tatlidede

Sanal Sunucular Neden Tercih Edilmeli?

Bir sunucunun minimumda sahip olması gereken iki temel yazılım bileşeni vardır: işletim sistemi ve uygulama. İşletim sistemi, sunucu uygulamasının işletilmesini sağlayan platform fonksiyonunu görür.
  • 29.03.2022 09:05
Sanal Sunucular Neden Tercih Edilmeli?

Bu sebeple sunucu sözcüğü fiziksel veya sanal bir makineyi ya da sunucu hizmetleri sunan bir yazılımı ifade edecek şekilde geniş kapsamda kullanılabilmektedir. Fiziksel sunucu elbette bilgisayara işaret etmektedir ancak burada klasik anlamda masaüstü bilgisayar yerine çok daha güçlü işletme-seviyesi ölçeğinde bilgisayarlar kastedilir. Sanal sunucu ise tıpkı fiziksel sunucu gibi kendi işletim sistemine ve uygulamalara sahip olan sunucu tipini ifade eder.

Bu yazımızda kısaca farklı sunucu türleri hakkında bilgi verdikten sonra sanal sunucuların sunduğu olanaklara dikkatinizi çekerek en kaliteli sanal sunucu fırsatlarına nereden ulaşabileceğinize dair ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Sunucu Türleri

Sunucular genellikle amaçlarına göre kategorize edilirler. Bunlardan bazılarını özetle şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Web sunucusu, istenen HTML sayfalarını veya dosyaları sunan bir bilgisayar programını ifade eder. Bu durumda web tarayıcısı adeta bir istemci (client) görevi görür.
  • Uygulama sunucusu, bir uygulama programı için iş mantığı sağlayan dağıtılmış ağ içerisindeki bilgisayar programıdır.
  • Proxy sunucusu, bir uç nokta cihazı (ör. bilgisayar) ile bir kullanıcının veya istemcinin hizmet talep ettiği başka bir sunucu arasında aracı görevi gören yazılımdır.
  • Posta sunucusu, yerel kullanıcılardan ve uzak göndericilerden gelen e-postaları alan ve giden e-postaları teslim edilmek üzere ileten uygulama işlevini görür.
  • Sanal sunucu, ortak bir sunucu üzerinde çalışan ve fakat her kullanıcıya bir sunucu üzerinde tam kontrole sahipmiş gibi görünecek şekilde yapılandırılmış bir programdır.
  • Veritabanı sunucusu bir veya daha fazla veritabanını barındırmaktan sorumludur. İstemci uygulamaları, sunucuda barındırılan veritabanından veri alan veya bu veritabanına veri yazan veritabanı sorgularını gerçekleştirir.

Sanal Sunucu ve Fiziksel Sunucuların Farkları Nelerdir?

Fiziksel sunucular yukarıda da değindiğimiz üzere tipik bilgisayarı ifade eder. Bu tip sunucular, dahili donanım kaynaklarının işletim sistemlerini ve uygulamalarını çalıştıran, genellikle iş amaçlı kullanım durumları için bir veri merkezinde saklanan güçlü bilgisayarlardır. Hepimizin bilgisayar alırken dikkat etmeye başladığı RAM, SSD, CPU, HDD veya ağ bağlantısı varlıkları gibi fiziksel sunucuların sağlam performe etmesini sağlayan elementleri ve daha fazlasını içlerinde barındırırlar.

Bir üst başlık altında örneğini verdiğimiz sunucu türlerinden görülebileceği gibi sanal sunucunun ne olduğu sorusuna verilecek cevap sunucunun kullanım amacına göre değişebilmektedir. Genel itibariyle sanal sunucu, adanmış bir fiziksel sunucunun işlevselliğini yeniden yaratan; fiziksel bir sunucu içerisinde bölümlere ayrılmış alanlar şeklinde kullanıcılara hizmet eden sunuculardır.

 

  • Öncelikle sanal sunucular daha etkili kaynak kullanımı sağladıkları ve uygun maliyetli oldukları için yaygın şekilde tercih edilmektedir. Buna karşılık fiziksel sunucular geleneksel olarak, tam işlem gücüyle belirli bir göreve veya uygulamaya atanır. Bu nedenle birden çok fiziksel sunucunun bakımı için daha fazla alan, güç ve para harcanması gerekir.
  • Paralel olarak, sanal sunucu, fiziksel donanım maliyetlerinden tasarruf etmenin etkili bir yoludur. Ayrıca ek olarak maliyet tasarrufu sağlamak ve çevresel faydalar üretmek istendiğinde sanal sunucular nispeten daha az enerji kullanır.
  • Sanal atanmış sunucular, internet üzerinden kritik veri ve dosyalara güvenli erişimi desteklemek için kolayca yapılandırılabilir.
  • Sanal sunucu barındırma yoluyla farklı web hizmetlerini yapılandırabilmek mümkündür. Böylece birden fazla web sitesi sahibinin sunucuyu tam kontrole sahipmiş gibi kullanabilmesi sağlanır.

 

VDS Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar?

Virtual Dedicated Server (VDS), Türkçe karşılığı ile sanal atanmış sunucu, kullanıcıya adanmış bir sunucu gibi görünen ancak esasen birden fazla web sitesine hizmet veren bir bilgisayara kurulmuş olan sanal sunucuyu ifade eder. Özetle VDS, donanım seviyesinde sanallaştırmadan ibarettir. VDS sunucular verimli hosting çözümlerinden biri olarak görülmektedir.

VDS sunucu, kullanıcıların internet üzerinden yalıtılmış bir sunucu sağlamalarına olanak tanıyan bir Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) bulut çözümüdür. Her ne kadar kurum içi bir sunucuya benzer işlevsellik ve kaynak sağlasa da bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından kiralama esasına göre yönetilir. Dolayısıyla her VDS içerisinde özel bir disk alanı, CPU, bellek, bant genişliği ve işletim sistemi bulunur. Bu nedenle VDS sunucuları genellikle özel bir sunucuya ihtiyaç duyan yüksek performans projeleri için kullanılır.

VPS Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar?

Virtual Private Server (VPS), diğer ifadeyle sanal özel sunucu ise sanallaştırılmış sunucu kaynaklarının bir bulut veya barındırma sağlayıcısı aracılığıyla internet üzerinden nihai kullanıcıya sunulduğu çok kiracılı bir bulut barındırma biçimi olup fiziksel bilgisayara kurularak çalıştırılır. VDS'nin aksine bu kez sanallaştırma işletim sistemi seviyesinde gerçekleşir.

Her ne kadar VPS'ler hypervisor ve temel donanımı paylaşsa da her VPS kendi işletim sistemini ve uygulamalarını çalıştırır ve makine kaynaklarının (bellek, bilgi işlem, vb.) kendine ait bölümünü ayırır. VPS sunucusu üzerinde kullanıcılar kendi uygulamaları üzerinde kontrol sahibidir. Bu şekilde sunucu maliyetleri farklı kullanıcılar arasında paylaşılarak etkinlik sağlanır.

Görüldüğü gibi aslında VDS ve VPS birbirine oldukça benzer olmakla beraber aralarında yalnızca ufak farklılıklar bulunmaktadır. Bu noktada VDS uzaktan atanmış bir sunucuyu desteklemekteyken VPS, ana cihaz kaynaklarını gönderen ve VPS örneklerini barındıran fiziksel sunucunun en üstünde yer alan sanal bir makinedir.

En İyi Sanal Sunucu Fırsatlarına Nasıl Ulaşabilirim?

Yukarıdaki açıklamalarımızı kısaca özetlersek VPS sunucularında, sunucu kaynakları tek bir işletim sistemi tarafından kullanılarak buradaki kaynaklar kullanıcılara paylaştırılırken VDS sunucularında her bir sanal sunucu kendi donanım kaynaklarına erişebilmektedir.

Kendinize ait bir sunucu edinmeniz durumuna kıyasla sanal sunucu olanaklarından yararlanmanın maliyeti fark edilir ölçüde düşüktür. Sanal sunucular veri merkezlerinde münhasıran sizin için kurulmuş olup sunucu hizmeti sağlar. Dahası kaliteli bir sanal sunucu hizmeti aldığınız takdirde internet erişim hızınız artar ve altyapı sorunlarına daha az enerji, zaman ve para harcarsınız. Peki en iyi sanal sunucuya nereden ulaşabilirsiniz?

Uzun yılların tecrübesi ile web hosting sektöründe kullanıcılarına üstün kalite hizmet sunmayı vizyon edinen Natro, ihtiyacınıza uygun VDS Sunucu Kiralama ve VPS Bulut Sunucu hizmetlerini avantajlı fırsatlarla sizlere sunmaktadır. Natro'nun farklı bileşen özelliklerine göre kurguladığı sanal sunucu paketleri ile ücretsiz ek özelliklere sahip sunuculardan birini edinerek ihtiyacınıza göre yapılandırabilirsiniz.

Natro'nun yüksek kaliteden ödün vermediği tüm VDS paketleri içerisinde daha güvenilir ve etkin sunucu yönetimini sağlayacak cPanel / Plesk Kontrol Paneli, IP/KVM Yönetimi, DDoS Koruması, %99.9 Uptime Oranı ve Ücretsiz Kurulum dahildir. Benzer şekilde VPS kapsamında XCloud sunucuları ile birlikte standart olarak 1 adet IP Adresi, Ücretsiz Yedekleme, 7/24 DDos Koruması, %99.9 Uptime Oranı ve Kolay Yönetim Paneli de kullanıcılara ulaştırılmaktadır.

Natro tarafından sunulan sanal sunucu hizmetleri en yeni sanallaştırma ve bulut teknolojilerini kullanarak yüksek performans elde etmenizi elverişli kılar. Sunucu ihtiyacınıza göre CPU, Ram, Disk ve Trafik miktarını çeşitlendirebileceğiniz Natro sanal sunucuları satış sonrası hizmetleri ile de size kolay bir yönetim ve 7/24 altyapı desteği vadeder. Tüm bu kapsamlı hizmetlerin temelinde ise Natro'nun kullanıcı odaklı hizmet yaklaşımı ve müşteri memnuniyetine verdiği değer yer almaktadır.

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz