diorex
sampiyon

Diş gıcırdatmasının sebepleri nelerdir? Ağız koruyucusu takmadan diş gıcırdatmasını nasıl durdurabiliriz?

Uyku esnasında farkında olmadan pek çok kişi diş gıcırdamasıyla uyanır. Özellikle çocukluk döneminde yaygın iken çoğu yaş grubunda görülmesi mümkün.

  • 23.07.2024 10:53
Diş gıcırdatmasının sebepleri nelerdir? Ağız koruyucusu  takmadan diş gıcırdatmasını nasıl durdurabiliriz?

Diş gıcırdatması, çocukluk çağında yaygındır ve çocukların %20’den fazlasını etkiler. Ancak yaşlandıkça azalmaya meyillidir.

Yetişkinlerde yaygın tetikleyenler arasında sigara içmek, aşırı kafein veya alkol  alımı ve uyku sırasında hava yolları kapandıkça her birkaç dakikada bir nefesin kesildiği horlamayla ilişkili bir durum olan obstrüktif uyku apnesi bulunur. Bu ayrıca antipsikotik ve antidepresan gibi belirli ilaçlarla da alakalı olabilir.

Bu tetikleyicilerin çoğunu birbirine bağlayan şey, çok kısa uyanıklık süresine neden olmaktır. Çalışmalar diş gıcırdatmasının uykudan uyanma esnasında  5-20 saniye arasında oluştuğunu gösteriyor. Dişleriniz zarar görmediği sürece tedavi her zaman şart değil. Ancak sabahında baş ağrısı, çene ağrısı ya da çeneyi kafatasına bağlayan eklemde sızı gibi semptomlar varsa tedavi gereklidir.

Ağız koruyucuları diş gıcırdatmasını durdurmaz yalnızca dişleri korur. Diş gıcırdatmasına yönelik etkili ilaçlar çalışması hayak kırıklığı yarattı. Genel olarak diş gıcırdatmasının sadece yaklaşık %30’unu azaltmasına rağmen, en iyi sonuçlar sakinleştirici türü olan klonazepamla görülür.  Diş gıcırdatmayla bağlantılı olan beyindeki aşırı aktif devreleri sakinleştirdiği düşünülmektedir.

Daha iyi bir alternatif, çiğnemede rol oynayan şakak bölgesinde bulunan temporalis ve çene kaslarına botoks enjeksiyonu olabilir. Enjeksiyonlar, bu alanda  eğitimli bir uzman tarafından yapılmalı ve etkisi azaldıkça her altı ayda bir tekrarlanmalıdır.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz