matesis
dedas

HDP'de Aday adaylığı süreci

Halkların Demokratik Partisi 14 Mayıs 2023'de yapılacak genel seçimler için milletvekili aday adaylık başvuru sürecini başlattı.
  • 15.03.2023 00:28
HDP'de Aday adaylığı süreci

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Mart'ta imzaladığı karar ile 14 Mayıs 2023 seçim süreci başladı.  2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta olacağının kesinleşmesinin ardından siyasi partiler vekil aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı. İşte siyasi partilerin milletvekilliği aday adaylığı için başvuru tarihleri ve başvuru ücretleri detayları…

ÜCRET 15 BİN TL

HDP’de Adaylık başvuru ücretinin 15 bin TL olması, kadın ve engelliler için pozitif ayrımcılık uygulanması bekleniyor.  Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ise ücret alınmayacak.

Aday adayları, HDP Genel Merkezi seçim işleri ile il başkanlıklarına kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.

ÇOK EŞLİLERİN ADAYLIK BAŞVURUSU ALINMAYACAK

HDP Seçim genelgesinde yer alan kadına şiddet uygulayan, çok eşli olan, partinin ilke ve değerlerine aykırı hareket eden kişilerin başvuruları alınmayacak. 

HDP'DE MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

- 18 yaşını doldurmuş olmak

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

- Kısıtlı olmamak, hür olmak

- Herhangi bir kamu görevinde yasaklı pozisyonda olmamak

- 1 seneden daha uzun bir zaman hapis cezası almamış olmak

- Taksirli suçların hiçbirinden kesinlikle hapis cezası almamış olmak

- Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olmak. Devlet sırlarını açığa çıkarmak, kaçakçılık vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.

- Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması

- Eğitim konusunda en az ilkokul diplomasına sahip olması

 

MİLETVEKİLİ OLMAK İÇİN KİMLER İSTİFA ETMELİ?

- Hakim ve savcılar

- Yüksek Öğretim Kurumları'na bağlı kurul üyeleri ve öğretim elemanları

- Silahlı Kuvvet çalışanları

Yüksek Yargı Organlarına mensup kişiler milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundalardır.

Siyasi partilerin en geç 10 Nisan'da milletvekili aday listelerini YSK'ya bildirmeleri ve ardından kurulun partilerin aday listelerini, adaylık koşullarını taşıyıp taşımadıkları konusunda incelemeye başlaması bekleniyor.

YSK'nın seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listelerini ilan edilmek üzere 19 Nisan civarında il seçim kurullarına ve Resmi Gazete'ye göndermesi de öngörülüyor.

YSK aynı zamanda seçim takvimi süresince izlenecek usul ve yöntemlere ilişkin çeşitli genelgeler de yayınlayacak.

Olası takvime göre siyasi partilerin Cumhurbaşkanı adaylığı için yapacakları başvurunun 25 Mart'a kadar olması öngörülürken ittifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını içeren ittifak protokolünün YSK'ya tesliminin de en son 26 Mart'ta olması bekleniyor. 

Başvurular yapıldıktan sonra ise önce Cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayımlanacak ve böylelikle olası itiraz süreci başlayacak. Tahmini 2-3 Nisan günlerinde de cumhurbaşkanlığı kesin aday listesinin RG'de yayımlanması bekleniyor.

Yorum Yaz