Fransa Olimpiyat sporcularına başörtüyü neden yasaklıyor?
Spor örgütlerinin aylarca süren kampanyalarına rağmen, Fransa, yaz olimpiyatlarında yarışacak olan Fransız sporcuların başörtü yasağı kararından geri dönmedi.

İnsan hakları örgütleri bu kararın en iyi ihtimalle ülkenin ilk cinsiyet eşitliği oyunlarını düzenleme vaadine aykırı , en kötü ihtimalle ise uluslararası insan hakları anlaşmalarının ihlali olduğunu söylüyor.
Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa'daki kadın hakları araştırmacısı Anna Błuś : “Bu şunu gösteriyor ki Fransız yetkililer kadın ve erkek arasındaki eşitlikten bahsetttiklerinde Müslüman kadınları kadın olarak görmüyorlar.” diyor. “Bizim gibi insan hakları örgütleri bu konularda ses olmada ve Müslüman kadın haklarıyla birlliktelik göstermede gerçekten büyük bir önem taşıyor. Bu topluluklar ve kadınlar yıllardır şeytanlaştırılıp kötülenmektedirler.”
Salı günü Uluslararası Af Örgütü, futbol, voleybol, basketbol gibi bir çok spor dalında başörtü yasaklarının ayrımcı ikiyüzlülüğüne dair Fransız yetkililerine hitaben bir rapor yayınladı. Af Örgütü’nün raporu, Fransız Müslüman sporcularının son zamanlarda profesyonel ve amatör düzeyde karşılaştıkları ırksal ve cinsiyet ayrımcılığı, giriş engelleri detaylarıyla anlatıyor. Bu ayrıca yasağı bozmak için yetkililer üzerine baskı uygulamaları için Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin reddine de hitap ediyor.
Fransa’nın Başörtü Yasağı Müslüman Sporcuları Nasıl Etkileyecek?
Dini sembollere yönelik düzenlemeler Olimpiyatlara özel değil. Bu hem eğlence hem de profesyonel düzeydeki Fransız sporlarında da yaygın. Fransız Basketbol Federasyonu’nun 9.3. Madde olarak adlandırılan bu tür yasaklarından biri Aralık 2022'de yürürlüğe girdi. Siyaset ve din ile ilişkin olan aksesuarları takmak yasak.
Düzenleme reformuna yönelik kampanyalar arasında Helene Ba da var. Kendisi beş yaşından beri sporlara katılan 22 yaşındaki bir basketbol oyuncusu. Uluslararası hukuk okurken basketbola dört yıl ara verdi. Sonrasında profesyonel oyunlara dönmeye çalıştı. O zamanlar Fransız Basketbol Federasyonu’nun başı örten aksesuarları yasakladığını öğrendi.
“Gerçekten şoka uğradım. Çünkü bunun ne anlama geldiğini biliyorduk. Bu başörtülü bir oyuncu olarak oynayamayacağın anlamına geliyor. Başka bir şehire oynamaya gittim. Hakem antrenörüme başörtümle oynayamayacağımı söyledi. Antrenörüm bana hakemin başörtümü ve uzun kollu penyemi çıkarmamı istediğini söyledi. Hakem kıyafetimin sakıncalı olduğunu eğer çıkarmazsam oyundan çıkarılacağımı söyledi. Ba, oyun boyunca kenarda kaldı. “Oynamadığında özellikle de bu hayatının büyük bir parçası basketbol ve spor olduğunda en başta ruh sağlığın etkilenir. Bu ayrıca çok zor bir durum çünkü fiziksel açıdan da baktığında artık sporlarda oynayamıyorsun.”
Ba, bunu yaşayan tek kişi değil. 24 yaşındaki Diaba Konaté, 2018'de hem U18 Avrupa Şampiyonası hem de Gençlik Olimpiyat Oyunları finallerine ulaştığında zirvedeki genç bir basketbolcuydu. O da bu yazki Olimpiyat’larda oynayamayacak.
Editör: Neslihan Özkan