tatlidede
tatlidede

SGK otomatik olarak yapıyor, başvuru şartı yok! Tamamı siliniyor, 31 Aralık'a kadar yapmanız gerekenler..

Binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti ve SGK'dan resmi açıklama geldi. Başvuru şartı aranmıyor. Otomatik olarak SGK tarafından yapılıyor. Ancak tarih detayı dikkat çekiyor. 31 Aralık 2021'e kadar yapılması gerekiyor. Faizin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu'nca siliniyor.
  • 16.12.2021 14:32
SGK otomatik olarak yapıyor, başvuru şartı yok! Tamamı siliniyor, 31 Aralık'a kadar yapmanız gerekenler..

Emeklilik başvurusu ne zaman yapılırsa daha avantajlı olur? EYT çıkarsa kimler yararlanabilir? SGK borcu olanların ne yapması gerekiyor? gibi çalışanlar tarafından en çok merak edilen soruları Hürriyet'ten Noyan doğan yanıtladı.

İşte o soru ve cevaplar...

Soru: 2020’nin temmuz ayından bu yana genel sağlık sigortası prim borcum var. Halen çalışmıyorum. Yapılandırmayı kaçırdığım söyleniyor. Sigorta borcum olduğu için tedavi göremeyecek miyim? Gelir testine girebilir miyim? Ne yapmama gerekiyor? 

Cevap: Genel sağlık sigortası prim borcu yapılandırmasını kaçırmadınız.

Genel sağlık sigortası prim borçlarını yapılandırmanız için başvuru yapmanıza gerek yok, SGK tarafından otomatik olarak yapılandırılıyor.

30 Nisan 2021’den öncesine ait genel sağlık sigortası prim borcunuzu 31 Aralık tarihine kadar anaparasını öderseniz geçmiş borcunuz için faiz alınmayacak, faizin tamamı silinecek.

İsterseniz taksitlendirmede yapabilirsiniz.

Ancak gelir testine 30 Kasım tarihine kadar başvurmanız gerekiyordu.

Soru: Aralık sonunda yaşımı doldurup emeklilik hakkımı elde ediyorum. Emekliliğimi şimdi mi versem daha avantajlı olur, seneye mi bıraksam? Seneye ertelersem emekli maaşı daha yüksek hesaplanır mı? 2022’de emekli olursam nasıl bir avantajım olur? Perihan T. 

Cevap: Sene sonuna kadar başvuruda bulunursanız bu yılın ocak ve temmuz emekli zamları emekli maaşınıza eklenecek, 2022’nin başında başvurursanız sadece yeni senenin ocak ayında zam tutarı aylığınıza eklenecek.

Ayrıca emekli maaşının belirlenmesinde de fark olacak.

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde emeklilik dilekçesinin yılbaşından sonra verilmesi daha avantajlı olabiliyor.

Kıdem tazminatı açısından ise gelecek sene emekli olmak daha avantajlı olacaktır, çünkü tazminatın tavanı artacak.

Emekliliğinizi bir iki ay ertelemekle şimdi emekli olacağınızda alacağınız maaşı hesaplamasını yapıp öyle emekli olmanızı öneririm.

Soru: 19.11.1999 sigorta giriş başlangıcım var. Aktif olarak halen çalışmaktayım. 7710 prim gün sayım var. Askerliğimi sigorta başlangıcından önce 18 ay yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam EYT düzenlemesi çıkarsa emekli olabilir miyim? 1971 doğumluyum. 

Cevap: İşe giriş tarihinize göre 25 yıl çalışıp, 5975 gün ile 58 yaşında emekli olabiliyorsunuz.

Prim gün sayınız emeklilik için yeterli ancak çalışma yılınız 3 yıl eksik.

Askerlik borçlanması emeklilik yaşına etki etmez sadece prim gün sayısına etki eder ki, sizin prim gün eksiğiniz yok.

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik bir düzenleme çıksa da çalışma yılınız eksik olduğu için yararlanamazsınız.

Soru: 1997 çıraklık eğitimden sigorta girişim var. 2001 tam olarak başlangıç yaptım. 6030 gün primim var. 1982 doğumluyum. Çıraklık eğitimim başlangıç olarak kabul edilecek mi, yoksa ben 7000 dolunca tazminatımı alıp çıkabilir miyim? 

Cevap: Staj sigorta başlangıcı sayılmıyor, çünkü staj döneminde emeklilik için prim yatmıyor.

Dolayısıyla staj süresi emeklilik süresine etki etmez.

İlk kez sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup 3600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alıp, kendi istekleri ile işten ayrılabiliyorlar.

İlk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında olanlar ya 25 yıl çalışıp, 4500 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabilirler ya da çalışma yılına bakılmaksınız 7000 prim günü doldurduklarında işyerinden kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilirler.

Sizin durumunuzda 7000 prim gününü tamamladığınızda tazminatı alabilirsiniz.

Soru: 1995 yılında sigortam başladı. 2000 yılına kadar 750 gün primim ödendi, 2005 yılında yurtdışına giderek, çalışmaya başladım. Yurtdışı emeklilik imkanından yararlanabilir miyim? SSK’dan emekli olabiliyor muyum, çünkü Bağ-Kur üzerinden emekli olursam maaşım düşük olacak. 

Cevap: Yurtdışında yaşayanların emeklilik şartları 2019 yılında değişti.

Buna göre artık SSK üzerinden emekli olamıyorsunuz, Bağ-Kur, ya da bir başka adıyla 4/B sigorta kolu üzerinden emekli olabilirsiniz.

Yeni yasa ile emeklilik yaşı, borçlanma süresi ve borçlanma için ödenecek tutarlar da arttı.

Yurtdışı borçlanması için başvuranların emekli olmaya yetecek asgari borçlanma gün sayısı en az 5.400 güne, tam aylık içinse borçlanma gün sayısı 9.000 güne çıktı.

Yorum Yaz