Thomas Gordon kimdir? Thomas Gordon kitapları ve sözleri
Psikolog Thomas Gordon hayatı araştırılıyor. Peki Thomas Gordon kimdir? Thomas Gordon aslen nerelidir? Thomas Gordon ne zaman, nerede doğdu? Thomas Gordon hayatta mı? İşte Thomas Gordon hayatı... Thomas Gordon yaşıyor mu? Thomas Gordon ne zaman, nerede öldü?

Psikolog Thomas Gordon edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Thomas Gordon hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Thomas Gordon hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Thomas Gordon hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi: 11 Mart 1918
Doğum Yeri: ABD
Ölüm Tarihi: 26 Ağustos 2002
Ölüm Yeri: ABD
Thomas Gordon kimdir?
1918 yılında ABD'de dünyaya gelen psikolog, Thomas Gordon, Psikoloji dalında özellikle iletişim becerileri alanında çalışmalar yapmıştır. Bugüne kadar yaptığı çalışmaları ile aile üyelerini, öğretmenleri, liderleri, yöneticileri, kadınları, gençleri ve pazarlama alanında çalışma yapan insanları etkilemiştir. Bu sebeple kendisinin yaptığı çalışmaları için Gordon Metodu ya da Gordon Modeli isimli lakaplar verilmiştir.
Thomas Gordon 2002 yılında hayata veda etmiştir.
Thomas Gordon Kitapları - Eserleri
- Etkili Anne-Baba Eğitimi
- Etkili Öğretmenlik Eğitimi
- Etkili Anne Baba Eğitiminde Uygulamalar
- Çocukta Dış Disiplin mi İç Disiplin mi?
- Etkili Liderlik Eğitimi
- Hasta ve Doktor İletişimi
- Etkili Satış Eğitimi
Thomas Gordon Alıntıları - Sözleri
- Bugün sizin mesajınız olan, yarın öğrencinin kendisini algılama şeklidir. Konuşmanın, öğrenciyle ilişkiniz ve öğrencinin kendisine güveni açısından yapıcı veya yıkıcı olmasının nedeni budur. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- "Anne-baba için çocukları birer insan değildir. Çoğu anne-baba, yetişkin birine yönelik bir tenkitte bulunduklarında, o kişinin incineceğine ve aralarındaki ilişkinin zarar göreceğine kesin olarak inanırlar. Fakat aynı şeyi bir çocuğa yaptıklarında, çocuğun incinmeyeceğini ve de eleştirilerinin ilişkilerinde bir zarara neden olmayacağını düşünürler. Hatta pek çok anne-baba, çocuklara eleştiri ve tenkitlerin yapılması gerektiğini ve bu nedenle çocuğa bol bol bu tür mesajların verilmesinin iyi bir ebeveynin görevi olduğunu sıkı bir şekilde savunurlar. "Tamamen kendi iyilikleri için." (Etkili Anne Baba Eğitiminde Uygulamalar)
- Çocuk bir şeyler ile uğraşırken ona karışmamanız, kabullendiğinizi sözsüz olarak ileten güçlü bir iletişim yoludur. (Etkili Anne-Baba Eğitimi)
- Değerleri yetişkin birine güç kullanarak benimsetmek olası mıdır? Sanmıyorum. Böyle bir durumla karşılaşan yetişkin, büyük bir olasılıkla kendi inanç ve değerlerini çok daha şiddetle savunarak güce karşı güçle karşı koyacaktır. Güç ve otorite başkalarının davranışlarını denetim altına alabilir ama düşüncelerini ve inançlarını alamaz. (Etkili Anne-Baba Eğitimi)
- Lider konumunda olmanız sizi lider yapmaz. (Etkili Liderlik Eğitimi)
- İnsanlar genellikle hoşgörülü olan kişilerin arkadaşlığını ararlar; çok eleştiren ve yargılayan kişilerden ise uzak dururlar. Sürekli değerlendirme yapmak rahatsızlık ve endişe duygularını doğurur. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- Birisini olduğu gibi kabul etmek gerçek anlamda sevmektir; kabullenildiğini hissetmek ise sevildiğini hissetmeye eşdeğerdir. (Etkili Anne-Baba Eğitimi)
- Çok sayıda ebeveyn çocuklarını, kendilerine benlik saygısı vermeleri için kullanıyorlar. (Etkili Anne-Baba Eğitimi)
- "Anne babalar, 1. Çocuklarını türünün tek örneği olarak görmeyi bırakıp onları birer birey olarak algılamaya başlamalıdır. 2. Çocuklarının davranış şeklinin, büyük oranda ebeveyn-çocuk ilişkisinde yaşananlarla şekillendiğini kabullenmeye başlamalıdır." (Etkili Anne Baba Eğitiminde Uygulamalar)
- ...çünkü tüm çocuklar seslerinin duyulmasını, anlaşılmak ve kabul edilmek isterler. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- İnsanları güç kullanmadan etkileyebilmek lider etkinliğinin anahtarıdır. (Etkili Liderlik Eğitimi)
- ..Türkiye'de yabancısı olmadığımız bir deyiş benimsenmiş: "Öğretmenin vurduğu yerde gül biter." (Çocukta Dış Disiplin mi İç Disiplin mi?)
- " Bu meslektaşlarıma aykırı bir düşünce gibi gelebilir, ancak eğer öğretmenler masalarının, tahtalarının, kitaplarının ve sınavlarının arkasına saklanmaktan vazgeçip çocuklarla iletişim kurmaya başlarlarsa, okullarda danışmanlara gereksinim olacağını sanmıyorum. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- "Bir tekneyi her türlü hava şartında ve farklı sularda yüzdürebilmek, dümeni tutma ya da yelkenleri değiştirme becerilerinden daha fazlasını gerektirir. İşinin ehli denizciler, rota teorilerinin yanısıra denizciliğin esaslarını da bilmelidirler. Bir pilot, uçağa gerektiği gibi ve güvenli bir şekilde uçurmak için temel meteoroloji (hava şartları) bilgisinin yanında aerodinamik konusunun ilkelerini de öğrenmiş olmalıdır. Tabii ki motorların nasıl çalıştığını bilmesi gerçeğinden bahsetmeye gerek bile yok. Aslında pilotun uçağı havalandırmak, düz bir çizgide ve dengeli uçurmak ve yeri düzgün bir iniş yapmak için ihtiyaç duyacağı beceriler o kadar basittir sekiz yaşındaki bir çocuk bile onları öğrenebilir. Etkili anne-baba olmak da buna benzer; insan ilişkileri konusunda belli başlı esasları bilmek gerekir. Anne-babalar resmin tamamını, yani iki insan arasında yaşanan bir ilişkide nelerin olup bittiğini görebilmelidirler. (Etkili Anne Baba Eğitiminde Uygulamalar)
- Beni gerçekten korkutanlar her zaman kibar olan "Evet efendim" diye cevap veren, kendilerine söylediğim her şeyi yapan ancak içinden öfkelenip köpürenlerdir. Bu çocukların bazılarının büyümesine şahit oldum ve inanın, sessiz olanlar her zaman en kötü sorunlara sahip olanlardır. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- Bir kişiyi "olduğu şekliyle" kabul etmek, ancak içten bir sevgiyle olabilir; kabul edildiğini hissetmek sevildiğini hissetmek demektir. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- ...anne babaların istemeden de olsa, çocukları ve gençleri nasıl incittiklerini, özsaygılarına nasıl zarar verdiklerini, özgüvenlerini nasıl sarstıklarını, yaratıcılıklarını nasıl bastırdıklarını, sevgi duygularını nasıl yok ettiklerini gördüm. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)
- Ebeveynler bu kitaptan bir tek şey öğreneceklerse, onun şu olmasını dilerim: Güç ve otoritelerini kullanarak çocuğu bir şey yapmaya her zorlayışlarında, onun kendini denetleme ve sorumluluk edinmeyi öğrenme şansını elinden aldıklarını bilmeliler. (Etkili Anne-Baba Eğitimi)
- Ebeveynler bu kitaptan bir tek şey öğreneceklerse, onun şu olmasını dilerim: Güç ve otoritelerini kullanarak çocuğu bir şey yapmaya her zorlayışlarında, onun kendini denetleme ve sorumluluk edinmeyi öğrenme şansını elinden aldıklarını bilmeliler. (Etkili Anne-Baba Eğitimi)
- Öğrencileri sınıflandırmak, denemek, değerlendirmek, etiketlendirmek ve kalıplara sokmak sadece gereksiz değil aynı zamanda zararlı da olabilir. (Etkili Öğretmenlik Eğitimi)