diorex
sampiyon

Peter F. Drucker kimdir? Peter F. Drucker kitapları ve sözleri

Ekonomist,köşe yazarı Peter F. Drucker hayatı araştırılıyor. Peki Peter F. Drucker kimdir? Peter F. Drucker aslen nerelidir? Peter F. Drucker ne zaman, nerede doğdu? Peter F. Drucker hayatta mı? İşte Peter F. Drucker hayatı...

  • 02.12.2022 13:00
Peter F. Drucker kimdir? Peter F. Drucker kitapları ve sözleri
Ekonomist,köşe yazarı Peter F. Drucker edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Peter F. Drucker hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Peter F. Drucker hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Peter F. Drucker hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1909

Doğum Yeri: Avusturya

Peter F. Drucker kimdir?

Peter Drucker, 1909 yılında Avusturya’da eğitim seviyesi yüksek bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Evlerine dönemin entelektüel elitleri gelir gider, çeşitli konularda tartışmalar yapılırdı. Frankfurt Üniversitesi’nde okudu. Keynes ve Schumpeter’den ders aldı. 1929’da Frankfurt’un en büyük günlük gazatesinde finans yazarlığı yaptı. 1933’te tutucu bir Alman filozofu olan Stahl hakkında yayımlanan yazısında Nazileri o kadar rahatsız etti ki, yayın yasaklanmakla kalmadı yakıldı. Bir süre sonra, “Almanya’da Yahudi” sorunu başlıklı yazısı da aynı kaderi paylaştı.

Hitler başa geçtikten sonra Londra’ya göçtü. Bankacı oldu. Şöyle diyelim, Londra Bankası’nda ekonomist olarak işe başladı. 1937’de gazeteci olarak Amerika’ya gitti. Vermont’ta Bennington Koleji’nde siyaset ve felsefe profesörü olarak ders verdi. 1939’da ilk kitabı, “Ekonomik Adamın Sonu: Totaliterliğin Kökenleri”ni yazdı. 1945’te General Motors’u inceledi ve sonucunda 1950’de “İşletme Kavramı”başlıklı çığır açan kitabı basıldı. En önemli metni “Yönetim Uygulaması” 1954’te yayımlandı. Bu çalışmasında işletmeleri masaya yatırdı. Özetle yönetimin bir bilim ya da sanat değil, bir meslek olduğunu gösterdi. 21 yıl boyunca New York Üniversite’sinde hocalık yaptı. O kadar popülerdi ki, dersleri spor salonunun yanında yüzlerce sandalyenin sığabileceği bir mekanda yapılıyordu. 1975’ten itibaren 20 yıl Wall Street Journal’da aylık köşe yazarlığı yaptı.

Claremont Üniversitesinde Yüksek Lisans öğrencilerine “İşletmede Drucker” dersi veren Joseph A. Maciariello, Drucker için, “Daireler halinde düşünürdü” diyor. Dehasının bir kısmı bağlantısız görünen öğretiler arasında ortak kalıplar bulabilmesinden kaynaklanıyor. Drucker’in yazdığı kitaplar akademik kaynak olarak kullanılmadı. Oysa 37 dile çevrilen 38 kitap ve çok sayıda makale yazdı. Akademik çevrelerin üretitiği gerekçe lineer olmayan bir yaklaşımı olması ve çalışmalarının ölçümlere dayanan araştırmalar içermemesi diye özetlenebilir. Tipik yönetim danışmanı kalıbına hiçbir zaman uymadı. Ev-ofisinden çalışırdı ve asla bir sekreteri olmadı. Telefonlarını hep kendi açardı.

ABD Başkanı George W. Bush 2002 yılında Drucker’a Başkanlık Özgürlük Madalyası verdi. Buraya kadar Drucker’ın bilinen hayat hikâyesi, bundan sonrası hayat hikâyesinin yönetim bilimindeki izdüşümü:

1940’larda, organizasyonların temel prensiplerinden olan, sorumluluğun dağıtılması fikrini ilk o tanıttı.

1950’lerde işçilerin yok edilmesi gereken mükellefiyetler değil, değerler olduğunu ilk o dile getirdi. Şirketin sadece kar makinesi değil, çalışana güven ve saygı üzerine kurulu bir insan topluluğu olduğu görüşünü üretti İlk kez o, yeni pazarlama kafa yapısında basit bir kavram olan “müşterisiz iş yoktur”u açıklığa kavuşturdu.

1960’larda, içeriğin önemine değindi.

1970’lerde, bilginin Yeni Ekonominin asıl sermayesi olduğunu yazan yine Drucker oldu.

1980’lerde kapitalizim ve iş dünyası hakkında ciddi şüpheler edinmeye başladı. İşletmelerin toplumların yaratılması için ideal yer olmaktan çıktığını, bireysel çıkarların eşitlikçi prensiplere karşısında her zaman galip geldiği bir yer olduğunu söylüyordu. Amerikan iş dünyasının en önemli eleştirmenlerinden biri oldu. Yöneticiler imparatorluk kurmakla uğraşırken fazla personel ve etkisiz bir sürü asistanların oluşuna karşı çıktı. Onu en çok kızdıran işletmelerin işten çıkarmalarda elde ettikleri büyük kazançlardı: “Bu ahlaki ve sosyal olarak affedilemez. Bunun için çok büyük bedel ödeyeceğiz.”

Drucker, 1980’lerde yoğun olarak yaşanan ve yasal dayanakları zayıf olduğu için eleştirilen satın almalar, birleşmeler ve benzeri operasyonlar kapitalizminin son hatası olarak görüyordu: “Serbest pazara inansam da, kapitalizm hakkında ciddi şüphelerim var.”

Herkesin hoşlanmadığı çıkışlar yapmaya bayılıyordu, örneğin; 1984’te bir tepe yöneticinin en düşük maaş alan işçinin 20 katından fazla maaş almasının doğru olmayacağını ilan etti. Drucker, kapitalizm aç gözlülüğü performans kadar hızlı ödüllendirdiğini savunurken, onun bu eleştirilerindinden hoşlanmayan ve giderek sayıları artan bir danışmanlar topluluğu oluştu. Drucker’ın zamanının da modasının da geçtiğini söylemeye başladılar. Birçoğu pazarlama fantastiği yeni nesil gurular türedi. Popüler kitaplar yayınladılar, konuşma turlarına çıkıp zengin oldular. Yeni nesil yönetim guruları Drucker’ı gölgede bırakır oldu. Drucker ilerleyen yıllarda dikkatini ve çalışmalarını kar amacı gütmeyen işletmelere yönlendirdi.

Bugün bildiğimiz yönetim uygulamalarının çoğunluğu Peter Drucker’ın düşüncelerinden türetildi. Kişileri ve kurumları yönetmenin karmaşıklıklarla dolu olduğunu söylüyordu. Yöneticilere iyi çalışanı tutmanın önemini, sorunlara değil imkânlara odaklanmak gerektiğini, müşterinizle masanın aynı tarafında oturmayı, rekabet avantajlarını anlama ihtiyacını ve bunları yenilemeye devam etmeyi öğretti.

Birkaç öğretisi:

Liderlik üzerine: Hiçbir zaman “ben” diye düşünme ve söyleme. “Biz” diye düşün ve konuş. Etkin liderler sadece organizasyonun güvenine sahip oldukları için otoriteye sahip olduklarını bilirler. Organizasyonun ihtiyaç ve imkânlarının kendi ihtiyaçlarından önce geldiğini anlarlar.

Yetenek üzerine: Yönetimin iki ana görevi yeteneği çekmek ve tutmak haline geldi. Bilgi çalışanlarının birçok seçeneği var; gönüllüler olarak muamele görmeli ve yönetilmeliler. Kişisel başarı ve kişisel sorumlulukla ilgilenirler. Devamlı öğrenme ve eğitim beklerler. Saygı ve otorite isterler. Bunları onlara sağlayın.

Çalışma üzerine: Sorunlara değil imkânlara odaklanın. Sorun çözümü zararı engeller, ama imkânları kullanmak sonuç üretir. Gerçek bir kriz olmadan sorunlar yönetim toplantılarında imkânlar incelenip ele alınmadıkça tartışılmamalıdır. Değişimi bir fırsat olarak kullanın ve bir tehdit olarak görmeyin.

Karar verme üzerine: Her karar risklidir. Karar, kaynakları bilinmeyen ve belirsiz bir geleceği sunma taahhüdüdür. Eğer kararın gerekli olduğunu, sorunları açıkça ifade etmeyi ve doğrudan başa çıkmayı, sonunda uzlaşma yapmanız gerektiğini biliyorsanız, riskler en aza indirgenebilir.

Organizasyon üzerine: Etkin organizasyonlar kendilerini tatmin etmek için değil, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için vardır. Liderler organizasyonu oluşturan çalışanların kendilerini sürekli yenileyebilecek şekilde dışarı odaklanmasını sağlamalıdır.

Gazeteci, profesör, tarihçi, ekonomist, yönetim bilimci olarak 95 üretken yıl... En önemli katkısı işletme alanındaydı. Keynes ekonomi için, Deming kalite için neyse, Drucker da yönetim için oydu. Bugün kullanılan neredeyse tüm modern yönetim kavramlarını önce o ifade etti ya da geliştirdi.

Peter F. Drucker Kitapları - Eserleri

  • Kendinizi Yönetmek
  • Etkin Yöneticinin Seyir Defteri
  • Kapitalist Ötesi Toplum
  • Yeni Gerçekler
  • Gelecek İçin Yönetim: 1990'lar ve Sonrası
  • İnovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve İlkeler
  • Klasik Drucker - Yönetim Hala Yönetmek Zorunda
  • Gün Gün Drucker
  • 21.Yüzyıl İçin Yönetim Tartışmaları
  • Fırtınalı Dönemlerde Yönetim
  • Yöneticinin Değişen Dünyası
  • Geleceğin Toplumunda Yönetim
  • Yönetimin Sınırları
  • Managing Oneself

Peter F. Drucker Alıntıları - Sözleri

  • BİR ÜRETİM TESİSİNDE HERHANGİ BİR YERE KURULAN OTOMASYON ; üç yıl içinde ve genellikle de daha çabuk kendi parasını çıkarmıştır. Fabrikaya ucuzcu yabancı üreticilerle bile rekabet etme yeteneği vermiştir !.... (Yönetimin Sınırları)
  • Etkin bir kişi olmak için edinmeniz gereken beş beceri ya da pratik şunlardır: Zamanınızı yönetmek, çabalarınızı bir katkıya dönüştürmek, güçlü yanlarınızı üretken kılmak, en önemli görevlere yoğunlaşmak, etkin kararlar almak (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Karakter ve dürüstlük kendi başlarına hiçbir şey başaramaz, ama onların yokluğu her şeye zarar verir. (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Eyleme dönüşmedikçe bir karar, karar değildir, olsa olsa iyi niyettir... (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Karakter ve dürüstlük kendi başlarına hiçbir şey başaramaz, ama onların yokluğu her şeye zarar verir. (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Bu sorma eksikliği insanlık tarihinden çok insan budalalığını yansıtmaktadır. (Kendinizi Yönetmek)
  • Katkıya odaklanmak kendi başına etkin insan ilişkilerinin dört temel önkoşulunu yerine getirir. 1.İletişim 2.Ekip çalışması 3.Kendini geliştirme 4.Başkalarını geliştirme (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • “Eğer tutkunuz ve aklınız varsa, nereden başlarsanız başlayın zirveye tırmanabilirsiniz.” (Kendinizi Yönetmek)
  • “Bugün hepimizin kendimizi yönetmeyi öğrenmesi gerekiyor”, (Kendinizi Yönetmek)
  • Akıllı şirketler paranın inovasyon üretmediğini bilir; bunu insanlar yapar. İnovatif çalışmada niteliğin nicelikten çok daha önemli olduğunu bilirler. İşi yapacak birinci sınıf bir insan olmadıkça bir kuruş bile harcamazlar !... (Yönetimin Sınırları)
  • Elde edilemeyecek ya da yalnızca çok da mümkün olmayan koşullar altında elde edilebilecek sonuçlara niyetlenmek iddialı olmak değil budala olmaktır. (Kendinizi Yönetmek)
  • Çok az insan işini nasıl yaptığını farkındadır.. çok fazla insan kendilerine uymayan yöntemlerle çalışır ve bunun başarısızlığa yol açması kaçınılmazdır. (Kendinizi Yönetmek)
  • İyi işler ve mesleklere giden yolu diplomaya bağlamak, eğer diploma zenginlik için değil de, yetenek ve çalışkanlık için veriliyorsa, kabul edilebilir bir şey olur. (Yeni Gerçekler)
  • Kendini sürdürme yeteneği olmayan bir kuruluş iflas etmiş demektir. O nedenle bir kuruluşun bugünden kendisini yarın yürütecek kişileri temin etmesi gerekir. İnsan sermayesini yenilemesi gerekir. İnsan kaynaklarını sürekli güncelleştirmesi gerekir. (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Alman başarısından muhtemelen öğrenebileceğimiz herhangi bir şey var mıdır ? (Yönetimin Sınırları)
  • Eski bir Çin bedduasi "Dilerim bir gecis doneminde yasarsin." der. Yirminci yuzyilin bu son yillarindan "daha ilginc bir donem" hic yasanmamistir. (Fırtınalı Dönemlerde Yönetim)
  • Yarı iletken mikroçipin maliyeti yaklaşık yüzde 70 Bilgi ve yüzde 12’yi aşmayan işçilikten oluşur. Benzer şekilde, reçeteli ilaçların imalat maliyeti içinde “işçilik” yüzde 10 ila 15’ten fazla yer tutmazken, bilginin—Araştırma, geliştirme ve klinik deneyler—payı neredeyse yüzde 50’dir. Tam tersine, en fazla robotlaşmış otomobil fabrikasında bile işçilik hâlâ maliyetlerin yüzde 20 ila 25’ini oluşturmaktadır. (Yönetimin Sınırları)
  • Kendinizden çok şey talep etmelisiniz. Çünkü gelişmenizin yolu budur. Kendinizden fazla bir şey beklemezseniz bodur kalırsınız. Kendinizden çok şey beklerseniz dev bir boyuta yukselirsiniz. (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Kendinizi yönetebilmeniz için gerekli şartlar şunlardır: 1-Güçlü yanlarınızı belirleyin. 2-Çalışma tarzınızı tanıyın. 3-Katkınızı en iyi nasıl yapabileceğinizi belirleyin. 4-Çalışma ilişkilerinin sorumluluğunu üstlenin. 5-Yaşamınızın ikinci yarısı için fırsatlar geliştirin. (Etkin Yöneticinin Seyir Defteri)
  • Mezarlıktaki en zengin adam olmakta hiçbir anlam bulmuyordum. (Kendinizi Yönetmek)

Yorum Yaz