TOKAT ELLERİNDEN Şarkı Sözleri
Halk tarafından en çok sevilen müzik türlerinin başında türkü gelmektedir. Eski bir kültürden gelen türkülerin dinleyici kitlesi de oldukça fazladır. Türkülerin içerisinde birçok farklı duygunun işlendiği görülmektedir. TOKAT ELLERİNDEN türküsü de çok merak edilen ve sevilen türkülerdendir. İşte TOKAT ELLERİNDEN sözleri...

TOKAT ELLERİNDEN türküsünün sözleri nedir? TOKAT ELLERİNDEN türküsü kime ait? TOKAT ELLERİNDEN hangi yörenin türküsü?
TOKAT ELLERİNDEN Türkü Sözleri
Tokat ellerinden aldım bakırı
İncitmeyin fukarayı fakırı
Boz bulanık seller gibi rakıyı
İçirin beylere ben gelene dek
—
Atımı bağladım ben bir hozana
Merhamet etmeyin oyun bozana
Yetmiş batman pirinç bir çift kazana
Yedirin beylere ben gelene dek
—
Ben bir Köroğlu’yum dağda gezerim
Esen yellerinden hile sezerim
Demir külüngünen kafaz ezerim
İlişmen fakıra ben gelene dek
Türkü Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Türkü, bağlama ile söylenip hece vezni ile yazılan şiirlere verilen isim olarak bilinmektedir. Türkünün içerisinde çok farklı duygulara yer verilebilir. Bu duygular genel olarak özlem, aşk, ayrılık ve bunlara benzer duygulardır. Ayrıca toplumsal konularda türküler içerisinde yer alabilir. Göç, ölüm, kahramanlık ve daha birçok unsurun türkülerde geçtiği görülmektedir.
Halk şairleri koşma ve koşuklar yazarak türkünün ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Türkünün ortaya çıkması ile oldukça başarılı bir müzik türünün doğduğu görülmüştür. Türkünün birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Konularına Göre Türküler
Türküler konularına göre çeşitli isimler ile adlandırılmaktadır. Bu türkülerin konuları birbirinden farklıdır. Sayı olarak ise konularına göre oldukça çok sayıda türkü bulunmaktadır.
- Aşk konulu türküler,
- Ninniler,
- Çocuk türküleri,
- Kahramanlık türküleri,
- İş türküleri,
- Doğa konulu türküler,
- Oyun türküleri,
- Askerlik türküleri,
- Acıklı olay türküleri,
- Güldürücü içerikli türküler.
Türküler işlendiği konuya göre farklı isimlere sahiptir. Örneğin, kahramanlık konulu bir türküde herhangi bir isim ön plana çıkmaktadır. Ya da bir şehir ön plana çıkabilir. Türküde işlenmek istenen konu belirlendikten sonra o konuya ağırlık verilir.
Editör: Nasrettin Güneş