tatlidede

İhlas ne demek? İhlas kelimesinin anlamı nedir? İhlas TDK sözlükte ne anlama gelir?

'İhlas' kelimesi Türkçeye Arapçadan geçen bir kelimedir. Kur'an'ı Kerim'de bir suresi de bulunmaktadır. İhlas kelime anlamı olarak "Samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak." manalarına gelmektedir. Aynı zamanda İhlas kelimesi "Temiz sevgi ve yürekten bağlılık." ve "İbadetlerdeki içtenlik." anlamlarına da gelmektedir.
  • 30.09.2022 11:04
İhlas ne demek? İhlas kelimesinin anlamı nedir? İhlas TDK sözlükte ne anlama gelir?

İhlas'ın kelime anlamı çok merak ediliyor. Kur'an'ı Kerim'de bir sure adı olan İhlas Suresi'nin kelime manası TDK'da ne demektir haberimizde onu anlatacağız. Peki İhlas nedir? İhlas kelimesinin anlamı ne demektir?

Diyanet ve TDK anlamı merak edilen ihlas, kelime anlamı olarak yürekten bağlılık ve temiz sevgi demektir. TDK anlamının yanı sıra Diyanet anlamına bakılacak olursa, şirkten uzak bir şekilde Allah'a tam anlamıyla ibadet etmektir.

İhlas kelimesi şu anlamlara gelmektedir:

  • Samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak.
  • Temiz sevgi ve yürekten bağlılık.
  • İbadetlerdeki içtenlik.

İhlas Ne Demek?

Hem ahiret için hem de dünya için önemli bir kelime olan ihlas, samimiyet anlamına gelmektedir. Riyakar olmayan ve Allah rızası için yaşayanlar, ibadetlerini samimiyetle yapmaktadır. İhlaslı kullar, Allah'ın emir ve istekleri dışında her şeye kapalıdır

İhlas Anlamı Nedir?

Bir kalp ameli olan ihlas, İslamiyet'in temel kavramlarından biridir. İhlas ile ibadet edenlerin, ebedi kurtuluşa erecekleri müjdelenmektedir. Saflaştırma ve arıtma anlamına gelen ihlas, insanlarda olması gereken en önemli vasıftır. Temiz kalplere bahşedilen ihlas, özüne dönme anlamına gelmektedir.

TDK Sözlükte İhlas Ne Anlama Gelmektedir?

Türk Dil Kurumu'na göre İhlas kelimesi'nin anlamı "Temiz sevgi ve yürekten bağlılık." ve "İbadetlerdeki içtenlik." şeklindedir. Aynı zamanda TDK'nın sitesinde "Kur'an surelerinden biri." olarak da yazmaktadır.

İhlas Suresi Türkçe Anlamı-Meali (Diyanet Meali)

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

  • 1. De ki: "O, Allah'tır, bir tektir."
  • 2. "Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır; O, hiçbir şeye muhtaç değildir.)"
  • 3. O'ndan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir)."
  • 4. "Hiçbir şey O'na denk ve benzer değildir."

Yorum Yaz