tatlidede

Tarihi anın üzerinden 1 yıl geçti!

Ayasofya Camii, tam bir yıl önce cuma namazıyla, yüz binlerce kişinin katılımıyla 86 yıl sonra yeniden cemaatine kavuştu. Şimdi her gün binlerce kişi camiyi ziyaret edip namaz kılıyor. Peki, o süreçte neler yaşandı? İşte tüm ayrıntılarıyla Ayasofya Cami’nin açılış hikayesi haberimizde…
  • 24.07.2021 11:04
Tarihi anın üzerinden 1 yıl geçti!

86 yıllık hasret tam bir yıl önce bitti. Yüz binler tarihi ana şahitlik etti. Ayasofya Camii, 86 yıl sonra 24 Temmuz 2020 cuma günü yeniden ibadete açıldı.

Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da binlerce kişi Ayasofya Camii ve etrafında toplandı. İlk namaz için saf tuttu.

AYASOFYA İÇİN HER ŞEY ÖZENLE HAZIRLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay kararının ardından Ayasofya`nın Diyanet İşleri Başkanlığı`na devri için imzayı attı. Seçkin bilim insanları, Ayasofya`nın yeniden açılışı için çalıştı.

Teknik ekipler, uzmanlar görev yaptı. Sadece kıble yönündeki figürler perdeleme sistemiyle kapatıldı. Freskler orijinal haliyle bırakıldı. Manisa`da dokunan halılar camiye serildi.

Minber örtüsü, Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından orijinaline sadık kalınarak dokundu.

Caminin tabelasını hattat Mehmet Özçay hazırladı. Caminin dış kapı duvarına asılan "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi" tabelasını Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli, açılışa birlikte katıldı. Ezanı, 4 minareden 4 müezzin okudu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, minbere, fethin nişanesi olarak kılıçla çıktı. Hutbeyi okudu. 86 yıl sonra ilk namazı kıldırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış gününde Ayasofya Caminde Kur`an-ı Kerim okudu.

Ayasofya Caminin cemaatine kavuşması üzerinden tam bir yıl geçti. Şimdi her gün binlerce kişi camide namaz kılıyor.

Camiye hafta içleri günlük 5 bin, hafta sonları günlük 12 bin civarında ziyaretçi geldi.

Ayasofya-i Kebir Camii, açılışının birinci yılında 3 milyon üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Salgının olumsuz şartları bittikten sonra bu sayının daha da artacağı bekleniyor.

TARİHİ GÜNÜN 1'İNCİ YILI

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra ilk cuma namazını kıldığı "fethin sembolü" Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasının üzerinden bir yıl geçti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, tam bir yıl önce cuma namazıyla, 86 yıl sonra yeniden cemaatine kavuştu.

Açıldığı günden beri yoğun ilgi gören camide Müslümanlar sabah namazını eda etti.

Farklı ülkelerden Müslümanların akınına uğrayan camiye namaz vaktinden önce gelenler, Kur'an-ı Kerim okuyarak ve dua ederek vakit geçirdi.

"ÇOCUK SESLERİYLE NAMAZ KILMAMIZ ÇOK GÜZEL"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldırdığı namaz öncesi cemaat, korona virüsle mücadele tedbirlerine uygun saf tuttu.

Erbaş, namaz sonrası cemaate hitabında, "Çocuk sesleriyle Ayasofya'da namaz kılmamız çok güzel oluyor. İyi oluyor. Her vakit çocuk sesleri olsun inşallah. Komşularınıza söyleyin, anlatın. Camilerimiz cemaatsiz, gençsiz, çocuksuz kalmasın." dedi.

"İSLAM ALEMİ İÇİN AYRI BİR MUTLULUK"

Almanya'dan memleketi Konya'ya giderken Ayasofya'ya namaz kılmak için uğrayan Mehmet Eken, şunları söyledi:

"Özellikle burayı ziyaret için eşimle geldim. Nasip oldu bizlere de. Bir yıl önce açıldı, uzun zamandır beklediğimiz bir şeydi. Ali Erbaş Hocamızın da sabah namazını kıldırması ayrı bir mutluluk oldu. Allah inşallah şuurlu cemaatin sayısını artırsın. Bu, bizim ve İslam alemi için ayrı bir mutluluk. Bazı yabancıların konuşmalarına kulak misafiri olduk. 'Recep Tayyip Erdoğan'ın açtırdığı Ayasofya'dan arıyorum.' diyorlardı. Bunlar Cumhurbaşkanımızın reklamı değil, İslam alemine verilen bir mesajdır."

"BUGÜNLERİ DE GÖRDÜK"

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde sabah namazını kılan Yusuf Vatandaş da "Camide yıl dönümü dolayısıyla sabah namazını kıldık. Allah bizlere bugünleri gösterdi. Açanlardan Allah razı olsun. Tüm ümmetin de geçmiş Kurban Bayramı mübarek olsun." diye konuştu.

TRT HABER, AA

Yorum Yaz