diorex
Dedas

Steven Weinberg kimdir? Steven Weinberg kitapları ve sözleri

Fizikçi Steven Weinberg hayatı araştırılıyor. Peki Steven Weinberg kimdir? Steven Weinberg aslen nerelidir? Steven Weinberg ne zaman, nerede doğdu? Steven Weinberg hayatta mı? İşte Steven Weinberg hayatı...

  • 28.10.2022 04:00
Steven Weinberg kimdir? Steven Weinberg kitapları ve sözleri
Fizikçi Steven Weinberg edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Steven Weinberg hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Steven Weinberg hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Steven Weinberg hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 3 Mayıs 1933

Doğum Yeri: New York, ABD

Steven Weinberg kimdir?

Yahudi göçmen bir aileye mensuptur, fakat kendisi ateisttir. Kuramsal parçacıklar fiziğinde uzmanlaştı; daha sonra yer çekimini inceledi. 1967'de elektromanyetik etkileşimle zayıf etkileşimi birleştirmeyi sağlayan bir kuram önerdi, Amerikalı Glashow ve Pakistanlı Muhammed Abd'üs-Selâm ile 1979 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaştı.

Steven Weinberg Kitapları - Eserleri

  • İlk Üç Dakika
  • Atomaltı Parçacıklar
  • İlk Üç Dakika
  • Bir Ötesi Olmayan Kuram Düşleri

Steven Weinberg Alıntıları - Sözleri

  • Birinci Dünya Savaş sırasında milyonlarca trajik ölümden biri, fizik dünyasını kedere boğan Moseley’in ölümüydü. İngiltere Kraliyet Mühendislerine İşaret Subayı olarak yazılmıştı. 15 Ağustos’ta (1915) Gelibolu’da yaşamını yitirdi. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Doppler etkisinin esas itibariyle bir yıldızın rengiyle hiçbir ilgisinin olmadığı belirtildi: Uzaklaşan bir yıldızdan gelen ışığın kırmızıya kaydığı doğrudur; fakat aynı zamanda yıldızın normal olarak görünmeyen morötesi ışığının bir kısmı da görünür tayfın mavi kesimine kaymaktadır; bu nedenle toplam renk pek fazla değişmez. Yıldızların renkleri farklıdır, bunun asıl nedeni yüzey sıcaklıklarının farklı olmasıdır. (İlk Üç Dakika)
  • Yüz milyarlarca yıl sonra, evren bugünkü boyutunun yüzde birine tekrar büzüldüğünde, arkaplan ışınımı göğe egemen olmaya başlayacaktır. Gece göğü, şimdiki gündüz göğümüz kadar sıcak olacaktır. Ondan sonraki yetmiş milyon yılda, evren on kat daha büzülecek, vârislerimiz (eğer varsa) göğü dayanılmaz derecede parlak bulacaklardır. Gezegen ve yıldız atmosferlerinde, ve yıldızlararası uzayda bulunan moleküller kendi yapı-taşı atomlarına ayrılmaya başlayacaklar; atomlar da serbest elektronlara ve çekirdeklere parçalanacaklardır. (İlk Üç Dakika)
  • Bir telden geçen elektrik akımı, elektronların akışından başka bir şey değildir. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Acaba kaçımız, bir avuç kumun içindeki ufacık taş parçacıklarını inceleyerek, tüm madde biçimlerini oluşturan çok küçük ve sert zarreleri kafamızda canandırabilirdik? Madde atom (yunancada bölünmez) dediğimiz görünmez parçacıklardan oluşmuştur. Ifadesinin, trakya sahilindeki eski abdera kasabasına kadar uzanır. Orada, MÖ beşinci yüzyılın sonlarında yunan filozoflar, leukippos ve demokritos, tüm maddenin, atomlardan ve boş uzaydan oluştuğunu düşünmüşlerdi. (Atomaltı Parçacıklar)
  • evren şu anda, 125 milyar ışık yılı kadar olduğu tahmin edilen sonlu bir çevreye sahiptir. (İlk Üç Dakika)
  • Peebles şunu farketti: Eğer evrenin ilk birkaç dakikası içinde şiddetli bir ışınım (radyasyon) arkaalanı mevcut olmasaydı, çekirdek tepkimeleri öyle hızlı ilerlerdi ki mevcut hidrojenin büyük bir kesri "pişip" daha ağır elementlere dönüşürdü. Bu ise şimdiki evrenin yaklaşık üçte ikisinin hidrojen olduğu gerçeğine ters düşmekteydi. (İlk Üç Dakika)
  • İlk üç dakikanın sonunda evrenin içeriği çoğunlukla ışık, karşınötrinolardan ibaretti. (İlk Üç Dakika)
  • Kuantum kuramı ışığın sıfır kütleli ve sıfır elektirik yüklü, foton denen parçacıklardan oluştuğunu söyler. (İlk Üç Dakika)
  • Evren sonsuza dek genişlemeye devam edebilir; bu, evrenin gittikçe daha soğuk, daha boş ve daha ölü olması demektir. Yahut evren tekrar büzülebilir; o zaman galaksiler, yıldızlar, atomlar ve atom çekirdekleri parçalanarak yeniden bileşenlerine ayrılırlar. Bu durumda ilk üç dakikayı anlamada karşılaştığımız tüm sorunlar, son üç dakikadaki olayların akışını öngörmede de ortaya çıkacaktır. (İlk Üç Dakika)
  • Evreni anlamak için harcanan çaba, insan yaşamını gülmece düzeyinin biraz üstüne çıkaran, trajik çekiciliğe sahip birkaç şeyden biridir. (İlk Üç Dakika)
  • 1875 yılından beri Kilogram, Paris yakınında Pavillion de Breteuil’deki Uluslararası Ağırlıklar Bürosu’nda saklanan platin-iridyum alaşımı bir çubuğun kütlesi olarak tanımlanmaktadir. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Bir kere Standart Model'in neden böyle olduğunu anlamalıyız. Neden bu kadar çok kuark ve lepton var? Model neden bir W ve bir Z ve bir foton ile tam 8 tür gluonun var olmasını zorunlu kılan simetri ilkelerine uymaktadır? Gravitonun tüm bunlarla işi ne? (Atomaltı Parçacıklar)
  • Bugünkü evren öylesine soğuktur ki, farklı parçacıklar ve etkileşmeler arasındaki simetriler bir tür donmayla gözlerden saklanmıştır; bunlar, olağan olaylarda apaçık ortada değildir, ancak ayar alanı kuramlarımızda matematiksel olarak ifade edilmelidir. Şimdi matematikle yaptığımız şeyler, erken evren öncesinde ısıyla yapılmıştı: Fiziksel olaylar doğanın basitliğini sergilemişti ama bunu görmek için hiç kimse orada değildi! (İlk Üç Dakika)
  • Fotonlar sıfır kütle ve sıfır elektrik yüküne sahiptir ve daima ışık hızıyla gider; dolayısıyla atomların içinde bulunamazlar. (Atomaltı Parçacıklar)
  • "Yaşamının sonlarına doğru, tüm yaşamı boyunca sadece iki yıl mutlu olduğunu söylemişti." (Atomaltı Parçacıklar)
  • Bir telden geçen elektrik akımı, elektronların akışından başka bir şey değildir. (Atomaltı Parçacıklar)
  • (19.yy) Almanya’da atomculuga karşı direnç sürüp gidiyordu. Ludwing Boltzmann (1844-1906) ısı ve benzerler olayların kuramlarını oluştururken atom varsayımlarını kullandı; fakat meslektaşlarınca horlanmaya katlanmak zorunda kaldı. Dediklerine göre, 1906’da Boltzmann’in kendini öldürmesinde Mach taraftarının Boltzmann’in çalışmalarına karşı çıkmalarının da payı vardır. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Gökbilimci J. Norman Lockyer (1836-1920) bunun yeni bir elemente ait olduğuna karar verdi; bu element Yunanca “güneş” anlamına gelen “helios” kelimesinden helyum olarak adlandırıldı. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Evren sonsuza dek genişlemeye devam edebilir; bu, evrenin gittikçe daha soğuk, daha boş ve daha ölü olması demektir. Yahut evren tekrar büzülebilir; o zaman galaksiler, yıldızlar, atomlar ve atom çekirdekleri parçalanarak yeniden bileşenlerine ayrılırlar. Bu durumda ilk üç dakikayı anlamada karşılaştığımız tüm sorunlar, son üç dakikadaki olayların akışını öngörmede de ortaya çıkacaktır. (İlk Üç Dakika)

Yorum Yaz