Mevsimsel alerjik riniti hangi faktörler tetikler?
Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinitin özellikle ilkbahar ve sonbaharda arttığını belirtti. Rinitin grip ile karıştırılabileceğini vurgulayan Sılay, korunma yöntemlerini de anlattı.

Ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin havada yoğunlaştığı dönemlerde sıkça görülen mevsimsel alerjik rinit, özellikle bu aylarda birçok kişiyi etkiliyor. Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bu durumun grip ile benzer belirtiler göstermesi nedeniyle sıkça karıştırıldığını söyledi.
Polenlerin tetiklediği alerjik rinitten korunmak için alınabilecek önlemleri sıralayan Dr. Sılay, doğru teşhisin önemine dikkat çekti.
"Mevsimsel alerjik rinit nedir ve hangi faktörler bu durumu tetikler?" sorusuna Dr. Sılay, "Özellikle hastalarımızda şu dönemde mevsimsel alerjik rinitte büyük bir patlama var. 'Bunu ne tetikliyor' diye sorarsanız, özellikle halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir; özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, havada artan polenlere karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Ağaç, çimen ve yabani ot polenleri, havadaki küf sporları, rüzgarlı, kuru hava (polenlerin yayılmasını artırır), açık havada uzun süre kalmak, pencereleri açık tutmak saman nezlesini tetikler." şeklinde cevap verdi.
Konuşmasının devamında Dr. Sılay, şunları aktardı:
"Alerjik rinitin (saman nezlesi) belirtileri grip veya salgın hastalıklarla nasıl karıştırılıyor. Hastalarımız bunu çok soruluyor. Alerjik rinit ve grip benzer belirtiler gösterdiği için sıkça karıştırılır. Ancak bazı farklılıklar vardır. Mesela alerjik rinite burun akıntısı daha şeffaf ve sulu olur ama grip / soğuk algınlığında daha yoğun, bazen sarı veya yeşil olabilir. Hapşırmaya baktığımızda alerjik rinite sık ve peş peşe hapşırmalar olur. Soğuk algınlığında daha seyrek hapşırmalar olur. Burun ve gözde kaşıntıya baktığımızda saman nezlesi yani alerjik rinitte çok yangındır ama soğuk algınlığında daha nadirdir. Genelde alerjik rinite görülmez ama soğuk algınlığında ateş olabilir. Kas ağrılarına baktığımızda özellikle griple gelen hastalarımızda ciddi kas ağrıları yaygın. 'Dayak yemiş gibiyim hocam' diyor. Ama alerjik rinite kas ağrıları genellikle yoktur. Son olarak özellikle alerjik rinite polen döneminde haftalarca sürebiliyor. Ama grip yani soğuk algınlığı genelde 7-10 gün sürer."
Son olarak Dr. Sılay, "Mevsimsel alerjik rinite karşı alınabilecek korunma yöntemleri var. Polenin yoğun olduğu saatlerde özellikle sabah saatlerinde dışarı çıkmayalım. Eve geldikten sonra kıyafetleri değiştirin ve duşunuzu alın. Pencereleri havalandıktan sonra kapalı tutun. Yani özellikle polen mevsiminde havada polenler uçuşurken uzun süre açık tutmayalım. Arabada ve evde hava filtrelerini düzenli değiştirelim. Dış ortamda polen yoğunluğu fazlaysa mesela ormanlar içinde yürüyüş yaparken maske kullanabilirsiniz. Alerji ilaçları aile hekiminize danışarak antihistaminikler, burun spreylerinde doktor önerisiyle kullanabilirsiniz." dedi.
İLKHA