tatlidede
tatlidede

Tarımın geleceği Kütahya’da masaya yatırıldı

6.
  • 07.10.2022 22:47
Tarımın geleceği Kütahya’da masaya yatırıldı

Uluslararası Anadolu Tarım, Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi, Kütahya Belediyesi'nin ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı'nın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türk Bilim ve Teknoloji Yayınları (TURSTEP) ve Türkiye Tarım-Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi (TURJAF) öncülüğünde gerçekleşecek Uluslararası Anadolu Tarım, Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi, Kütahya Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan açılış töreniyle başladı. Açılışa; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Prof. Dr. Hasan Eleroğlu, MHP Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP Kütahya Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy, çok sayıda akademisyen ve katılımcı katıldı.

"Kütahya'da 48 bin fidan toprakla buluştu"

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, kongrenin açılış konuşmasında, “28 Ocak 2022 tarihinde, üreten hemşehrilerimize katkı sağlamak amacıyla tohum desteği kararı almıştık. O günkü değeri 400 bin Türk Lirası olan bir bütçeyle, Tarım İl Müdürlüğü'ne kayıtlı olan çiftçilerimize bu desteği vermiştik. Üreticilerimiz bunları değerlendirdiler ve çok da güzel verim aldıklarını söylediler. Tarımsal sulamada yüzde 25 gibi bir indirim gerçekleştirdik. Geven bölgesinde 51 dereceye ulaşan bir sıcak su kuyusunu açtık. Söz konusu bölgeyi sera bölgesi ilan etme yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes' kampanyası çerçevesinde Kütahya'da, 23 lokasyonda 48 bin 450 adet fidan toprakla buluştu. Kütahya Belediyesi'nin Tarımsal Kalkınmayı Destekleme amaçlı Fide Üretim ve Dağıtım Projesi çerçevesinde Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne bağlı Şehzadeler Parkı içinde yer alan 2 bin metrekarelik sera alanında üretilen 126 bin 576 adet domates ve biber fidesi 792 üretici vatandaşımıza ücretsiz olarak dağıtıldı. Belediyemizin yönetim bilgi sistemlerine entegre etmek amacıyla; afetlerin tahribata neden olabileceği riskli noktaların tespiti, risk derecelerinin belirlenmesi ve alınacak önlemlerin planlanması için gerekli araçlara sahip bir yazılım hazırlatıyoruz. Bu çerçevede kırsalda afetlere sebep olabilecek sel ve su taşkınlarının en hassas şekilde hesaplanması için gerekli araçlara sahip bir CBS Tabanlı Hidroloji Hesaplamaları Yazılımını kullanmaya başlayacağız. Ben kongremizin hayırlara vesile olmasını diliyor ve katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İHA

Yorum Yaz