H.261) tarihinde burada vefat etti. Nişabur’un bir mahallesi olan Nasrâbad’da defnedildi. Büyük hadis imamlarından olup, Arapların Beni Kuşeyr kabilesine mensuptur.

İmam-ı Müslim, zamanının büyük hadis âlimlerinden hadis-i şerif dinlemek ve öğrenmek için, Hicâz, Irak, Şam ve Mısır’ı dolaştı. Yahyâ bin Yahyâ en-Nişaburi, Ahmed bin Hanbel, Kuteybe bin Sa’id, Ebu Bekr bin Ebi Şeybe, Osman bin Ebi Şeybe, imam-ı Şafii hazretlerinin talebelerinden Harmele bin Yahyâ gibi büyük âlimlerden hadis-i şerif dinleyip, rivayette bulundu. Ondan da; Ebu İsâ et-Tirmizi, Yahya bin Said, Muhammed bin Mahled, Mekki bin Abdan ve daha başka âlimler, hadis-i şerif bildirmişlerdir. Bağdat’a birkaç defa gelen imam-ı Müslim hazretlerinden Bağdat âlimleri de hadis-i şerif dinleyip rivayette bulunmuşlardır. En son 872 senesinde Bağdat’a gelmiştir.

İmam-ı Buhari ile Nişabur’da görüşmüş, onun ilim meclisine devam etmiştir. İmam-ı Müslim, imam-ı Buhari ile bir hadis-i şerifin müzakeresini yaparken; İmam-ı Buhari, hadis-i şerifin senedinde, onun bilmediği bir illeti gösterince, imam-ı Müslim ayağa kalkarak Buhari’nin alnından öpmüş ve methte bulunmuştur. İmam-ı Buhari hazretleri için; “Sana buğzedenler, ancak hasedinden buğzeder. Dünyada bir benzerin olmadığına şehadet ederim” demiştir.

Hadis-i şerif öğrenmek ve öğretmek için pek çok seyahat yapan İmam-ı Müslim hazretleri, ömrünün son yıllarını Nişabur’da geçirmiş, orada hadis-i şerif dersi vermiş ve ticaretle meşgul olmuştur.

Müslim bin Haccâc Kitapları - Eserleri

  • Sahih-i Müslim
  • Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor
  • İman Kitabı
  • Sahih-i Müslim Muhtasarı 2. Cilt
  • Sahih-i Müslim Muhtasarı 1. Cilt
  • Sahih-i Müslim Muhtasarı 3. Cilt
  • Namaz Kitabı
  • Sahih-i Müslim
  • Cenaze Kitabı
  • Kitabü`t-Temyiz

Müslim bin Haccâc Alıntıları - Sözleri

  • “Ümmetimden gerçek müflis, kıyamet günü namazla, oruçla, zekâtla gelir. Şuna sövmüş, buna iftira etmiş, bunun malını yemiş, şunun kanını dökmüş, bunu dövmüş, buna şu iyiliğinden, şuna şu iyiliğinden verilir. Eğer iyilikleri (verilmesi gerekenlere) yetmeden tükenirse, borçlu olduğu kimselerin hatalarından alınır ve ona verilir. Sonra da cehenneme atılır.” (Müslim, “Birr”, 59) (Sahih-i Müslim)
  • Sevban (r.a)-'den merfû olarak rivayet edildi ki: «Çok secde etmeye bak. Zira sen secde ettikçe, her secden sebebiyle Allah dereceni artırır ve günahını da döker.» (Sahih-i Müslim)
  • Hz Ebubekir cahiliye döneminde "abdulkabe" =Kabe'nin kulu diye adlandırılmıştır... (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)
  • “Müminin hâli ne hoştur! Her hâli kendisi için hayırlıdır ve bu durum yalnız mümine mahsustur. Başına güzel bir iş geldiğinde şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir sıkıntı geldiğinde ise sabreder; bu da onun için hayır olur.” || Zühd (Sahih-i Müslim)
  • “Müslüman, bir ağaç diker, o ağaçtan insan, hayvan veya kuş istifade ederse bu, kıyamet gününe kadar o kimse için sadaka olur." (Müslim, "Müsâkât", 10.) (Sahih-i Müslim)
  • "Havha" kapıdan ziyade Işık almak ve istenen yere geçmek gayesiyle 'duvarda açılan oyuk ya da delik' anlamına gelmektedir Evleri Mescidi Nebevi'ye bitiş olan sahabeler mescidi' Nebevi' ye kolaylıkla girip çıkabilmek havha açmışlardır. Bazen cünüp olarak ve bazen de hayızlı olarak mescidi'ne yol edilmişti. Bunun üzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi Sellem ilk önce kapıların kapatılmasını emretti sahabeler kapıların kapatılması emri ile kapılarını kapatıp onun yerine Mescidi Nebevi girişe imkan verecek Havha (delik) açtılar. Daha sonra bunları da kapamak ve emrolundular. Birincide Hz Ali'nin evinin sadece mescide açılan bir kapısı olduğu için kapısının kapatılması istisna edildi. İkincisin de ise Ebubekir'in evinin mescid-i Nebevi açılan bir havhası olduğu için onun da havasının kapatılması istisna edildi (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)
  • Hz Ayşe'den rivayet edildiğine Resulullah Sallallahu Aleyhi sellem şöyle buyurmaktadır: Bana 3 gece rüyamda gösterildin Melek senin suretini bana ipekli beyaz bir kumaş parçası içerisinde getirip; Bu resmin sahibi Senin müstakbel eşindir dedi Nihayet Ben senin yüzünü açınca baktım ki o suret sendin meleğin o sözü üzerine ben; Eğer şu Rüyam bana Allah tarafından gösterilmişse Allah kendi takdirini yerine getirir dedim Buhari (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)
  • “Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!” (Müslim, "Salât", 215) (Sahih-i Müslim)
  • Ebû Ümeyye eş-Şa’bânî (ra)’den rivayet edilmiştir; dedi ki: “Ebû Sa’lebe el-Huşenî (ra)’ye: ‘Şu ayet hakkında ne diyorsun?’ dedim. Ebû Sa’lebe: ‘Hangi ayet?’ diye sordu. Ben de ‘Allahu Teâlâ’nın: Ey iman edenler! Siz kendi nefsinizden sorumlusunuz, hidayette olduğunuz takdirde dalâlete düşenler size zarar veremezler’ (Mâide Sûresi, ayet 105) sözü, dedim. Bunun üzerine dedi ki: ‘ Dikkat, bu ayeti yakînen bilen bir kişiye sormuş bulunmaktasın! Ben de bu ayeti Resûlullah (sav)’e sormuştum da şöyle buyurmuştu: ‘Bilakis birbirinize iyiliği gösterin ve birbirinizi kötülükten sakındırın! Ancak cimri davranmaya boyun eğildiğini, istek ve arzulara uyulduğunu, dünyanın dine tercih edildiğini ve her görüş sahibinin kendi görüşünü beğendiğini gördüğün vakit, yalnız kendi derdinin çaresine bak ve gerisini bırak. Ardınızdan gelecek olan öyle günler vardır ki, o günlerde dinin emirlerine uymak konusunda gösterilen sabır, ateş közünü elde tutmak gibidir.O günlerde (dinin hükümleri ile) amel edenlere, sizin amelinizi işleyen elli kişinin sevabı kadar (sevap) verilecektir.’  Abdullah b. el-Mubârek dedi ki: Utbe’den başkası bana (bu hadis’te) şu ilaveyi yaptı: ‘Ya Resûlallah, denildi, bizden mi elli kişinin sevabı, yoksa onlardan mı? ‘Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyurdu: ‘Hayır! Onlardan değil, sizden elli kişinin sevabı.”  (Tirmizi, c.5, Tefsir-Mâide, h.3058; Ebu Davud, Melâhim 17, h.4341; İbni Mâce, Fiten 21, h.4014) (İman Kitabı)
  • Ebû Yahyâ Suheyb ibn Sinân (r.a)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah ﷺ: şöyle buyurdu: “Mü’minin durumuna gerçekten hayret edilir. Zira her durumu onun için hayır sebebidir, bu özellik sadece mü’minlerde bulunur. Çünkü sevinecek olsa şükreder bu onun için hayırdır, başına bir bela gelse sabreder bu da onun için bir hayırdır.” (Zühd 64) (Sahih-i Müslim)
  • Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: لَا يَشْرَبَنَّ أَحَدٌ مِنْكُمْ قَائِمًا… (م) “Sakın sizden biriniz ayakta su içmesin!..” (Sahih-i Müslim)
  • Ebû Zer (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah ﷺ şöyle buyurdu: “Her birinizin her bir eklemi (ve kemiği) için bir sadaka gerekir. Binaenaleyh her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil sadakadır, her tekbir sadakadır. İyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rek’at namaz bütün bunları karşılar.” (Sahih-i Müslim)
  • عن أبي أيوب الأنصاري رضي الله عنه أنه حدثه أن رسول الله ﷺ قال: "من صام رمضان ثم أتبعه ستا من شوال كان كصيام الدهر" Peygamber efendimiz ﷺ şöyle buyurmuşlar: “Kim ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Sahih-i Müslim)
  • Ayşe'nin yanında köpek, eşek ve kadın, namaz kılan kimsenin önünden geçerse namazı bozar denildi. Bunun üzerine Aişe: - "Bizi eşek ve köpeklerle bir tuttunuz. Vallahi ben, Peygamber'i (sav) namaz kılarken gördüm. Ben de, Peygamber (sav) ile kıble arasındaki yatağın üzerinde uzanmış bir vaziyetteydim. (...)" dedi. (Sahih-i Müslim)
  • "Allah'ın ilk yarattığı şey Kalem ve Balıktır. (İman Kitabı)
  • Lugat itibariyle ashab, arkadaş manasına gelen "sahib" kelimesinin çoğuludur (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)
  • Enes Bin Malik (ra) 'dan rivayet edilmiştir: Ben Rasulullah (sav)' dan daha hafif ve ondan daha tamam namaz kıldıran hiçbir imamın arkasında namaz kılmadım. (Sahih-i Müslim)
  • Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu : Yıldızlar Sema için emniyet kaynağıdır Yıldızlar yok olup gittikleri zaman Sema'ya vaat olundu şeyler gelir. Bende sahabilerim için bir emniyet kaynağıyım. Ben de gittiğim zaman sahabelerime vaat olundukları şeyler gelip çatar sahabelerim de ümmetim için emniyet kaynağıdır. sahabelerim de gittikleri zaman ümmetime de vaat olunkları sıkıntılı şeyler gelip çatar" buyurdu (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)
  • Hz. Aişe r.a rivayet edilmiştir: Resulullah (sav) 'i vefatından önce göğsüne dayalı olduğu halde kulak verdiğinde: Allah’ım Refik-i Alayı isterim¡ buyurdu (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)
  • Cabir b. Abdullah'tan rivayet edilmiştir. Saat Bin Muaz'ın cenazesi sahabileri huzurundayken Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Sa'd b. Muaz ölümünden dolayı Rahman'ı arşı sarsıldı buyurdu Sa'd için arşın titremesi; ruhunun kendisine doğru gelmesine olan sevincinden dir (Peygamber (s.a.v.) Sahabeyi Anlatıyor)

Yorum Yaz