tatlidede

Sünnet Rengimizi Belli Etmek, Kimliğimizi Ortaya Koymaktır

Sünnet Rengimizi Belli Etmek, Kimliğimizi Ortaya Koymaktır

Konya’da ilahiyat okuduğum dönemde parayı zor bulduğum o öğrencilik dönemimde zar zor kendime sarı renkte güzel bir mont almıştım… İlahiyat okuyan bir arkadaşım bana “sarı renk” giyinmenin sünnete muhalif olduğunu söylemişti… Şaşırmıştım… İlk defa duymuştum… Neden? diye sordum… “Hz. Peygamber bir sahabenin üzerinde sarı renkli bir elbise görmüş ve bir daha bu elbiseyi giymemesini tembihlemişti” dedi. “Eyvah” dedim içimden… Hem ilahiyatçıyım, hem peygamberimize muhalif davranıyorum…

Arkadaşa senin bir yanlışın yok mu? dedim… “Hayır, kesin biliyorum” dedi. Sonra araştırmaya koyuldum ilgili hadisi/hadisleri… Evet, arkadaşım doğru söylüyordu ama eksik ifade ediyordu… Hz. Peygamber sarı renk giymeyi yasaklamıştı ama neden yasaklamıştı… Çünkü o dönemde Yahudi âlimleri sarı renk giyinirlerdi… Orada amaç Ehl-i Kitab’a benzememek, onlarla aynı giyinmemekti… Amaç kimlik oluşturmak, safları netleştirmekti… Sonra arkadaşa gittim dedim ki “senin yüzünden az kalsın güzel montumdan oluyordum ama dediğin hadisi araştırdım senin söylediğin doğru ama eksik…” Arkadaşım gülümsedi, fikrinden dönmedi ama beni de kırmadı, ben öyle okudum ve öyle inanıyorum dedi… Ama fikir ayrılığımız ayrı düşmemize neden olmadı…

Hz. Peygamberin sünneti renkleri yasaklamak değil, rengini belli etmektir, safını belli etmektir, kimliğini ortaya koymaktır, bizden olmayanlara hiçbir şekilde benzememektir… Değilse sarı renk Bakara suresinde “görenleri mutlu eden” (Bakara, 69) renk olarak ifade edilir…

İslam’ın renk tercihi yoktur, rengini/kimliğini ortaya koyma emri vardır… Ne imamların giydiği beyaz renk ne de kadınların giydiği siyah renk İslam’ın tercihidir… Bu renkler kişilerin iklim, bölge ve başka nedenlerden dolayı kendi tercihleridir… Renkler bir kimliği simgeler hale gelmişse o rengi giymemek, başka rengi tercih ederek rengini/kimliğini ortaya koymak gerekir…

Şekle takılmak yerine ilkelere göre şekillenmektir sünnet… İyiliği hayata hâkim kılmak için çalışıp çabalamak ve bunun için ne gerekiyorsa yapmaktır sünnet…

Editör: Aydın

Yorum Yaz