matesis
dedas

Simon Kuper kimdir? Simon Kuper kitapları ve sözleri

Britanyalı yazar Simon Kuper hayatı araştırılıyor. Peki Simon Kuper kimdir? Simon Kuper aslen nerelidir? Simon Kuper ne zaman, nerede doğdu? Simon Kuper hayatta mı? İşte Simon Kuper hayatı...
  • 11.07.2022 03:00
Simon Kuper kimdir? Simon Kuper kitapları ve sözleri
Britanyalı yazar Simon Kuper edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Simon Kuper hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Simon Kuper hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Simon Kuper hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 15 Ekim 1969

Doğum Yeri: Kampala, Uganda

Simon Kuper kimdir?

Simon Kuper (d. 15 Ekim 1969; Kampala), Britanyalı yazar. Futbol hakkındaki yapıtlarını antropolojik açıdan oluşturmaktadır.

15 Ekim 1969'da Uganda'da doğan Kuper, Güney Afrikalı ailesiyle birlikte antropoloji dalında akademisyen olan babasının Leiden Üniversitesi'nde çalışmaya başlamasıyla Hollanda'nın Leidenşehrine yerleşti. Daha sonraları Stanford, Kaliforniya, Berlin ve Londra gibi şehirlerde yaşayan ve amatör olarak futbol oynayan Kuper, Oxford Üniversitesi'nde "Tarih" ve "Almanca" eğitimi aldı.

Yaşadığı ülkelerde futbol oynarken, çeşitli dergi ve gazetelere futbolla ilgili makaleler yazdı. Bir gün aklına futbolla ilgili bir kitap yazmak geldi ve bunun için dokuz ay süren bir seyahate çıkan Kuper, birçok ülkeden birçok teknik direktör ve futbolcuyla görüştü. Görüşmelerini hikâyelere dönüştürüp 1994 yılında İngiltere'de Futbol Asla Sadece Futbol Değildir (Football Against the Enemy) adlı kitabını yayımladı. Bu kitapla İngiltere'de yılın en iyi spor kitabı ödülünü kazandı.

Ajax taraftarı olduğunu dile getiren Kuper, 2003'te Ajax-Hollandalılar ve Savaş (Ajax, the Dutch, the War: Football in Europe during the Second World War) adlı kitabını yayınladı. 2009 yılında Stefan Szymanski ile birlikte Futbolun Şifreleri (Soccernomics) adlı kitabı piyasaya sürdü. 2012 Haziran'da Futbol Adamları kitabı Türkiye'de de yayımlandı.

Simon Kuper Kitapları - Eserleri

  • Futbol Asla Sadece Futbol Değildir
  • Futbol Adamları
  • Futbolun Şifreleri
  • Ajax Hollandalılar Ve Savaş

Simon Kuper Alıntıları - Sözleri

  • Penaltıların, favori takımın kazanıp kazanmamasına hiçbir etki etmediği çıplak gözle bile görülebilecek kadar açık: Favori takımlar penaltı verilmeyen maçların %51.3’ünü, penaltı verilen maçların ise %51.4’ünü kazanmış. Zayıf takımların, galibiyet oranında penaltı verilen maçlarda, verilmeyen maçlara göre yaklaşık %3’lük bir artış görüldüğü doğrudur, ama yine testler, bu gerçeğin istatiksel bir önem taşımadığını belirtir. Bu yükselişi şansa bağlayabiliriz. Maç sonuçları penaltılı ya da penaltısız aynı gibidir. Penaltılar önemli bir fark yaratmaz. Şimdi, bu açık bir yorum gerektiren bir istatiksel ifadedir. Penaltılar, kimi tekil oyunlarda maçın sonucunu değiştirmekte önemlidir. Penaltıdan gol atan bir takımın maçı kazanması kuvvetle muhtemeldir ve eğer öyle olursa, teknik direktör ne derse desin, maçı döndüren penaltı, neredeyse tüm oyunun gelişimini etkiler. Ancak, ortalama olarak, daha çok sayıda maçtan oluşan bir örneklem ele alındığında, bir penaltının, ev sahibi takımı ya da deplasman takımını, favori takımı ya da zayıf takımı maçın galibi yapma olasılığı düşüktür. Kısacası, yarın penaltı kaldırılsa, futboldaki maç sonuçları yine aynı olur. (Futbolun Şifreleri)
  • ‪”Anlaşıldığı kadarıyla Rus hakemler bile yurt dışına çıktıkları zaman daha iyi maç yönetiyorlardı. Çünkü dış ülkelerde onlara rüşvet veren yoktu. ‬” (Futbol Asla Sadece Futbol Değildir)
  • Etiyopya, 1994 Dünya Kupası eleme grubu kuralarına katlacak 27 Afrika ülkesinden biriydi. Takım ilk maçını, deplasmanda Fas'la oynayacaktı. Etiyopyalılar Fas'a Roma üzerinden gittiler, ama kafile Roma'ya gelince en iyi beş oyuncuları İtalya'dan siyasi sığınma hakkı istedi. Kadro yetersizligi nedeniyle maça sekiz oyuncu ile çıkmak zorundaydılar. Neyse ki, yedek kaleci, antrenör yardımcısı ve bir yöneticinin katılımı ile 11'i tamamlayabildiler. Finansal yetersizlikten en çok zarar gören ülke, hiç kuşkusuz Zambia oldu. Zambia Ulusal Takımı'nın tüm oyuncuları, bindikleri uçağın 28 Nisan 1993'te Gabon açıklarında Atlantik Okyanusuna çakılması sonucu hayatlarını kaybettiler. Dünya Kupası eleme grubu maçı oynamak üzere Senegal'e gidiyorlardı. Sonradan anlaşıldı ki, Lusaka'dan Dakar'a kadar olan 3.000 millik yolu almak üzere bindikleri uçak, kisa menzilli askeri bir nakliye uçağıydı. Zambia Futbol Federasyonu takımı normal bir yolcu uçağıyla gönderebilecek parayı bulamamıştı. (Futbol Asla Sadece Futbol Değildir)
  • Diyanetin aile temalı videosunun konuşulduğu bu günlerde rastladım bu satırlara: "Karısı bize kahve ve kek servisi yaparken, aslında hiç istemediği belli olduğu halde, birkaç dakikada bir lafı dönüp dolaştırıp aynı konuya getiriyordu." Simon Kuper'i kınıyorum :) (Futbol Asla Sadece Futbol Değildir)
  • Anlaşıldığı kadarıyla Rus hakemler bile yurt dışına çıktıkları zaman daha iyi maç yönetiyorlardı, çünkü dış ülkelerde onlara rüşvet veren yoktu. (Futbol Asla Sadece Futbol Değildir)
  • 1994 yazında bir Haitili, “ Hangisi daha önemli: Brezilya’nın kazanması mı yoksa ABD işgali mi?” diye soran Amerikalı gazeteciye şu cevabı vermişti: “Biz her gün açız. Bir yığın sorunumuz var. Amerikalılar her gün ülkemizi işgal edeceklerini söylüyorlar. Ama Dünya Kupası yalnızca 4 yılda bir düzenleniyor.” (Futbol Asla Sadece Futbol Değildir)

Yorum Yaz