tatlidede

Pandemi süreci çocuklardaki diş çürüklerini tetikledi / Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Çocuklarda özellikle de süt dişlerinde diş bakımı büyük bir önem taşıyor. Biliyorsunuz ilk süt dişleri bebeğinizin 6. ayından itibaren çıkmaya başlar. Çoğunlukla, süt dişlerinin alt ön bölgeden sürmeye başladığı görülür. Süt dişlerinin tamamının sürmesi ise yaklaşık 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocuğun ağzında alt ve üst çenede 10 tane olmak üzere toplam 20 adet süt dişi vardır. Süt dişlerinin geç çıkması endişe yaratacak bir durum değildir. Çocuklarda külür, diş ve ağız sağlığı için ne zaman diş bakımına başlanması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için araştırdık.
  • 20.10.2021 09:15
Pandemi süreci çocuklardaki diş çürüklerini tetikledi / Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
DaraDent Ağız ve diş Polikinliğinde Çocuk Diş Hekimliği uzmanı olarak çalışan Ceren Bayhan, çocuklardaki Diş Bakımı hakkında şu bilgileri verdi:
çocuğunuzun ilk süt dişi çıktığı andan itibaren dişlerinin fırçalanmaya başlanması gerekir. Günümüzde, annelerin işaret parmaklarına geçirerek bebeklerinin dişlerini temizlemeleri için özel parmak fırçaları üretiliyor. Dişlerin temizliğinde mekanik temizlik önemli olduğu için parmak fırçası yerine temiz bir tülbent parçasıyla da bebeğinizin dişlerinin yüzeyini temizleyebilirsiniz. Her öğünden sonra, bilhassa şekerli gıda alımı sonrası ve yatmadan önce diş ve dil yüzeyindeki kalıntıların temizlenmesi çürük oluşumunu önlemede çok önemli.

Çocuklarda diş macunu kullanımı 3 yaşında başlar. 3 yaşından 12 yaşına kadar çocukların diş macunu seçilirken macunun üstünde yazan yaş aralıklarına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda içerisinde flor bulunan diş macunlarını özellikle tercih etmenizi tavsiye ederim. 12 yaşından sonra çocuklar artık yetişkin diş macunu kullanmaya başlayabilirler.

Yaşa göre diş macunu seçildikten sonra diş fırçalama sırasında macun yutmanın çocuğa herhangi bir zararı yoktur. Çünkü bu macunların içeriği çocuğun macunu yutma ihtimali göz önünde bulundurularak hazırlanır.

Çocuklarımızda diş fırçası seçimi de son derece önemlidir. Diş fırçası seçerken küçük başlıklı ve yumuşak kıllı olmasına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Aynı zamanda çocuğun diş fırçasını iyi kavrayabilmesi için geniş saplı olması çocuğun rahat kullanabilmesi için yarar sağlayacaktır. Eğer etkili bir fırçalama bir türlü yapılamıyorsa şarjlı elektrikli diş fırçaları da tercih edilebilir.

 

ÇOCUĞUMUZUN İLK DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ NE ZAMAN YAPILMALIDIR? 

Çocuğumuzun ilk süt dişi ağıza sürdüğünde diş muayenesinin yapılması gerekir. Bu seanslarda çocuğumuzun çene ve diş yapısı kontrol edilip, anne ve babaya ağız ve diş bakımı hakkında bilgilendirme yapılır ve  ileri dönemlerde karşılaşılaşılabilecek durumlarla ilgili bilgi verilir. Genellikle bu yaş ortalama 6 aydır ancak 4 ay-1 yaş arasında değişkenlik gösterebilir.

Çocuklarımızı 6 ayda bir yılda 2 kez diş hekimi kontrolüne götürmeliyiz. Bu kontrol seansları gelecekte çocuğumuzun diş problemleri yaşamasını büyük ölçüde engelleyecektir. Bu kontrolleri sömestr ve okul açılmadan önceki okul hazırlıkları programına eklemek hatırlamınızı kolaylaştıracaktır.

 

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Eskiden süt dişlerinin önemi konusunda yeterli bilinç yoktu. Fakat günümüzde hemen hemen herkes süt dişlerinin önemini anlamış durumda. Süt dişleri en başta bebeğin beslenmesi için önemli. Sıvı gıdalardan katıya geçildiğinde bebeğin iyi hazmedebilmesi ve çene gelişimi bakımından çiğnemesi büyük önem taşır. Bir başka konu ise çürüyen veya iltihaplanan süt dişlerinin çekimiyle ilgilidir.

Süt dişleri, altlarındaki sürekli dişlere rehberlik eder. Dolayısıyla bir süt dişinin çekilmesi veya tedavi edilmemesi ileride çenede ortodontik problemlerin oluşmasına veya sürekli dişte şekil bozukluğuna sebebiyet verebilir.

Süt dişleri, yapıları itibariyle sürekli dişlerden daha kolay çürür. Bebeklerde biberonla verilen şekerli, ballı sıvılar, tatlıya batırılmış emzikler dişin üzerinde asitli bir ortam oluşturarak diş çürümelerine sebep olur. Bu nedenle biberonla verilen sıvılara ekstra şeker katılmamalıdır.

Çocuklarda ise sağlıklı beslenmeme, şekerli gıdaların fazla tüketilmesi ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmaması diş çürüklerine neden olur. Bu noktada ebeveynlerin, çocuklarını sağlıklı beslenme ve ağız hijyeni konularında bilinçlendirmeleri ve onlara iyi örnek olmaları çürüklerin önlenmesinde ve genel sağlık açısından oldukça önemli.

ÇÜRÜK OLUŞUMU ENGELLENEBİLİR Mİ? NELER YAPILABİLİR?

Çürük oluşumunu engellemek için:

  • Bebeklik döneminde ebeveynlerin diş yüzeylerini mekanik olarak temizlemeleri,
  • Bebeklere şekerli içerikleri biberonla uyuturken vermemeleri.
  • Şekerli gıdalardan sonra yine biberonla su verilip şekerin dişlerinin üzerine yapışıp dişleri çürütmesi engellenmeli
  • Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması
  • İlk diş ağıza sürdükten sonra yılda 2 kez 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmeli 
  • Özellikle şeker içeren gıdalardan uzak, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması gereklidir.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz