tatlidede
tatlidede

Slawomir Mrozek kimdir? Slawomir Mrozek kitapları ve sözleri

Polonyalı Oyun yazarı, Yazar, Karikatürist Slawomir Mrozek hayatı araştırılıyor. Peki Slawomir Mrozek kimdir? Slawomir Mrozek aslen nerelidir? Slawomir Mrozek ne zaman, nerede doğdu? Slawomir Mrozek hayatta mı? İşte Slawomir Mrozek hayatı... Slawomir Mrozek yaşıyor mu? Slawomir Mrozek ne zaman, nerede öldü?
  • 10.05.2022 04:00
Slawomir Mrozek kimdir? Slawomir Mrozek kitapları ve sözleri
Polonyalı Oyun yazarı, Yazar, Karikatürist Slawomir Mrozek edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Slawomir Mrozek hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Slawomir Mrozek hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Slawomir Mrozek hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 29 Haziran 1930

Doğum Yeri: Polonya

Ölüm Tarihi: 15 Ağustos 2013

Ölüm Yeri: Fransa

Slawomir Mrozek kimdir?

1930 yılında Polonya'nın Krakovi Kenti'nde doğan Slawomir Mrozek, ülkesinin dünyaca tanınmış öykü ve oyun yazarlanndan biridir.

Mrożek, Polonya Halkın Cumhuriyetinde İşçi Partisi'ne girdi ve Polonya'da Stalinizm döneminde politik bir gazeteci olarak hayat buldu.

1950'lerin sonlarında yazmaya başladı. 1963'te Fransa'ya, ardından Meksika'ya göç etti. Fransa, İngiltere, İtalya, Yugoslavya ve diğer Avrupa ülkelerinde yolculuk yaptı. 1996 yılında Polonya'ya döndü ve Kraków'a yerleşti.

İlk öykü oyunu "Tango" (1964) - bir aile destanı - halen en iyi bilinen eseri olan "Göçmenler" (Paris'teki iki Polonyalı göçmenin acı ve ironik bir portresi) ile birlikte ve devam etmekte Dünya [kim]? Direktör Andrzej Wajda, 1975 yılında Krakov Teatr Stary'de "Göçmenler" tiyatro yapımı yaptı. 2006 yılında Mrożek, "Baltazar" adlı otobiyografisini yayımladı.

Slawomir Mrozek Kitapları - Eserleri

  • Sığıntılar
  • Sazan

Slawomir Mrozek Alıntıları - Sözleri

  • XX: Ama neden, hiçbir zaman? AA: Daha önce açıkladım ya sana... Hiçbir zaman dönmeyeceksin, çünkü sen bir kölesin. Memlekette devletin kölesiydin, burada ise kendi gözü doymazlığının kölesisin. Her ne halde olursa olsun, sen hep köle kalacaksın. Senin için kurtuluş yok. Özgürlük, kurtuluş, ancak kendinin efendisi olmakla başlar. Yoksa hep birileri ya da bir şeyler kullanır seni. İnsanlar... insanlar olmazsa eşyalar... (Sığıntılar)
  • İntihar, özgür insanın en yüce hakkı, özgürlüğün en son kanıtıdır. (Sığıntılar)
  • İşte bizde hep böyle olur; olaylar abartılır, güzelleştirilir, düşlere gerçek gözüyle bakılır. İnsan, dileklerini dua ile gerçekleştirmeye çalışır... uyduruk bir şimdiki zaman, hastalıklı bir gelecek doğurur. Tarih intikam alır. (Sığıntılar)
  • insan bir şeye doğru kaçmaz... bir şeyden kaçar (Sığıntılar)
  • İşte bizde hep böyle olur; olaylar abartılır, güzelleştirilir, düşlere gerçek gözüyle bakılır. Insan, dileklerini dua ile gerçekleştirmeye çalışır... uyduruk bir şimdiki zaman, hastalıklı bir gelecek doğurur. Tarih intikam alır (Sığıntılar)
  • Hepimizin ortaklaşa bir amacı varsa, hepimiz aynı şeyi istiyorsak, kim bizim bir ortaklık; iyi, akıllı, bilge bir toplum kurmamızı engelleyebilir? (Sığıntılar)
  • ...eşyaymış, ıvır zıvırmış, benim gözümde hiçbir önemi yoktur. Onlardan vazgeçebilirim. Ben tüketim sonrası bir topluma aitim. Oysa sen, hala yontma taş ve incik boncuk ticareti dönemindesin (Sığıntılar)
  • XX: Ama neden, hiç bir zaman? AA: Daha önce açıkladım ya sana... Hiç bir zaman dönmeyeceksin, çünkü sen bir kölesin. Memlekette devletin kölesiydin, burada ise kendi gözü doymazlığın kölesisin. Her ne halde olursa olsun, sen hep köle kalacaksın. Senin için bir kurtuluş yok. Özgürlük, kurtuluş, ancak kendi kendinin efendisi olmakla başlar. Yoksa hep birileri ya da birşeyler kullanır seni. İnsanlar... İnsanlar olmazsa eşyalar... XX: Hangi eşyalar? AA: Arzuladığın, sahip olmak, parayla satın almak istediğin eşyalar. Eşyaların kölesi olmak, en iyi hapishanelerden daha mükemmel bir hapishaneye kapanmak demektir. Gerçekten ideal bir kölelik, kulluk... Çünkü onda hiçbir baskı, hiçbir yükümlülük yoktur... Yalnızca kulluk zihniyeti yaratır kulluğu. Çünkü kulluğa susamıştır. Sende bir kölelik ruhu var. (Sığıntılar)
  • Haklısın, diktatörlük karşısında herkes eşittir. Korkuda eşitlik... (Sığıntılar)
  • Genel tarih, tek tek bireylerin tarihinden oluşur. Soyut halde bir tarih yoktur dostum. Yalnızca idealistler, tarihi yeni bir tanrı, bir antite, bir cevher olarak görüp böyle düşünürler. Hayır, ben Hegelci değilim (Sığıntılar)

Yorum Yaz