Uyandıktan sonra kendinizi yorgun hissetmenizin nedeni bunlar olabilir!
Birçok insan sabahları uyandığında kendilerini oldukça uykusuz ve yorgun hissedebiliyor. Uzmanlar, buna sebep olan beş etmeni paylaşarak bu soruna açıklık getiriyor.

Sabahları oluşan yorgunluk günün temposunu engeller. Bunu önlemek için de temelinde yatan sorunu anlamak önemlidir.
Yorgun uyanmak hepimizin yaşadığı bir şey. Fakat bazı günler tamamen uyanmak imkansız gibi görünür. Sabah boyunca veya günün çoğunda dinlenmemiş bir şekilde uyanmak için sadece 7-8 saat uyumak kafa karıştırıcı olabilir. Sizin için uykunun altın kuralı nasıl yanlış gidebilir? Eğer böyle hissediyorsanız, yalnız değilsiniz.
Yaşam tarzımız ve öğün rutinlerimiz bilerek ya da bilmeyerek uyku döngümüzü etkileyebilir. Uyandığınızda kendiniz olduğundan daha çok yorgun hissediyorsanız, bu endişe verici olabilir.
5 Neden
Uykusuzluk
Çoğumuz telefonda gezinirken uyuyakalırız. Ancak bu uykunuzu önemli derecede etkiler. Uzmanlara göre, telefon ekranları uyku melatonini etkileyen mavi ışık saçar ve uykumuzu bastırır. Bu beynimizi aşırı uyarır ve normal uyku döngüsünü bozar. Bu yüzden gün içerisinde yorgun ve huzursuz hissederiz.
Susuz kalma
Günlük su alımınız uyku döngünüzü etkiler. Diyetisyene göre, gün boyunca yeteri kadar su içmezseniz, bu sizin vücudunuzdaki amino asit seviyesini etkiler. Amino asit yetersizliği, riptofanı serotonine ve melatonine dönüştürme sürecini bozar. Bu da vücudunuza yayılması gereken melotinin üretilmediği anlamına gelir. Gün içerisinde yorgun ve uykulu hissedersiniz.
Hormonal Dengesizlik
Eğer bir tür hormonal dengesizliğiniz varsa, özellikle tiroid, tüm metabolizmanızı etkiler. Uzmanlar bu dengesizliğin sadece kiloyu değil aynı zamanda uykuyu da etkilediğini paylaştı.Yeterince uyuyamayabilirsiniz veya uyusanız bile uyandıktan sonra hala yorgun hissedebilirsiniz
Vitamin eksikliği
Vitamin eksikliği, özellikle demir, tüm gün yorgun hissettirebilir. Dahası modunuzu önemli derecede etkileyebilir. Vücudunuzda yeterli demir seviyesini sağlamak, gün boyu taze enerjik hissetmeniz için önemlidir. Uzmanlar, demir seviyelerinizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, günlük gereksinimleri karşılamak için dengeli bir diyet veya demir takviyeleri almanızı öneriyor.
Yüksek Stres Seviyeleri
Kronik stres, iyi bir gece uykusu alma yeteneğinizi etkileyebilir ve sabahları kendinizi bitkin hissetmenize neden olabilir. Stres, uyku düzeninizi bozabilen ve geceleri uykuya dalmayı zorlaştıran bir hormon olan kortizol üretimini artırır. Stresten bunalmış hissediyorsanız, meditasyon, yoga veya derin nefes egzersizleri gibi stres azaltıcı aktiviteleri dahil etmeyi deneyin. Bu, stres seviyenizi ve uyku kalitenizi iyileştirebilir.
Editör: Neslihan Özkan