tatlidede
tatlidede

Sahur Duası Arapça Okunuşu, Sahur Duası Türkçe Anlamı

Müslümanlar heyecan ile 11 ay boyunca yolunu gözledikleri Ramazan ayına kavuştular. Ramazan ayı boyunca oruç, teravih ve dua ibadetlerini yerine getirecekler. İmsak vakti niyet ederek akşam ezanına kadar oruç tutan milyonlarca Müslüman sahur sofralarından sonra oruç tutmaya başlayacaklar. Oruç tutmaya başlanırken okunacak dualar merak konusu. Sahur Duası Arapça yazılışı ve İftar Duası anlamı Diyanet kaynaklarında yer alıyor. Peki oruç tutma duası nedir? Sahur Duası var mı, nedir? Sahur Duası Arapça, Türkçe Okunuşu ve Anlamı ne? Oruç tutulurken hangi dua okunur? İşte merak edilen sahur duası ayrıntıları...
  • 24.03.2023 22:55
Sahur Duası Arapça Okunuşu, Sahur Duası Türkçe Anlamı

Müslümanlar heyecan ile 11 ay boyunca yolunu gözledikleri Ramazan ayına kavuştular. Ramazan ayı boyunca oruç, teravih ve dua ibadetlerini yerine getirecekler.

İmsak vakti niyet ederek akşam ezanına kadar oruç tutan milyonlarca Müslüman sahur sofralarından sonra oruç tutmaya başlayacaklar. 

Oruç tutmaya başlanırken okunacak dualar merak konusu.

Sahur Duası Arapça yazılışı ve İftar Duası anlamı Diyanet kaynaklarında yer alıyor.

Peki oruç tutma duası nedir?

Sahur Duası var mı, nedir? Sahur Duası Arapça, Türkçe Okunuşu ve Anlamı ne?

Oruç tutulurken hangi dua okunur?

İşte merak edilen sahur duası ayrıntıları...

Ramazan günlerinde oruç tutmak için sabahın ilk saatlerinde sabah ezanından önce ev halkı ayaklanır. Mutfakta çay demlenir ve sahur yapmak için kahvaltılıklar hazırlanır. Sahur, ramazan ayının en bereketli saatlerindendir. İslam dininde sahur vaktinin değeri hadislerle ifade edilmiştir.

Peygamber Efendimiz; “Sahurda yemek yiyiniz; çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” diyerek Müslüman halkını sahura kalkmaya teşvik etmiştir. Sahurda yenilen yemeklerden sonra da şükür ve minnet için dualar edilir. Sahur vaktinde edilen dualar “sahur vakti duası” olarak adlandırılır.

Ramazan sahur duası ve iftar duası ile manevi doygunluğa ulaşır. Ramazan ayının tatlı telaşları içinde iftar ve sahur için hazırlıklar yapılırken, bizler de yenilen yemeklerin kutsallığı için sahurda okunacak dua hakkında bir yazı hazırladık.

Peki, sahur duası nasıl yapılır? İslam aleminin oruç tutmaya niyet ettiği kıymetli vakitlerde okunabilecek sahur duası sözleri, orijinal okunuşları ve anlamları ile sahur duası Arapça ve Türkçe, hayırlı dilekler eşliğinde sahur duası ve niyeti sizleri satırlarımızda karşılıyor olacak. Bu ramazan da tutulan oruçların kabul ve edilen duaların yerine ulaşması dileği ile…

Sahur Duası Nasıl Yapılır?

  • Yemekler yenildikten sonra sahurda niyet duası büyük önem taşır.
  • Sahur duası niyet ettim kalıbıyla yapıldığında oruç niyetinin sözlü şekilde de ifade edilerek pekiştirilmesini sağlar.
  • Sahura kalkmak oruç niyeti olarak sayılıyor olsa da sözle niyeti pekiştirmek din alimleri tarafından önerilen bir eylemdir.
  • Allah için oruç tutulduğunu dile getirmek gerekir. “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya…” diyerek dua etmeye başlanır.
  • Sahura kalkmak da bir niyet olduğu gibi bu ifadeyi dile getirmek de orucun amacını yansıtır.
  • Söylenen sahur duası sözleri sonrasında kalabalık bir sahur masası varsa hep beraber amin denilir.
  • Sahur sofrasında çocuklar varsa; akıllarında daha kolay tutmaları için sahur duası kısa halde söylenebilir.
  • Böylece çocukların da sahur sofrasına hakim olması kolaylaşır ve oruç tutma duygusu aşılanır.
  • Sahur duasının ruhen rahatlatma etkisi vardır.
  • Yeni günün enerjilerinin şekillendiği vakitte sahurda dua etmek günün daha verimli geçmesini kolaylaştırır.
  • Sahur vaktinde edilen bu dua sayesinde, gün içinde kişiler kendilerini daha huzurlu hisseder.
  • Sahur dilek duası için de uygun bir vakittir. Sağlık, bereket ya da iç huzuru dileğiniz her ne ise o minvalde duanızı şekillendirebilirsiniz.
  • Uykuya dalma sorunu yaşamamak için sahur duası edebilirsiniz.
  • Manevi değeri yüksek olan sahur duası, sizin sahur vaktinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Uykudan uyanıp sahur yapan kişilerde anlık stres oluşabilir.
  • Sahur duasını yaptığınız takdirde manevi bir doygunluk yaşayabilirsiniz.
  • Sahur duası sizi ramazan gecelerinde huzura ulaştıran etkili bir duadır.

Peygamber Efendimiz’in sahurda okuduğu bir dua şu şekildedir:

“Ey bu gecenin ve biraz sonra оlacak sahurun Rabbi olan Allаh’ımız… Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip еyle Amin.”

Oruçların daha da anlamlı hale gelmesi için edilen sahur duası okunuşu Arapça sözlerle de ifade edilebilir:

“Allahümme inni es’elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey’in en tağfirali”

Sahur duası Türkçe anlamı:

Allah’ım! Her şeyi kuşatan her şeyi içine alan o geniş rahmetinle beni bağışlamanı diliyor ve benim günahlarımı, hata ve kusurlarımı affetmeni istiyorum, demektir.

Akılda kalması daha kolay olan sahur duası Türkçe sözleri ile edilebilir. Türkçe haliyle sahur duası:

  • “Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar.
  • Ey az ameli kabul edip çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin. Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yakın istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl.
  • Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Kalpten gelen sahur duası kısa olabileceği gibi uzun şekilde de ifade edilir. Önemli olan cümlelerin uzunluğu veya kısalığı değil içerdiği niyettir. Sahur duası ve anlamı derinden hissediliyorsa kelimelerin çok ya da az olmasının anlamı yoktur.

Uzun bir dua okumak istediğinizde Ebu Hamza’nın sahur vakitlerinde okuduğu bir duayı sizlere sunalım:

  • “Allah’ım; cezalandırarak beni edep eyleme. Kendi başıma bırakarak da tuzağına duçar etme. Ey Rabbim! Nereden bir hayır umarım; oysa senin katından başka kimseden hayır gelmez. Kurtuluşa nasıl erebilirim; oysa ancak senin lütfunla kurtuluşa erişilir. Ne iyi amel sahibi, senin yardım ve merhametinden gânidir; ne de kötü işler yapıp sana karşı gelen ve senin hoşnutluğunu kazanmayan senin kudret ve tasallutundan çıkabilir.”
  • “Ey Rabbim, ey Rabbim, ey Rabbim! (bu sözü nefesi kesilinceye kadar tekrarlardı). Seni, seninle tanıdım. Sen beni kendine yönelttin ve kendi kapına çağırdın. Eğer senin yardımın olmasaydı, senin kim olduğunu bilemezdim. Hamt Allah’a mahsustur. O Allah’a ki ben O’nu çağırıyorum bana icabet ediyor; oysa O beni çağırdığında ben gevşek davranıyorum. Hamt Allah’a mahsustur; Allah’a ki istediğimi veriyor; oysa benden ödünç isteyince, (kullarına borç vermemi) isteyince cimrilik ediyorum.”
  • “Hamt O Allah’a mahsustur ki, istediğim vakit hacetim için O’nu çağırıyorum ve sırrımı bir aracı olmadan O’na açıyorum, O da hacetimi karşılıyor. Hamt O Allah’a mahsustur ki, O’ndan başkasını çağırmam. Eğer O’ndan başkasını çağırsaydım bile bir sonuç vermez. Hamt O Allah’a mahsustur ki, O’ndan başkasına ümit bağlamam; eğer O’ndan başkasına ümit bağlarsam, benim ümidim hiçe çıkar. Hamt Allah’a mahsustur ki, işlerimi O üzerine aldı ve beni onurlandırdı. Beni, halka terk etmeyerek halkın küçümsemesinden kurtardı. Hamt O Allah’a mahsustur ki, benden gani olduğu halde kendisini bana dost kıldı.”
  • “Hamt O Allah’a mahsustur ki, hiç bir günah işlememişim gibi bana yumuşak davranıyor, Benim nezdimde övgüye en layık olan Rabbimdir ve ben O’na hamt ediyorum. Allah’ım ben, istekleri sana yöneltmenin yolunu açık görüyorum. Sana doğru coşan ümit pınarlarını dolu buluyorum. Sana ümit besleyene yardımın lütfunla hazırdır. Seni çağıranların yüzüne duâ kapıları açıktır. Biliyorum ki, ümit edenlerin hacetini yerine getiren; perişan olanların hallerini gözeten geçekten de sensin ve biliyorum ki; senin kerem ve ihsanın için yakarmak, kaza ve kaderine rıza göstermek cimrilerin tutumlarına karşı bana bir mükâfattır ve dünya taliplerinin ellerindekinden ihtiyaçsızlıktır.”

İftar Duası Nasıl Yapılır? İftar Duası Arapçası ve Anlamı

Ramazan günlerinde Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu da televizyonda yer aldığı programında sahur dualarına eşlik etmektedir. İşte sahur duası Nihat Hatipoğlu dilinden dökülen cümlelerle:

“Allâhümme kir sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü”

Meali:

“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu benzer biçimde ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; kabahatimi bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey kabahatleri affeden Rabbim! Allah’ım! Bu günde emrini icra etmek için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel keyfini bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi”

Sahur duası Diyanet 

“Yarabbi, ellerimizi açtık, sana dua ediyoruz, yalvarıyoruz, yakarıyoruz, dualarımızı kabul eyle Allah’ım! Bana dua edin, dualarınızı kabul edeyim buyuruyorsun; Ya Rab her türlü müracatımızı, her türlü isteklerimizi kabul eyle Allah’ım. Ramazan ayını bizim için hayırlı eyle Allah’ım. Oruçlarımızı kabul eyle Allah’ım. Bedenlerimize sıhhat nasip eyle Allah’ım. Hasta olanlara şifalar nasip eyle Allah’ım. Bizi hastalık tehlikesinden ve tüm kötülüklerden muhafaza eyle Allah’ım. Oruç tutmayı korunmamız olarak tanımlıyorsun; oruç ile hem maddi hem manevi olarak hem bizi koru Allah’ım. Yarabbi hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, borçlularımıza edalar nasip eyle Allah’ım. Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem sana nasıl dua etmişse öyle dua ediyoruz, dualarımızı kabul eyle Allah’ım.”

İFTAR DUASI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

İFTAR DUASI ANLAMI (Diyanet Meali)

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

YEMEK DUASI

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn. Nimetu celillullah, Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn. Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

Anlamı;

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı:

Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz