21 Kasım Kurtuluş Günü Tartışmaları devam ediyor: Mardinli Milletvekilinden Meclise soru önergesi
Mardin'in Kurtuluş Günü'nün "Onur Günü" olarak değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tartışmalara yol açtı. İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelttiği sorularla bu konudaki belirsizlikleri gündeme taşıdı.
Doğan Bekin'in meclise sunduğu dilekçesinde yer alan bilgilere göre Mustafa Kemal Atatürk, Mardin'in kurtuluşunu kendi "İstiklal Madalyası ve Gazilik" günü olan 21 Kasım olarak belirlemişti. Bu tarih, Mardin ve Mardinliler için büyük bir anlam taşıyor. Bekin, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu'nun 2011 yılından itibaren bu tarihi "Onur Günü" olarak değiştirmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu değişiklik, Mardin'in tarihi ve kültürel kimliğine zarar verdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Yasal Çerçeve ve Sorular
Bekin, kurtuluş günlerinin 19 Mayıs 1930 tarihli ve 1624 sayılı Dahiliye Vekaleti Merkez Teşkilat ve Vazifeleri Kanunu'na eklenen maddelere göre kutlandığını ifade etti. Her ne kadar 1624 ve 4445 sayılı kanunlar yürürlükten kaldırılmış olsa da, 3152 sayılı kanunun geçici 4. maddesi gereğince, eski yönetmeliklerin geçerliliğini koruduğunu belirtti.
Bekin, Mardin Belediyesi'nin kanun değiştirme yetkisi olup olmadığını, TBMM tarafından çıkarılan kanunları uygulamakla mükellef olup olmadığını sordu. Ayrıca, dışarıdan getirilen ve Mardin’in kültüründen habersiz kişilerin etkisiyle alınan bu kararın neden değiştirilmediğini sorguladı. Maraş’a 1973’te "Kahraman", Urfa’ya 1984’te "Şanlı" unvanı verilirken, Mardin’in yıllardır kutlanan Kurtuluş Günü’nün neden değiştirildiğini de merak etti.
Mardinli hemşerimiz İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelttiği sorularla bu konudaki belirsizlikleri bir kez daha gündeme taşıdı.
Bekin'in Sorduğu Sorular
Bekin, konuyla ilgili olarak şu soruları yöneltti:
- Mardin Belediye Encümeni’nin kanun değiştirme yetki ve sorumluluğu var mı?
- Mardin Belediye Encümeni, TBMM tarafından çıkarılan kanunları uygulamakla mükellef midir?
- Dışarıdan getirilip şehre yerleştirilen, Mardin’in ebruli kültürü ve tarihinden habersiz kişilerin dayatmaları sonucunda alınan, şehrimizin birlik ve beraberliğine darbe olan bu karar neden değiştirilmemektedir?
- Maraş’a 7 Şubat 1973’te "Kahraman", Urfa’ya 12 Haziran 1984’te "Şanlı" unvanı 50-60 yıl sonra verilirken; 1923’ten beri Mardin’e verilen ve yıllarca kutlanan Kurtuluş ve Şeref Günü neden değiştirildi?
- Mardin’in Kurtuluş Günü’nün "Onur Günü"ne çevrilmesinin gerekçesi nedir?
- Hukuka aykırı olarak değişikliği yapılan ve "Onur Günü" olarak kutlanan günün, "Mardin’in Kurtuluş Günü" olarak yukarıda ifadesini bulan ilgili kanun maddesi gereği yeniden kutlanmasına yönelik bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?
Çözüm Arayışı ve Beklentiler
Bekin, Mardin’in Kurtuluş Günü’nün "Onur Günü" olarak kutlanmasının gerekçesini sorarak, hukuka aykırı olarak yapılan bu değişikliğin yeniden gözden geçirilmesi ve Mardin’in Kurtuluş Günü’nün eski haline döndürülmesi için bir çalışma başlatılıp başlatılmayacağını sordu.
Editör: Mehmet Nezir Güneş
Ziyaretçi
04.12.2024 / 11:11Doğan Bekin İstanbul Milletvekili olabilir doğrudur ancak Mardinli ve asil aileye mensup çok değerli bir şahsiyet Mardin tarihi ve kültürü hakkında onunla yarışacak kimse yoktur dolayısıyla boş konuşmaz zamanında cahilce Belediye tarafından yapılan değişikliğe karşı çıkıyor
Ziyaretçi
27.11.2024 / 15:18Öncelikle Doğan Bekin Vekilime çok teşekkür ederim gündeme taşıdığı için. Kurtuluş gününü kutlamanın kime ne zararı vardı bir aidiyet duygusu yaratıyordu. İşgal edilmiş veya edilmemiş kim niye hangi maksatla kurtuluş gününü yok sayıp onur günü yaptı. Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyuldu. Bu kutlamanın dış güçlerin dışında kime olumsuzluğu vardı. Demek ki komple o günü kaldıramadılar yine bir kutlama ihtiyacı doğurdu onur günü yapıldı neden? Mardin İşgal edildi veya edilmedi bir bayramı vardı ve kutlanıyordu. O halde niye İşgal edilmiş bir ülkenin değerlerine dokundunuz Fransız, İngiliz bu topraklara pikniğe mi gelmişti?. Günümüzde Ortadoğu paramparça halklar yerinden yurdundan edilmiş neden merak eden yok? Bizi bir arada tutan Cumhuriyetin değerleri şimdi daha kıymetli değil mi? Neden sahip olduğumuzun kıymeti bilinmiyor hiç bir şey sebepsiz değildir anlayışı niye anlaşılmıyor. 21 Kasım Stadı adı neden var onu da onur stadı yapın bari.
Ziyaretçiköylü
27.11.2024 / 12:25hangi vekil iş yaptı birini söyleyin hepsi rant ve altını doldurdu.milet hakediyor
Ziyaretçi
27.11.2024 / 10:42gereksiz bir gün.hatta ben de işgalin vs olmadığını uydurulduğunu düşünüyorum. kim ne için işgal etsin ki. stratejik önemi mi var alt yapısı mı var madeni mi var ormanı mı var önemli yol üstünde mi?? hani kızıltepe olur nusaybin olur tamam da mardin ne yahu dağ taş her yer
Ziyaretçi
27.11.2024 / 10:04İnanmıyorum, doğum yeri Mardin olan ama başka bir şehrin milletvekiliğini yapan şahıs Mardin'e dışardan getirilmiş olanlardan şikayetçi. Buyur önce sen dışardan götürülüp yerleştirildiğin şehri terket.
Ziyaretçi
27.11.2024 / 10:01Merhaba İşin en tuhaf yanı bir İstanbul milletvekilinin bunu gündeme getirmesi Mardin siyaseten hiç bir zaman var olamadı meclise giden siyasetçilerdende hayır görmedi hep çıkar ve menfaatlerine çalıştılar.
Mardin'e dışardan gelen biri
27.11.2024 / 09:59Beyfendiye göre Mardin ülkeden ayrılmış, bağımsızlığını ilan etmiş herhalde. İsterseniz Mardin'e dışardan gelenler ayrılsın hemen şehirden, karşılığında da başka şehirlere dışardan getirilmiş olan bütün Mardinli valiler, memurlar, işçiler, esnaflar, gelinler, damatlar derhal sınır dışı edilsin. Mardin Mardinlilerindir demediği kalmış tek.
Ziyaretçi
27.11.2024 / 09:50Şu an hükumet eski Türkiye kafasında, o yüzden biz söyleyelim: Mardin ve tum Turkiye teslim olmadığı için Onur Günü diyoruz.
Ziyaretçi
27.11.2024 / 07:25Mardin'e dışarıdan getirilen vatandaşlardan biride sizsiniz. Çekin Klavyenizi kültürümüzden. Ekonomiden dert yanıyorsanız başka habere yorum yazın
Ziyaretçi
26.11.2024 / 20:30Hey Maşaallah babanın güdemine bak ! Ekonomi nasıl olsa çözülmez modda çevir kazı yanmasın...