matesis
dedas

Marmara’nın Minik İncisi: Yalova Hakkında Merak Edilenler

Ülkemizin en kuzeybatısında, Marmara’nın ise güneydoğu kesiminde yer alan Yalova yüzölçümü açısından Türkiye’nin en küçük ilidir. Özellikleriyle, tarihiyle ve dokusuyla herkesi kendine hayran bırakan ve mutlaka gidilmesi gereken iller arasında olan Yalova hakkında merak edilen bütün detayları sizler için derledik!
  • 07.07.2023 14:02
Marmara’nın Minik İncisi: Yalova Hakkında Merak Edilenler

Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur “Yalova benim kentimdir” sözünü duymayan yoktur. Marmara sahil şehri olan Yalova’ya her şehirden ulaşım sağlayabilirsiniz. Yalova’da havalimanı olmamasına rağmen yaz kış pek çok kişi tarafından ziyaretçi akınına uğramaktadır.

YALOVA HAKKINDA RAKAMLAR

Türkiye’nin en küçük ili olan Yalova’ya biraz rakamsal olarak baktığımız zaman şunları söyleyebiliriz:

İdare (Vali)

Muammer Erol

Ülke

Türkiye

Bölge

Marmara Bölgesi

Yüzölçümü Toplam        

799 km² (308 mil²)

Rakım

5 m (16 ft)

Nüfus(2020) Toplam

276,069

Nüfus Yoğunluk:

345/km² (890/mil²)

Zaman dilimi

UTC+03.00 (TRS)

Alan kodu

(+90) 226

Plaka kodu

77

 

YALOVA’NIN TARİHİ

Yalova tarihsel açıdan çok zengin illerimiz arasında bulunmaktadır. Aslında tarih öncesi için yapılan araştırmalarda Yalova için ilk yerleşimlerin MÖ 3000 yılları civarında olduğu ortaya çıkmıştır. Yalova’nın da eski dönemlerde Britanya Krallığı hakimiyetinde kaldığı bilinmektedir. Daha sonra MÖ 74 tarihinde Romalıların denetimine giren Yalova ilerleyen tarihlerde ise Romalıların denetimine girdi. 395 yılında ise Yalova Bizans İmparatorluğu’nun yönetiminde oldu. Son olarak 1326 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katıldı.

Yunan hakimiyeti ise Yalova için sadece 1 yıl boyunca devam etti. Ancak 7 ağustos 1920 yılında başlayan Yunan hakimiyeti 19 Temmuz 1921 yılına kadar devam etti. Bu tarihler arasında Yalova illerinde bulunan köylerde Yalova Katliamı olarak ifade edilen pek çok olay yaşandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca Yalova’ya ilk defa 19 ağustos 1929tarihinde geldi. İlerleyen dönemlerde de Yalova’da kalmış. Günümüzde ise hala Yalova’da yaptırdığı Atatürk Araştırma Enstitüsü içerisinde olan Yürüyen Köşk ve Termal ilçesindeki ev müze olarak hala ziyaretlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır.

YALOVA’NIN BİTKİ ÖRTÜSÜ

Yalova’nın bitki örtüsünü ağırlıklı olarak maki ve orman alanları oluşturmaktadır. Marmara Bölgesi’nde olması ile birlikte güneyinde bulunan bölgelerdeki dik yamaçların tamamının gür orman örtüsü ile kaplandığını söyleyebiliriz. Bölgede ağırlıklı olarak geniş yapraklı ağaçlar hakimdir. İğne yapraklı ağaçlar oldukça az bir şekildedir. Ormanlar il geneli ile kıyaslandığında bölgen yüzde 55’ini kapsamaktadır.

Orman örtüsünün bileşiminde ise Karadeniz kıyısı bulunmaktadır. Ormanlarda ise ağırlıklı olarak kayın, meşe, kızılcık, ıhlamur ağaçlar, gürgen gibi ağaçlar görülmektedir. Yalova’nın bu kadar ormanlık alana sahip olması aslında odun ve kereste ihtiyacının da karşılanmasını sağlamaktadır.

YALOVA’NIN İKLİMİ

Yalova’nın bitki örtüsünden bahsettikten sonra iklimine de değinmemiz gerekiyor. Makro klima tipi iklimi olan Yalova’da genellikle Akdeniz ve Karadeniz iklimleri hakimdir. Bölge aslında tam bir geçiş iklimi yaşamaktadır. Son 30 yıllık veriler elde edildiğinde Yalova’da en düşük sıcaklık 14,6 dereceye kadar düşmektedir. Türkiye ortalamalarında bu sıcaklık ılıman iklime girmektedir. En soğuk aydaki sıcaklık 6,5 derece, en sıcak ay için ortalama sıcaklık 23,7 derecedir. Son derece ılıman bir iklime sahip olan Yalova’nın iklimine ek olarak yıl içerisinde kar yağışlı gün sayısı sadece 10,6 karla örtülü olan günlerin sayısı ise sadece 5 olduğu bilinmektedir.

Görüldüğü üzere Yalova iklimin geçiş bölgesi olması sebebi ile oldukça mevsimleri ılıman bir şekilde yaşamaktadır.

YALOVA’DA GEZİLECEK YERLER

Yazları sahili, kış aylarında termal kaplıcaları ile dikkat çeken Yalova’yı yaz kış ziyaret edebilirsiniz. Marmara’nın incisi olarak tanımlanan Yalova’da gezebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Ne yazık ki ülkemizin yaşadığı büyük felaketlerden biri olan Yalova 1999 depreminde büyük bir yıkımla karşılaştı. Depremde ciddi hasar gören Yalova o günden bu yana hızlı bir şekilde toparlanmaya yararlarını sarmaya başladı. Yapılan çalışmalar neticesinde Yalova bugün hareketli ve Hızırlı günlerine resmen kavuştu.

Bizler içeriğimizin devamında sizlere Yalova’da gezebileceğiniz yerlerin listesini şu şekilde derledik:

  • Yürüyen Köşk
  • Deprem Anıtı
  • Yalova Termal Kaplıcaları
  • Armutlu Hamamı
  • Çınarcık Sahili
  • Yalova Sahili
  • Yalova Açık Hava Müzesi
  • Yalova Plajı
  • Armutlu Plajı
  • Sudüşen Şelalesi
  • Erikli Şelalesi
  • Çalderen Şelalesi
  • Delmece Yaylası
  • Dipsiz Göl
  • Kent Ormanı

YALOVA’DA NE YENİR?

Yalova sadece gezilecek ve görülecek yerleri ile de değil, aynı zamanda yeme açısından da mutlaka ziyaret edilmesi gereken illerimiz arasında bulunmaktadır. Birbirinden farklı lezzetleri ile herkesi kendine hayran bırakan bu bölgemizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bazıları şu şekilde:

Yalova’da mutlaka tadılması gereken önemli lezzetler bulunuyor. Aslında ülkemizin hemen hemen her noktasında üretilen lezzetler eşsiz ve güzeldir. Yalova’nın meşhur olan ve pek çok kişi tarafından bilinen lezzetlerini sizler için derliyoruz:

Yalova Sütlüsü, Yalova Çorbası, Termal Tatlısı, Pavli, Papara, Yaprak Pidesi, Milföylü Yalova Kebabı, Yumurta Tiridi, Karalahana Yemeği, Çirbuli, Silohto, Lalanga, Paponi, Meçavçevi

Bu enfes lezzetleri de tatmak isterseniz tercih edebileceğiniz çok sayıda restoran bulunmaktadır. Yalova’ya gittiğinizde gündüz nasıl geziyor ve şehri dokusunu tanıyorsanız, akşam vakitlerinde de mutlaka lezzet konusunda isim yapmış yerlerde yemek yemeniz gerekiyor. Sandal Balık Restoran, Masal Köyü Kır Sofrası, Altın Balık Marin ve Acarlar Kebap mutlaka deneyimlemeniz gereken restoranlardan sadece birkaçı!

Yalova hakkında daha çok bilgi ve haberler için yalovadabugun.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.                            

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz