diorex
Dedas

Muzaffer Tayyip Uslu kimdir? Muzaffer Tayyip Uslu kitapları ve sözleri

Türk Şair Muzaffer Tayyip Uslu hayatı araştırılıyor. Peki Muzaffer Tayyip Uslu kimdir? Muzaffer Tayyip Uslu aslen nerelidir? Muzaffer Tayyip Uslu ne zaman, nerede doğdu? Muzaffer Tayyip Uslu hayatta mı? İşte Muzaffer Tayyip Uslu hayatı... Muzaffer Tayyip Uslu yaşıyor mu? Muzaffer Tayyip Uslu ne zaman, nerede öldü?

  • 11.04.2022 00:00
Muzaffer Tayyip Uslu kimdir? Muzaffer Tayyip Uslu kitapları ve sözleri
Türk Şair Muzaffer Tayyip Uslu edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Muzaffer Tayyip Uslu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Muzaffer Tayyip Uslu hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Muzaffer Tayyip Uslu hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1922

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Ölüm Tarihi: 3 Temmuz 1946

Ölüm Yeri: Zonguldak, Türkiye

Muzaffer Tayyip Uslu kimdir?

Babası polis olduğu için çocukluk yıllarını Anadolu'nun farklı şehirlerinde geçirdi. Zonguldak'ta lise öğrenimi sırasında Behçet Necatigil'in öğrencisi oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ndeki yüksek öğrenimini yoksulluğu ve hastalığı nedeniyle sürdüremedi. Zonguldak'ta çalışmak zorunda kaldı.

O da arkadaşı Rüştü Onur gibi veremden öldü. O dönem yayınlanan şiirleriyle en iyi şairlerden biri kabul edilmiş, hayatındaki acılara karşın, gizli bir üzgünlük içinde yaşamanın güzelliğini yazmıştı. Şiirlerini, önsözünü en yakın arkadaşı gazeteci Muzaffer Soysal'ın yazdığı Şimdilik adlı bir kitapta topladı (1945; yeni baskısı: Yapı Kredi Yayınları, 2012). Ölümünden sonra Necati Cumalı şiirlerini ve yazılarından seçmeleri Muzaffer Tayyip adlı bir kitapta topladı (1956).

22 Şubat 2013'te vizyona giren Kelebeğin Rüyası isimli filmde Uslu ve arkadaşı Rüştü Onur'un hayatı anlatıldı. Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği filmde şairi Kıvanç Tatlıtuğ canlandırdı.

“Muzaffer Tayyip Uslu’nun daha yirmi üç yaşında iken yayımladığı tek kitabı olan Şimdilik çok genç ölen bir şair için önemli bir yapıttır. Bu şiirleri kendi çağına ve ortamına göre değerlendirmek gerekir.

“Muzaffer Tayyip’in yaşadığı yıllarda Türk şiirinde garip akımı egemenliğini bütün gücü ile sürdürüyordu. Genç şair bu akımın etkisinde kalmış olsa da Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet’e öykünme yoluna gitmemiş, kendi çizgisinde yürümüştür. Şiirin asıl öğelerine bağlı kalmış, ‘uç’lara kaçmamış, temiz dili, rahat ve kolay gibi görünen usta söyleyişi ile ayakta kalmasını bilmiştir.

“Türk şiirinde en zor ve en az rastlanan özellik lirizmdir. Muzaffer’in yaşadığı dönemde ‘lirizm’ akım olarak bilinmiyordu. Fakat şairimiz bilinçaltı bir sezi yakalamış ve Türk şiirine getirmiştir. Belki de Muzaffer Tayyip Uslu’nun büyük özelliği O’nun gerçek lirik bir şair olmasıdır. Kırk kuşağının bu talihsiz şairi bugün bile yeniyse, hâlâ okunup beğeniliyorsa bunun gizi işte bu özelliğindedir.

Şairin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, İbn-i Sina Kampüsü'nde yeni yapılan bir çalışma salonuna verilmiştir.

Muzaffer Tayyip Uslu Kitapları - Eserleri

  • Şimdilik
  • Kara Elmas Diyarından

Muzaffer Tayyip Uslu Alıntıları - Sözleri

  • Kitap sevilmez olur mu? Kitabı dostları arasına almayanlara acımalı. Kitap bir âlemdir. Hem okunur hem de uzun uzun seyredilir. Cildine, biçimine tutulduğumuz kitaplar yok mudur? Bazen satın aldığımız kitabı bir zaman açmayız. Bu, onu unuttuğumuzdan değil, belki de tadacağımız zevki geciktirmek, onu biraz daha uzatmak içindir. (Kara Elmas Diyarından)
  • Bilmelisiniz ki insan kardeşlerim Deniz denilen bir şey vardır yeryüzünde Ve gökyüzü mavidir ekseriya Sonra aklınızda bulunsun Ne olur ne olmaz Aklınızda bulunsun Yalnız yaşamak için geldik bu dünyaya Başka hiçbir şey için değil (Şimdilik)
  • Bir güzele Güzelliğini söylemek isterdim Aynalardan evvel (Kara Elmas Diyarından)
  • Gülsen gülerim Ağlasan ağlarım Düşünsen düşünürüm seninle. Söyle bana çocuk Neye yormalı bunu Aşka mı hayır Aşık da değilim sana. (Kara Elmas Diyarından)
  • Diyecekler ki arkamdan Ben öldükten sonra O, yalnızca şiir yazardı Ve yağmurlu gecelerde Elleri cebinde gezerdi ... (Kara Elmas Diyarından)
  • "Hatıralar da dal istiyor Kuşlar gibi konacak..." (Şimdilik)
  • Hayat nuru kararmış, sönmüş gönüllerinde, hakkı kaybetmiş, doğruluğu unutmuş içlerinde bir ışık yakacağım, işte ancak o zaman onlar dünyanın en iyi insanı olacaklar. (Kara Elmas Diyarından)
  • 'Hatıralar da dal istiyor Kuşlar gibi konacak'..." (Şimdilik)
  • Fakat ben o zaman Deli gibi seviyordum onu Sanırsam, o da beni seviyordu (Kara Elmas Diyarından)
  • “Bir ümit vardı içimde yaşarken Belki diyordum kendi kendime Belki öldükten sonra Mümkündür yaşamak…” (Şimdilik)
  • Artık nereye gitsem Hatıralar peşimde (Kara Elmas Diyarından)
  • Ve aziz şehrim, Şu anda seni terk etmem için Her şey tamam. Gemi hazır, yelken fora Fakat neden, Ölülerim bırakmıyor yakamdan? (Kara Elmas Diyarından)
  • Ben bu kocaman şehirde, Bir küçük şarkı gibiyim. (Kara Elmas Diyarından)
  • Sen eski bir sevda şiirisin Bir koku var sende Sıcak yaz akşamlarına mahsus Ellerinde mi saçlarında mı Gözlerinde mi Bilmem Bir koku var sende Sıcak yaz akşamlarına mahsus (Şimdilik)
  • “Aradan bunca zaman geçti Rüzgardaki yaprağa döndüm Saadet içinde yaşamak dururken Felaketler içinde geçiyor ömrüm Aradan bunca zaman geçti…” (Şimdilik)
  • Şiirler söylemek istiyorum size En tatlı ümitler içinde İstiyorum ki korkutmasın sizi mezarlık Göreceksiniz o kadar O kadar can sıkıcı değildir Benimle arkadaşlık (Şimdilik)
  • ... Ne olur ne olmaz Aklınızda bulunsun Yalnız yaşamak için geldik bu dünyaya Başka hiçbir şey için değil ... (Şimdilik)
  • İstesen de istemesen de Yaşamak zor. (Kara Elmas Diyarından)
  • Halktan olmayan bir sanatın halka inmesi, güneşin dünyamız üstüne çökmesi gibi bir şeydir. (Kara Elmas Diyarından)
  • Bir güzele Güzelliğini söylemek isterdim Aynalardan evvel (Şimdilik)

Yorum Yaz