tatlidede

Türkiyenin Milli Çiçeği Nedir? Hangi Çiçek Hangi Ülkenin Sembolüdür.

Birbirinden farklı güzelliklere ve kokulara sahip olan çiçekler pek çok şeyi sembolize edebilir. Aşkı, sadakati, mutluluğu, güzelliği… Bunun yanında bazı çiçekler, belli bölgelerle, şehirlerle ve ülkelerle özdeşleşebilir. İşte Ülkemizde ve bir çok ülkede sembol haline gelen çiçekler...
  • 02.07.2022 18:06
Türkiyenin Milli Çiçeği Nedir? Hangi Çiçek Hangi Ülkenin Sembolüdür.

İris Çiçeği – Fransa

Fransa’da “Fleur-de-lis” olarak bilinen, ülkemizde de mezarlık zambağı ismiyle de anılan iris çiçeği, 12. yüzyıldan beri Fransa’nın ambleminde yerini alıyor. İris, Yunan mitolojisinde de yer alıyor. Tanrıların mesajlarını ileten aynı zamanda da ölen kadınların ruhlarını Hades’e götüren tanrıçanın da adı İris olarak biliniyor. Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor. Olumsuz anlamlarına karşın Fransızlar çiçeği ülkelerinin sembolü olarak görmeye devam ediyor.

 

Altın Mimoza Tohumu – Avustralya

Latince adı “Acacia Pycnantha” olan altın mimoza tohumu; küçük, kokulu ve sarı çiçekleriyle çok sevimli bir çalı bitkisi. Avustralya’ya özgü olan çiçek, ülkenin en önemli simgelerinden biri. Çiçek sadece güzelliği için değil bölgeye ilk yerleşen kişilerin hayatlarını kurmalarına dahi yardımcı olduğu için çok değerli. Söylenenlere göre bölgeye ilk yerleşen kişiler hem bu bitkiden hem de akrabası akasya ağacından faydalanıp evlerini inşa ediyor. Hatta Aborijinler, silah ve çeşitli aletler yapmak için de bu bitkiyi kullanıyor.

Lale – Hollanda, Türkiye ve Macaristan

Paylaşılamayan çiçeklerden lale, ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkenin en değerli bulduğu çiçekler arasında. Macerası Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan, oradan Macaristan’a ve nihayetinde de Hollanda’ya uzanan lale, öyle popüler bir bitkiymiş ki 1600’lerde ticaretin bir kolu haline bile gelmiş. Günümüzde de lale, özellikle Türkiye ve Hollanda’nın en önemli simgeleri arasında.

 

Yasemin – Pakistan ve Suriye

İki ülke arasında paylaşılamayan yasemin; küçük, yıldız şekilli çiçekleri ve muazzam kokusuyla pek çok kişinin favorileri arasında. Pakistan ve Suriye’de ise ülke sembolü haline gelecek kadar popüler. Bembeyaz rengi ve zarif görünümüyle sadeliği, barışı ve saflığı simgeleyen çiçek sadece görüntüsü değil işlevselliği ile de öne çıkıyor. Parfümden diğer kozmetik ürünlere, yemekten saç aksesuarlarıına kadar çeşitli şekillerde kullanılıyor.

Ayçiçeği – Ukrayna

Ukrayna’nın ulusal çiçeği olan ayçiçeği, üretim miktarı açısından da Rusya’ya ait desek yalan olmaz. Özellikle Rusya ve diğer Avrupa ülkeleri, dünyadaki ayçiçeği üretiminin %60’ını gerçekleştiriyor. Doğurganlığı ve güneşin enerjisini yansıtan ayçiçekleri, görünümleriyle de ortaya harika manzaralar çıkarıyor. Sürekli güneşi takip eden, başını hep güneşe döndüren bu güzel çiçekler, gece olduğunda da başlarını eğip sanki bir uykuya dalıyor ve güneşin yeniden doğmasını bekliyor.

 

Kasımpatı ve Kiraz Çiçeği – Japonya

 

Japonya denince herkesin aklına gelen ilk şeylerden biri elbette ki kiraz çiçekleri. Peki, kiraz çiçeklerinin yanında kasımpatının da Japonya’nın simgelerinden biri olduğunu biliyor musunuz? İlkbaharda çok kısa bir süre çiçek açan ve oldukça kırılgan bir yapıya sahip olan kiraz çiçeği yani Japoncadaki adıyla sakura, Japonya’nın ulusal çiçeği. Kasımpatı ise yüzyıllardır Japon kraliyet ailesinin bir sembolü. Hatta her yıl kutlanan “Mutluluk Festivali” de kasımpatılara ithaf edilmiş.

Orkide – Hong Kong

Özel günlerin vazgeçilmez çiçeği orkide, Hong Kong’un sembolik çiçeği. 25.000’den fazla türü olan çiçek, aslında sahlep yapımında kullanılan tozun elde edildiği çiçek olarak da biliniyor. Hem güzelliği hem de işlendikten sonraki lezzetli aromasıyla orkide, Hong Kong’un sembolü olsa da aslında tüm dünya tarafından sahipleniliyor.

 

 

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz