tatlidede
tatlidede

Sosyal Kaygı Bozukluğu / Sosyal Fobi ile Başa Çıkma

Sosyal fobisi olan kişiler, sosyal durumların çoğunluğunda özellikle topluma karşı konuşma, insanlarla birlikte yemek yeme vb. olumsuz bir şekilde incelendikleriyle ilgili gerçekle orantılı olmayan bir korkuya sahiptirler.
Sosyal Kaygı Bozukluğu / Sosyal Fobi ile Başa Çıkma

Birçok kişi diğer insanların incelemesi altında olduğu sosyal ortamlarda kaygı hisseder. Bakılma korkusu sadece insanlarda değil hayvanlarda da bulunan bir bir özelliktir. Tehdit edici bakışlar, üzerine dikilmiş gözler hemen tüm kültürlerde ve gelişmiş hayvan türlerinde rahatsızlık doğurur. Özellikle bakışların niteliği hakkında emin olunamayan durumlarda, bir başka deyişle tanıdık olmayan ortamlarda bakışlar korkutucu hale gelir. Sosyal fobi, bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. Sosyal fobisi olan kişiler, sosyal durumların çoğunluğunda özellikle topluma karşı konuşma, insanlarla birlikte yemek yeme vb. olumsuz bir şekilde incelendikleriyle ilgili gerçekle orantılı olmayan bir korkuya sahiptirler. Başkalarının kendileriyle ilgili olarak anksiyeteli, zayıf ya da aptal gibi yargılarda bulunacağını düşünürler. Ellerinin ya da seslerinin titrediğinin farkına varacaklarıyla ilgili kaygılarından ötürü toplum önünde konuşmaktan korkabilirler ya da düzgün bir biçimde konuşamıyor gibi görünmekten korktukları için başkalarıyla karşılıklı konuşurken aşırı kaygı duyabilirler. Korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar yüz  kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, nefes darlığı, mide barsak sisteminde rahatsızlık, kas gerginliği, titreme gibi. Bu sırada aklından geçen düşünceler “güçsüzüm, yetersizim, çirkinim, beğenilmiyorum, sevilmeye layık değilim, hata yapmamalıyım, mükemmel olmalıyım, kaygılı olduğumu belli etmemeliyim, rahat davranmalıyım, kusursuz görünmeliyim, herkesin beğenisini kazanmalıyım” şeklindedir. Bu düşünceler sonrasında oluşan kaçınma belirtileri ise korkulan ortama girmeme, korkulan ortamı terk etme, göz temasından kaçınma, ilgisiz şeyler düşünme şeklinde olabilir.

Sosyal kaygı ile başa çıkmak için:

  • Kendinizi anlamaya çalışın ve zihninizden geçen düşünceler için kendinizi yargılamayın. Onları fark edin ve sizi ele geçirmesine izin vermeyin.
  • Kimse ile ilgili mükemmel bir beklenti içinde olunamayacağını hatırlayın. Herkes hata yapabilir, zorlanabilir veya farklı zayıf yönlere sahiptir. Kusursuz bir imaj çizmeye çalışmak sizi olduğunuz kişiden uzaklaştıracak ve kaygılarınızın artmasına neden olacak. Bu nedenle o an içerisinde iyi özelliklerinize, potansiyellerinize ve yetkinliklerinize odaklanın.
  • Özellikle nefesinizi kontrol etmenin yöntemlerini öğrenin. Nefes kontrolü sizi sakinleştirecek ve anda kalmanızı sağlayacaktır.
  • Yoğun kaygı anında zihin sürekli olumsuz düşüncelere odaklanır bu nedenle dikkatinizi insanların ne düşündüğüne veya bedeninizde ne olup bittiğine değil onlarla kuracağınız iletişime vermeye çalışın
  • Her şeyden önce sosyal fobinin bir hastalık olduğunu kabul edin toplum tarafından bu özelliklerin genellikle efendilik olarak kabul edilmesinin kişileri tedavi arayışından alıkoyabildiğini hatırlayın.

Sosyal kaygı nedeniyle sosyal işlevselliğinizde gerilemeler olduğunu düşünüyor ve bununla başa çıkmak için birçok şey denemenize rağmen başa çıkamıyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

Yorum Yaz