tatlidede

Sürülmüş tarlada bulduğu hazineyi torbalarla evine taşıdı

Sürülmüş bir tarlada kuşları izlerken gördüğü 2000 yıllık hazine bir sandıkta gizliydi. Kapağı açtığında içinden 1000'den fazla altın para çıktı.
  • 06.01.2021 09:26
Sürülmüş tarlada bulduğu hazineyi torbalarla evine taşıdı

Hatırlanacağı üzere Kızıltepe'nin Sürekli köyünde de kanalizasyon kazısında bir hazine ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan hazine Mardin Müzesi'ndeki tanıtımı yapılan altın, gümüş ve bronzdan oluşan 524 parça hazinenin Kırk Haramiler'e ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Yetkililer o dönemde kalıntıları mevcut olan kiliselerin köyün Orta Çağ'a kadar önemli bir yerleşim yeri olduğunun göstergesi olduğunu anlattı ve Sürekli köyü yakınlarında Kırk Haremiler köyünün olduğuna dikkati çekmişti.

Sürekli köyünde 4 Ekim 2009 tarihinde ilk defa Mardin Life gazetesinin haberini yaparak bütün dünyaya tanıttığı hazine altyapı çalışmaları için başlatılan hafriyatta köyün kuzeydoğusundaki bir kanal kazısında ortaya çıkarılmıştı. 

Hafriyat çukurunun genişletilmesi suretiyle başlatılan kurtarma kazıları sonucunda, ortaya çıkarılan duvar, ocak ve tandırdan dolayı bir yapının mutfak kısmının olabileceği düşünülen bir mekan tespit edilmiştir. Bu mekanda mutfak zemini seviyesinde, küpler içinde altın ve gümüş eserler açığa çıkarılmıştır. 6 gün boyunca sürdürülen kurtarma kazıları sonucunda dört adet pişmiş toprak kabın içinde 524 adet eser bulunmuştur.

Tarihlenmesi yapılabilen toplam 336 adet sikkenin dönemsel değerlendirilmesi sonucunda, 216 adet İlhanlılar, 38 adet Eyyübiler, 35 adet Memlükler, 7 adet Bizans (Venedik), 6 adet Anadolu Selçuklu, 3 adet Zengiler, l adet Artuklu ve 30 adetin İslami dönemlere ait olduğu anlaşılmıştı.

Buna benzer bir olay ise İngiltere'de bir kuş gözlemcisi, antik Kelt dönemine ait hazine buldu.

Treasure Hunting (Hazine Avclığı) isimli dergiye söyleşi veren ve adının gizli kalmasını isteyen kişi, hazineyi kuş gözlemlerken bulduğunu söyledi: "Akşam tarlada kuşları gözlemliyordum. Bir şahinle bir çift saksağanın dalaşını izledikten sonra zemine baktığımda sürülmüş toprağın içinde sıradışı bir şey gördüm.

Adam ilk başta altınları metal makine parçaları zannettiğini belirtti. Daha sonra eline alıp madeni parçaların kalınlık ve dokusunun farklı olduğunu hissettiğini aktardı: "Madeni parçaların parladığını fark ettim. Sonra da çok güzel bir Kelt altını bulduğumu anladım. Şaşkınlık içinde kalakaldım. Kısa süre sonra yaklaşık bir metre yakında başka bir altın daha gördüm. Bunun üzerine eve gidip metal detektörümü aldım."

Adam detektörüyle bölgede arama yapınca çok güçlü sinyaller aldığını ve toprağın altında çok daha fazlasının bulunduğunu fark ettiğini anlattı.

Yaklaşık 45 santimetre kazdıktan sonra toprağın altında bulduğu sandığın kapağını yavaşça açtığını ve içinde bir sürü altın bulduğunu söyledi.

"O anın hayatının sonuna kadar zihninden silinmeyeceğini" belirten adam, "Oturup soluklandım. Sadece yürüyüşe çıkıp, kuş izlemeye gelmiştim. Kelt hazinesi buldum" dedi.

İki alışveriş torbasına, bin 300 adet altın madeni para doldurup eve giden adam, daha sonra bu deneyimini dünyaya duyurmak istedi.

Treasure Hunting editörü Julian Evans-Hart şunları söyledi: "Madeni paralar, numizmatik alanındaki akademik bilgimize önemli bir katkı sağlayacak. Altınların bulunduğu kutunun, Boudica'nın doğudaki seferlerinden kalma bir ‘ganimet sandığı' olması muhtemel."

M.S. 30-M.S. 60 yılları arasında yaşadığı düşünülen Boudica, yaklaşık 2000 yıl önce Romalıların işgalci güçlerine karşı isyan başlatan Kelt-Britanya kraliçesiydi. Hazinenin bu seferlerde toplanan ganimetlerden oluştuğu düşünülüyor.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz