tatlidede
tatlidede

Tesadüfen Bulundu: 3 bin yıllık Devasa Yeraltı Şehri çıktı

Mardin’de iki yıl önce alt yapı çalışmalarında tesadüfen bulunan mağaranın 3 bin yıllık geçmişi olan bir yeraltı şehrine açıldığı ortaya çıktı.
  • 13.10.2022 14:07
Tesadüfen Bulundu: 3 bin yıllık Devasa Yeraltı Şehri çıktı

Mardin’de iki yıl önce alt yapı çalışmalarında tesadüfen bulunan mağaranın 3 bin yıllık geçmişi olan bir yeraltı şehrine açıldığı ortaya çıktı.

Tarihi ve kültürüyle adeta açık hava müzesi konumundaki Midyat, binlerce yıllık taş evleri, hanları, camileri, kiliseleri ve manastırları ile ziyaretçilere büyülü bir atmosfer sunuyor.

Tarihi Midyat ilçesinin Ulu Cami Mahallesinde yaklaşık iki yıl önce tarihi sokak ve evlerde başlatılan çalışma kapsamında bulunan ve temizlik yapılan mağarada, dehlizlerle farklı mekanlara geçiş sağlandığı belirlendi. Bunun üzerine yer altı şehrini ortaya çıkarmak amacıyla kazı çalışmaları başlatıldı. 2 arkeolog, 2 sanat tarihçi ve bir restoratör eşliğinde devam eden kazılar sonucunda içinde ibadethane, silo, su kuyuları bulunan ve dehlizlerle geçişlerin olduğu bir yer altı şehri ortaya çıktı. M.S. 2. ve 3. yüzyıla ait çok sayıda eserin de bulunduğu kazıda yer altı şehrinin Antik Çağ’a ait Geç Roma döneminde kullanıldığını gösteriyor. İki ayrı noktada kazı çalışmalarının devam ettiği yer altı şehrinin tarihte Mardin'de mağaralar şehri olarak kaynaklarda geçen, “Matiate” şehri olduğu ortaya çıktı.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, ilçenin tarihi Estel bölgesinde Midyat Belediyesince tarihi sokak ve evlerde yürütülen çalışmalar sırasında bir mağaranın belirlendiğini söyledi.

Yer altı şehrinin Midyat ilçesine ve Mardin'e ayrı bir değer katacağını anlatan Vali Demirtaş, Mardin’in dünyada eşi benzeri olmayan tarihi ve turistik bir şehir olduğuna dikkat çekerek, ‘’Tarihsel süreç içinde Mardin; Babil, Asur, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bugün mirasçısı olduğumuz birbirinden farklı özelliklere sahip bu uygarlıklar, Mardin’de derin izler bırakmıştır. Farklı kültürlerin, dinlerin ve insanların yüzyıllardır birlikte yaşadığı bu eşsiz ve geçmişine sadık, misafirlerini vefalı bir dost gibi her zaman kucaklayan Mardin'in, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinin daha fazla bilinmesi ve turizm sektöründe hak ettiği yeri alabilmesi için buradaki yer altı şehri gibi değerlerimizi iyi tanıtmamız gerekiyor. Sahip olduğu tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtılmasıyla Mardin, Türkiye’nin en popüler Turizm destinasyonlarından biri haline gelecektir."dedi. 


TURİST SAYISI 4 MİLYONA ÇIKACAK

Çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini belirten Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yer altı şehrinin bölgenin parlayan yıldızı Midyat'ı taçlandıracağını söyledi. Yer altı şehrini ortaya çıkardıktan sonra yıllık 2 milyon olan turist sayısını 4 milyona çıkmasını beklediklerine dikkati çeken Şahin, yer altı şehrinin lokal bir bölgede olmadığını, ilçenin altının tamamının aynı yapılarla donandığını dikkat çekti.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ZİYARETE AÇILACAK

Kazı çalışmalarının birinci etabı bitirilince önümüzdeki yıl yer altı şehrini kısım kısım turizme açmayı planladıklarını söyleyen Başkan Şahin, Midyat ilçesinin altının da üstünün de ayrı bir tarih olduğuna belirterek, “Midyat'ın altında farklı bir tarih yatıyor, farklı bir dönem var, üstü ise farklı bir tarih. Üsteki evler 17., 18. ve 19. yüzyıla tarihleniyorken altında bambaşka bir şehir var. O şehir ise 3 bin yıllık bir şehir. Tamamı kazıldığında gerçekten dünyada ses getirecek bir yer altı şehri olacak. Kazı yapılan alanların benzer örnekleri Fransa ve İtalya bölgesinde var ancak çok daha küçük boyutlarda. Bu kadar geniş alana yayılmış bir şehir yok. Midyat yer altı şehri kapsadığı alan bakımından tek olacak.”dedi.

Midyat Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) sorumlusu ve sanat tarihçisi Mervan Yavuz ise "Tarih içinde tarih diyebileceğimiz Midyat'ta bu 3 bin yıllık yer altı şehrinin yeniden gün yüzüne çıkarılması tüm dünyada ses getirecek."dedi.

 

 

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz