tatlidede

Uluslararası Turabdin Sempozyumu Sona Erdi

Şırnak Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen 1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şırnak Valisi Osman Bilgin, Belediye Başkanı Mehmet Yarka ve Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ve Mezopotamya Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Çelebi’nin protokol konuşmalarıyla devam etti.
  • 06.05.2023 23:30
Uluslararası Turabdin Sempozyumu Sona Erdi

Sempozyuma yurt içinden ve dışından çok sayıda bilim insanı bildirileriyle katıldı.Dört gün süren bilimsel oturumlarda tarihte Turabdin adıyla bilinen ve günümüz Midyat, Gercüş, Dargeçit ve İdil gibi şehirleri kapsayanbölgenin tarihi ve kültürel zenginliği üzerinde duruldu.

PKK terör örgütünün baskıları sonucunda 1980 yılında aileleriyle birlikte köylerini terkedip Avrupa ülkelerine göç eden Süryani kökenli Prof. Dr. Efrem Yıldız, Prof. Dr. Shabo Talay ve Abut Can gibi akademisyenler bölgenin kültürüne ışık tutan bilimsel açıklamalarının yanı sıra vatanlarına duydukları özlemi dile getirdiler. Bu çerçevede Abut Can, “Avrupa’daki bir çok Süryani kardeşimiz vatan hasretinin bir yansıması olarak mutlaka bahçesinde birkaç incir ağacı ve asma yetiştirir. Ben de o kardeşlerime diyorum ki Türkiye Cumhuriyetinin sağlamış olduğu bu huzur ortamında eski köylerinize geri dönüpburadaki incir bahçelerini ve üzüm bağlarını görün.” dedi.

Diğer yandan Şırnak Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Baz,“Turabdin tarihinde bir kırılma noktası: Şeyh ve Kilise Romano çerçevesinde öncesi ve sonrasıyla 1915 olayları” başlıklı sunumunda 1915 yılında yaşanan olaylarda Müslüman din adamlarının rolüne değindi.Müslüman komşularıyla asırlarca huzur içinde yaşayan Hıristiyan halkın söz konusu dönemde zarar görmemesi içinAynkaf’lıŞeyh Fethullah Hamidi’nin gösterdiği çabaya vurgu yapıldı.

Şırnak İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Güneş de “Turabdin Bölgesinin İslamlaşma Süreci” başlıklı tebliğde bölgenin Hz. Ömer zamanında 640 yılında Müslümanlar tarafından fethedildiğini ifade etti. O tarihten buyana aradan geçen 14 asra rağmen farklı dini ve etnik unsurlarını varlıklarını sürdürmeye devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Güneş, bu durumun İslam medeniyetinin farklı inanç ve kültürlere sağladığı özgürlük ortamının açık göstergesi olduğuna işaret ederek “Müslümanların sekiz asır boyunca hüküm sürdükleri İspanya’da, aynı şekilde beş asra yakın Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olarak Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları Yunanistan ve Bulgaristan gibi coğrafyalarda günümüzde maalesef bir tek cami bulmak mümkün değildir. Oysa bugün başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinin hemen hepsinde nerdeyse her şehirdekiliseler hala dimdik ayakta ve farklı inançlara mensup insanlar inançlarını özgürce yaşayabilmektedir. Kuşkusuz bu durum hem ülkemiz hem de bütün Müslümanlaraçısından bir iftihar tablosudur.” dedi.

Şırnak Üniversitesi ile FreieUniversität Berlin, Universidad de Salamanca ve Landeszentralefürpolitische Bildung Hamburg tarafından ortak düzenlenen 1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu Midyat’ta yapılan son oturumların ardından düzenleme heyetinin kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz