tatlidede

Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam

İnsanın kendine şiar edindiği yaşam felsefesini ancak detaylı ve gerekli bilgileri edindiği zaman; kendi ereğine ulaşır ve bu erkte (ani gelişmeler hariç) sorun yaşamdan düzeneğini korur.


Siz sağlıklı yaşam dendiğinde ne anladıysanız ve bu anlam için nelerin gerektiğini biliyorsanız; gerekli zaman ve planlamayı da yaptıysanız, artık yaşamı kendi lehinize yorumlamış ve hazırlamış olursunuz.
Ciddi çalışmaların yapıldığı bilimsel çalışmalarda araştırmacıların yıllar harcayarak vardıkları sonuçları en yalın dille anlattığında; görüntünün basitliğine o kadar aşina ki sonunda soru sormayı ihmal etmiyor.
Sağlıklı yaşam için gerekli olan su miktarını aksatmadan her gün tüketmek gerekir, günde 1,5 ile 2,5 lt arası su tüketilmesi insan organizmasını rahat çalışır durumda tutar.


Bir kinci gereklilik ise gıda tüketimi bunu da yeterli ve dengeli beslenme dediğimiz çok çeşit ve az miktarla tüketilen protein, vitamin, karbonhidrat ve kalori dengesiyle sağlandığında, yemek öğünlerine zaman ayrılıp iyi çiğnendiğinde, öğünler günün hareketli zamanlarında tüketilip gece geç vakitlerin önüne geçildiğinde amacına uygun beslenme yapılış olur.
Bir diğer gereklilikte; hareketliliktir. Buda günde en az yarım saat ile yapılan yürüyüş veya spor aktivitesi istenilen amacı elinize verir.
Ve sağlıklı olmanın öğelerinden bir diğeri ise sağlıklı, verimli, kaliteli bir uykudur. Gece en geç 12 veya 01 de başlayan bir uykuda melatonin ve büyüme hormonu; onarım ve tamiratı sağladığından, bizi dinlendirdiğinden sabaha daha dinç yaşama başlamış oluyoruz.
Bu kadar basit görünen beslenme, su, uyku ve hareketliliğin insan hayatı için hayati olduğunu vurgulayan çalışmalarda en sonunda bundan ötesi ne bekliyorsunuz ki diye soruyorlar.


Mesela yaz aylarındaki sıcaklık karşısında sıvı kaybına bağlı olarak sıvı tüketimini arttırmak gerekir ki kaybedilen sıvı yerine gelsin.
İnsan yaşamının sentezinin temel taşlarından olan ekstra selüler (Hücreler arası) sıvının sağlıklı çalışması için ( yaşamın bütün gereklilikleri orada ayarlanıyor) sıvıya ihtiyaç vardır ve bunu hiçbir zaman unutmamak gerekir.
Sağlıklı yaşamın var olmazsa olmaz denge ve örgüsü doğal yaşamdan ayrı düşünülmemesi gerekir. Fotosentezden tutun var olmazsa olmaz oksijen salınımı için gerekli orman ve suyun korunmasından, havanın temiz bırakılmasında, doğadaki canlı yaşam dengesi ve popülasyon zenginliğinden geçtiğini unutmadan yaşamak; bize daha güvenceli bir yarın müjdesi olarak umudu sürekli canlı tutacağını söylemek isterim.

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz