Rakım Çalapala kimdir? Rakım Çalapala kitapları ve sözleri
Türk Yazar Rakım Çalapala hayatı araştırılıyor. Peki Rakım Çalapala kimdir? Rakım Çalapala aslen nerelidir? Rakım Çalapala ne zaman, nerede doğdu? Rakım Çalapala hayatta mı? İşte Rakım Çalapala hayatı...

Doğum Tarihi: 1906
Doğum Yeri: İstanbul
Rakım Çalapala kimdir?
Rakım Çalapala, Türk yazar.
1906'da İstanbul'da doğan Rakım Çalapala'nın tam adı Mehmet Rakım Çalapala'dır. İstanbul Lisesi'ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi(1935). Henüz lise öğrencisiyken Yarın gazetesinde gazetecilik yaşamına atıldı. Daha sonra ise Son Posta ve Akın gazetelerinde yazdı. Bir yıl süreyle Osmanlı Bankası'nda da çalıştı (1932). 1932'de öğretmen Nimet Hanım'la evlendi. 1936'da Türkiye Yayınevi'ne girerek, orada Yavrutürk ve Çocuk Haftası dergilerini yönetti. Resimli Hayat, Yedigün ve Karikatür dergilerinde de çalıştı. Musevi Lisesi'nde ve Alman Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. 1951'de Hürriyet Gazetesinden ayrılarak Atlas Yayınevi'ni kurdu.
Çok sayıda ders kitabı yazan Çalapala, daha çok halk için romanlar, çocuk öykü ve romanları (çoğunlukla eşi Nimet Çalapala ile)yazdı. 1964'te sinemaya uyarlanan Köye Giden Gelin adlı romanını Ülkü Erakalın yönetti.
Ankara'da 28 Kasım 1995'te öldü.
Yayımladığı çocuk kitapları: 87 Oğuz (1933), Mustafa: Atatürk'ün Romanı(1944), Yavrutürk Şiirleri (1968).
Romanı: Köye Giden Gelin (1950).
Öyküleri: Aşk İnsanı Güzelleştirir (1965), Işıklı Pencere (1965).
Oyun kitapları: Eski Bir Dost (1933), Köyden Gelen Ses (1933).
ŞİİRLERİ : Yaz, Öğretmen,Okulumuz,Cumhuriyet Bayramı, Metehan,
Rakım Çalapala Kitapları - Eserleri
- 87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim
- Köye Giden Gelin
- Aşk İnsanı Güzelleştirir
- Mustafa
Rakım Çalapala Alıntıları - Sözleri
- Hâlbuki bir çocuğa, başka bir çocuktan daha ziyade ehemmiyet vermek olur mu hiç?!.. Mektep, çocukların dünyasıdır. Orası onu kendine uydurur. Böyle üstüne üflene üflene büyütülen bir çocuk; yarın zayıf, pısırık bir adam olacaktır. Hâlbuki Türkiye Cumhuriyeti'ni yükseltmek için atılgan, cesur, çelik vücutlu ve çelik kafalı gençler lâzım!.. (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- Boş kalan sınıfa baktı: Kuşu kaçmış bir kafes gibi sessiz, renksiz… (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- "Mektep bir insan fabrikasıdır." ... (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- "(...) bir çocuğa, başka bir çocuktan daha ziyade ehemmiyet vermek olur mu hiç!.. Mektep, çocukların dünyasıdır. Orası onu kendine uydurur. Böyle üstüne üflene üflene büyütülen bir çocuk; yarın zayıf, pısırık bir adam olacaktır. Halbuki Türkiye Cumhuriyeti'ni yükseltmek için atılgan, cesur, çelik vücutlu ve çelik kafalı gençler lâzım!.." (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- Türk çocuğu deyiniz... Bütün Türk çocukları aynı soydandır. Hepsinin de bacağında ve kalbinde kuvvet vardır. (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- Halbuki bir çocuğa, başka bir çocuktan daha ziyade ehemmiyet vermek olur mu hiç?!. Mektep, çocukların dünyasıdır. (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- Dehanın çamuruyla yoğrulmuş bir vücudun tam heykelini daha hiç kimse yapamayacak!... (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- MEKTEPTE ÖĞLE YEMEĞİ AŞAĞI YUKARI 4 CİNSTİR: 1.PEYNİR 2.ZEYTİN 3.YUMURTA 4.HELVA (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)
- Mektepte öğle yemeği aşağı yukarı dört cinstir: 1-Peynir, 2-Zeytin, 3-Yumurta, 4-Helva. (87 Oğuz - 100 T.E. İlköğretim)