tatlidede

Prof. Dr. Vedat Işıkhan Kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Sosyal Politikalar Kurulu üyeliğine atanan Prof. Dr. Vedat Işıkhan Kimdir?
  • 03.06.2023 21:55
Prof. Dr. Vedat Işıkhan Kimdir?

1966 yılında Mardin Artuklu’da doğdum. İlk, Orta ve Lise öğrenimini İzmir’de tamamladım. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu’ndan 1990 yılında lisans, H.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden 1993 yılında “Sosyal Hizmet Uzmanlarının İş Doyumları” adlı tezimle Bilim Uzmanlığı (MSW) derecesini ve yine aynı Enstitüden 1998 yılında “Sosyal Hizmet ve Sağlık Alanında Görev Yapan Yöneticileri Etkileyen İş Stres Faktörleri” adlı tezimle Doktora (PhD) derecesini aldım. 2003 yılında Doçent ve 2009 yılında Profesör ünvanını aldım.

UZMANLIK ALANLARIM VE YAYINLARIM

Uzmanlık alanlarım olan sosyal politika, sosyal hizmet, sosyal yardımlar, sosyal refah, sosyal sorunlar, endüstriyel ve tıbbi sosyal hizmet, iş stresi, tükenmişlik (burnout), verimlilik, stres yönetimi, kanserde psikososyal bakım ve yaşam kalitesi, zihinsel engelli bireye sahip annelerin sorunları, kadın iş gücü, onkoloji alanında çalışanların sorunları, tüberküloz ve yoksulluk vb. konularda 10’u SSCI’de, Copernicus, Web of Science, EBSCO gibi indekslerde taranan toplam 28 makalem, 29 çalışmam yurt dışındaki kongrelerde (Çoğu SSCI kapsamındaki dergilerde özeti yayınlanmış) olmak üzere yurt içindeki çeşitli kongre ve sempozyumlarda sunulan ve çeşitli dergilerde basılmış bulunan çok sayıda çalışmam bulunmaktadır. 2018 yılı itibariyle h indeksim 6 ve yayınlarıma yapılan toplam atıf 192’dir.

YURTDIŞI DENEYİM

2010 yılında Erasmus Programı Personel Ders Verme Hareketliliği kapsamında Belçika’nın Katholieke Hogeschool Limburg-Department of Speciale Education-Social Care Work bölümü’nde ders verdim. Bu zaman aralığında Hasselt’de sosyal hizmet uygulamalarını ve kuruluşlarını yakından görme fırsat ve deneyimini kazandım. 2011 yılında YÖK Bursuyla Almanya-Berlin'de bir ay süreyle "Katholische Hochschule für Sozialwesen" okulunda Misafir Profesör olarak Almanya’daki sosyal hizmet sistemini incelemiş ve uluslararası deneyim elde etme fırsatım olmuştur.

EĞİTİM VE KONFERANSLAR

Hekimler, iş sağlığı ve güvenliği personeli, Üsküdar Üniversitesi öğrencileri, Hacettepe Üniversitesi personeli, Danıştay ve Yurt-Kur personeli, Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü (trafik polisleri), yurt içinde çeşitli hastanelerde çalışan sağlık personeli ve yöneticileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı [Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı] İl Müdür Yardımcıları ve personeline “İş Hayatında Stres ve Başa Çıkma Yolları” ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde “Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Ailelerin Stresi ve Başa Çıkma Yolları” konularında konferanslar verdim ve vermeye devam etmekteyim.

KİTAPLARIM

İlgi alanlarım doğrultusunda yazdığım; Yönetim Stresi, Kentlerin Gölgesinde Yaşayan Evsizler, Çalışma Hayatında Stres ve Başa Çıkma Yolları, Engelli Çocuğa Sahip Anne ve Babalarda Depresyon, Türkiye’de Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Annelerin Sorunları, Tüberküloz Hastalarının Genel Özellikleri ve Onkolojide Tükenmişlik ve Başa Çıkma, Sosyal Hizmet ve Tükenmişlik, Sosyal Hizmet Tükenmişlikle Başa Çıkma, Stres Yönetimi: Tükenmişlikten Mutluluğa adlı 10 kitabım bulunmaktadır. Erzurum Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde okutulan Sosyal Politika adlı dersin editörlüğünü ve 8 ünitenin yazarlığını yaptım.

ÖDÜLLER

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM)’nin 1997 yılında düzenlediği “İşgücü Verimliliğinin Arttırılmasında Eğitimin Rolü” adlı yarışmasında 3. ödülü ve yine MPM’nin 1998 yılında düzenlediği “Çalışma Hayatının Kalitesinin Geliştirilmesi” adlı yarışmasında 2. ödülü kazandım. Merkezi Avustralya Sdyney’de bulunan International Council of Stress Management Professionals (ICSMP) (Uluslararası Stres Yönetimi Uzmanları Konseyi) tarafından stres yönetimi konusunda ulusal ve uluslar arası düzeyde yaptığım önemli yayınlar, araştırmalar ve uygulamalar nedeniyle 2016 yılı Uluslararası Stres Yönetimi Uzmanları Konseyi’nin ödülünü kazandım.

DANIŞMANLIK

AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı yayınları arasında çıkan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kamouoyuna tanıttığı “15 Temmuz 2016 Milli İradenin Zaferi” araştırma raporu adlı ölümsüz eserin oluşumuna araştırmacı olarak destek verdim. AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından yürütülen “Yaşlı Dostu Politikalar” ve “Gönül Adımları” adlı projede yine araştırmacı olarak görev yaptım.

İDARİ GÖREVLER VE KOORDİNATÖRLÜK

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 3 yıl sosyal hizmet bölüm başkanlığı ve aynı fakültenin dekan yardımcılığı gibi idari görevleri başarıyla yerine getirdim. 2011 -2014 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Atama ve Yükseltilme Komisyonu üyesi olarak görev yaptım. Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu üyesi olarak görevime devam etmekteyim.

2012 yılında başlatılan, AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI tarafından desteklenen ve her ailenin bir sosyal destek uzmanına sahip olmasını amaçlayan Aile ve Sosyal Destek Programı (ASDEP)’in ulusal koordinatörü olarak 8 ay boyunca görev yaptım. Bugün ASDEP tüm Türkiye'ye yayılmış ve birçok gence istihdam fırsatı sunmuştur.

Halen Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Sosyal Hizmet Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarımı sürdürmekteyim. İyi derecede İngilizce, Arapça ve orta düzeyde Fransızca bilmekteyim.

8 Ekim 2018 tarih ve 2018 -196 karar sayısı ile Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyeliğine atandım.

Yorum Yaz