tatlidede
tatlidede

Okula Başlıyorum

2022-2023 Eğitim Öğretim yılı “Okula Uyum Haftası” okul öncesi ve 1. Sınıflar için 5 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacaktır.
Okula Başlıyorum

Burada asıl amaç okula ilk defa başlayacak olan çocuklarımızın okulla tanışmasını ve okula uyum sağlamalarını hızlandırmaktır. 5-9 Eylül günleri arasında devam edecek olan uyum haftası eğitimine çocuklarımızın başlaması ve devam etmesi son derece önemlidir.

İlkler her zaman çok kıymetli ve unutulmazdır. Uzun yıllar sürecek olan eğitim serüveninin bu ilk adımı şüphesiz çocuklarımız için de son derece önemlidir. Bu nedenle ilk günlerinde mutlaka yanlarında olmaya ve gerekli desteği sağlamaya çalışalım. Ancak bu destek okul kapısına kadar olmalıdır. Çok büyük sıkıntılar olmadığı sürece sınıf ortamında çocuğumuzu akranları ve öğretmeni ile baş başa bırakmaya gayret edelim. Yoksa çocuğun okula ve arkadaşlarına uyumunu geciktirmekten öte bir şey yapmamış oluruz.

Çok kıymetli ve önemli olan bu başlangıçlar için dikkat etmemiz gereken hayati durumlar söz konusudur. Çocuğumuzun eğitim ömrünün şekil alacağı bu süreçte şu konularda kesinlikle son derece dikkat etmeliyiz.

*Sahiplenme Duygusunu Öğretelim:

Artık kendisinin de bir okulu, bir sınıfı, bir öğretmeni ve bir sürü arkadaşları olduğunu öğretin. Onları sahiplenme ve koruma duygusunu verin. Aşırı koruma ve kollama çocuğumuzun kendine olan güvenini zedeler ve gelişimine olumsuz katkı sağlar. Kitap ve defterlerine isminin yazılı olduğu etiketi mutlaka yapıştıralım. Kendisini rahat hissedeceği kemersiz pantolon ve bağcıksız ayakkabı giydirelim.

*Güven Duyalım:

 İlk günler haricinde kesinlikle çocuğun giyinmesini, tek başına okula gidip gelmesini sağlayalım. “Tek başına yapamaz” dediğiniz her olgudan sonra çocuk bir adım geriye gidecektir. Bu sözcüğü kesinlikle kullanmayalım. Mutlaka tek başına ayakta durmasını, ayakkabısını giymesini, çantasını hazırlamasını vb. durumları yapmasına müsaade edelim.

*Kahvaltı Kültürünü Aşılayalım:

Kahvaltını yap demek yerine, beraber kahvaltı edelim. Cebine bir miktar harçlık koyarak okulda bir şeyler alır yersin cümlesinden kesinlikle uzak duralım. Çocuklarımızın gelişim çağında olduğunu unutmadan, abur cubur besinlerle dengesiz bir beslenme alışkanlığına sebep olmayalım.

*Anlayışlı ve Sabırlı Olalım:

Birinci sınıfa başlayan çocuklarımızın küçük kas gelişimi tamamlanmadığı için ilk zamanlar çizgi çalışmalarında zorlanacağını unutmayalım. Bu konuda anlayışlı ve sabırlı olalım. Kesinlikle kalemi elimize alıp çalışmalarını biz yapmayalım.

*Başka Çocuklarla Kıyaslama Hatasına Düşmeyelim:

Sakın çocuklarımızı başka çocuklar ile kıyaslamayalım. Bu durum çocuğumuzun kıskançlık ve başarısızlığı için atılan ilk adımlar olacaktır. Güzel örnekleri incitmeden ve kıskandırmadan göstermeye çalışalım.Çocuğumuza değerli olduğunu hissettirelim, ancak başkasından aşağı veya üstün olduğu düşüncesini aşılamaktan kaçınalım.

 

*Yol ve Hayat Arkadaşlığı Edinmesine Yardımcı Olalım:

Okula ne şekilde giderse gitsin kendisine yol arkadaşı ile beraber çevresindekilerle güzel arkadaşlıklar kurmasına yardımcı olalım.(yaya veya servis) Sürekli eleştiren, beğenmeyen, arkadaşlarının eksikliklerini anlatan bir anlayıştan uzak olmasına yardım edelim.

*Öğretmeni ile Tanışın ve Çocuğunuzu Öğretmenine Tanıtın:

Yapmanız gereken ilk iş öğretmeni ile tanışmak olsun. Öğretmeninizin öğütlerine kulak verin, sürekli iletişim halinde olun. Çocuğunuzun bilinmesi gereken çok önemli bir özelliği veya hastalığı varsa lütfen bunu öğretmeni ile paylaşın.

*Aman Dikkat Edelim:

 Ödevlerini siz değil, kendisi yapması için yardımcı olalım. Kendi yöntemlerimizi değil, öğretmenimizin önerdiği yöntemi uygulayalım. Her sıkıldığında kalemi elinize alıp yapması gereken çalışmaları sakın siz yapmayın. Yavaş yavaş alıştırarak destek olun.

Ve En Önemlisi zaman zaman oluşabilecek olumsuz davranışlarda peşin hükümlü olmayalım. İster arkadaşları ile isterse öğretmeni ile ilgili sıkıntı yaşamış olsun karşı tarafı dinlemeden hareket etmeyelim. En ufak durumlarda öğretmeni ve arkadaşlarını suçlayıcı bir dil kullanmaktan uzak duralım. Sürekli sevgi ve paylaşım dilini kullanarak çocuğumuzun ilerde daha mutlu bir birey olmasına katkı sunalım.

Son söz sevgili meslektaşıma:

Öğrencilerimiz ile ilk tanışmamızda "baban ne iş yapar, annenin mesleği nedir" gibi sorularla başlamak yerine "hedefleriniz nelerdir, büyüdüğünde ne olmak istersin?" gibi sorularla başlamak daha doğru olur. Bu vesileyle çocuğu bir hedefe de yönlendirmiş oluruz. Ama ne olursa olsun, o hedefi belirleyen biz olmamalıyız. Ancak belirlediği hedefe ulaşması için yardımcı olmalıyız. Henüz tanımadığımız birçok çocuğumuz anne veya babasını, belki de her ikisini kaybetmiş olabilir.

UNUTMAYALIM Kİ ÇOCUKLARIMIZIN İYİ BİR EĞİTİM ALMASI HEPİMİZİN EN ÖNCELİKLİ GÖREVİDİR...

Dua ile…

#makamemanettir

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz