tatlidede
tatlidede

Ramazan’da Ne Yemeli?

Ramazan’da Ne Yemeli?

Ramazan ayının gelmesi sebebiyle en sık sorduğumuz konulardan birisi; ‘Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin Yollarıdır’. Öncelikle söylemek isterim ki Ramazan az yeme, sağlıklı beslenme, açlık-tokluk döngüsünde açlığın süresini biraz daha uzatarak metabolizmayı tedavi etme ayıdır. Tok tutacak besinleri çok fazla miktarda yedikten sonra hiç acıkmamayı hedeflemek Ramazan’ın ruhuna aykırı ve sağlığa zararlı olabilir. İftarı ve sahuru mümkün olduğunca sade hazırlamalı, aşırı miktarda yemeyi tetikleyebilecek çok fazla çeşitten kaçınmalıyız. Salata, yoğurt, ayran, turşu ve bol su içeriklerini unutmadan soframızı sade,besleyici ve sağlıklı gıdalarla zenginleştirmeliyiz. Hazır gıdalar, ağır tatlılar, zararlı içerikler yerine doğal ve temiz gıdalara yönelmeliyiz.

Ramazan bizim için beslenme konusunda da milat olmalı.İçeriğini bilmediğimiz hiçbir gıdayı yememek ve bu yolla sağlıklı beslenebilmek alışkanlığı kazanmak için Ramazan çok iyi bir fırsattır. Doğal, temiz ve içeriği sağlıklı olan gıdaları tercih etmeliyiz. Bunu yapabilmek için her gün beslenme bilgilerimizi biraz daha geliştirmeliyiz.

Her gün yeterince su içme alışkanlığını da Ramazan sayesinde yerleştirmeliyiz. Susama hissini tam alamasak bile günlük en az 1,5-2 litre temiz içme suyunu ihmal etmeden düzenli içmeliyiz. İçecek tercihinin de yiyecek kadar önemli olduğunu unutmamalıyız. Gazlı, katkılı, kimyasal madde içeren her türlü içecekten uzak durmaya çalışmalıyız. Su, sade soda, ayran, süt ve taze sıkılmış meyve suyu gibi temiz ve içeriği belli olan sağlıklı içecekleri tüketmeye çalışmalıyız. Zararlı her türlü içecekten kaçınmalıyız.

Sahuru ihmal etmemeliyiz. İftar ve sahurda sağlıklı ve doğal yemeklerden sade ve yetecek kadar az miktarda yemeye çalışmalıyız. Açık büfeden, aşırı tüketimden, israftan kaçınmalıyız. Bunun yerine herkesin imkânı ölçüsündelokmasını paylaştığı, olmayanı, bulamayanı düşündüğü, komşumuzun, akrabalarımızın, yakınlarımızın, ihtiyaç sahiplerinin kapısını aşındırdığı, evinin başköşesinde ağırladığı bir ay olmalıdır Ramazan.

İyiliğin, yardımlaşmanın, ihtiyaç sahiplerini düşünmenin zamanıdır. Ramazanda kilo vermek yerine kilo alıyorsanız bir şeyler ters gidiyor demektir. Sağlıklı ve az yemenin, kilo vermenin, bol su içmenin, zararlı alışkanlıklardan, bağımlılıklardan kurtulmanın zamanıdır. Herkese hayırlı, bereketli, keyifli, huzurlu ve sağlıklı bir Ramazan diliyorum. Bu konuda yazmaya devam edelim.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz