tatlidede

Walther Kranz kimdir? Walther Kranz kitapları ve sözleri

Alman dilbilimci, felsefe tarihçisi Walther Kranz hayatı araştırılıyor. Peki Walther Kranz kimdir? Walther Kranz aslen nerelidir? Walther Kranz ne zaman, nerede doğdu? Walther Kranz hayatta mı? İşte Walther Kranz hayatı... Walther Kranz yaşıyor mu? Walther Kranz ne zaman, nerede öldü?
  • 16.07.2022 02:00
Walther Kranz kimdir? Walther Kranz kitapları ve sözleri
Alman dilbilimci, felsefe tarihçisi Walther Kranz edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Walther Kranz hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Walther Kranz hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Walther Kranz hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 23 Kasım 1884

Doğum Yeri: Georgsmarienhütte, Osnabrück, Almanya

Ölüm Tarihi: 18 Eylül 1960

Ölüm Yeri: Bonn, Almanya

Walther Kranz kimdir?

Walther Kranz (d. 23 Kasım 1884, Georgsmarienhütte, Osnabrück - ö. 18 Eylül 1960, Bonn), Alman dilbilimci, felsefe tarihçisi.

Hermann Alexander Diels ile birlikte 1903'te yazdığı, son biçimini 1951'de alan "Sokrates-öncesi Parçalar" (Die Fragmente der Vorsokratiker) adlı kitabıyla tanınan Walther Kranz, Antik Yunan tarihi, Antik Yunan kültürü, Antik Yunan edebiyatı ve Antik Yunan felsefesi konularında çalışmış, önemli yapıtlar vermiştir.

Walther Kranz 1884'te Osnabrück'de, Henry Kranz ve Ida Spannaus'un oğlu olarak dünyaya geldi. 1903-1907 yılları arasında Berlin Üniversitesi ve Göttingen Üniversitesi'nde klasik dilbilim, arkeoloji ve Alman dili ve edebiyatı alanlarında öğrenim gördü. 1910 yılında Berlin Üniversitesi'nde doktorasını verdi. Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff ve Hermann Alexander Diels'in öğrencisi oldu. 1911-1928 yılları arasında liselerinde Yunanca ve Latince öğretmeni olarak çalıştı. 1927'de Göttingen Üniversitesi'ne profesör olarak çağrıldı; ancak, ortaöğretimde daha verimli olacağını düşündüğünden, çağrıyı reddetti. 1928'de Landesschule Pforta'ya ("Pforta" olarak da bilinir) müdür, 1932'de ise Halle Üniversitesi'ne fahri profesör olarak atandı. 1937'de emekli edildi. Emekliliğe sevkedilmesinde karısının Yahudi olması rol oynamıştır.

1943'te İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanı Ernst von Aster, Walther Kranz'a bir mektup yazarak, üniversiteye davet etti. 1944'te Walther Kranz İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne geldi. Fakülte'nin çeşitli bölümlerinde görev yaptı. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün yönetimini üstlendi. 1949'da Klasik Filoloji'ye geçti. İkinci Dünya Savaşı sonrası, 1948'de Halle Üniversitesi Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne profesör olarak çağrıldı; ancak, daveti reddetti ve Türkiye'de kaldı. İzmir, Efes ve Bergama çevresinde inceleme gezileri yaptı. 1949'da Bonn Üniversitesi'nden, bir dizi konferans vermek üzere davet aldı. Konferansları sırasında, Bonn Üniversitesi'nin Antik Kültür ve Avrupa Fikir Hayatına Etkileri Kürsüsü'nün profesörlük önerisin kabul etti. 1950'de İstanbul Üniversitesi'ndeki görevinden ayrılarak Almanya'ya döndü. Ayrılma dilekçesinde, "Almanya'da öğretim özgürlüğünün sınırlandığı bir dönemde kendisine serbest ve bilimsel çalışma fırsatı veren İstanbul Üniversitesi'ne her zaman müteşekkir kalacağını" belirtti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından yayımlanan Felsefe Arkivi adlı dergide "Eflatun ve Devlet", "Atomculuğun Doğuşu", "Leibnitz ve Platon" adlı makaleler de yayımlamış olan Walther Kranz yapıtlarında, Avrupa ve özellikle Alman kültürünü anlamak için, öncelikle Batı kültürüne kaynaklık eden Antik Yunan ve Roma kültürünü tanımak gerektiğini vurgulamıştır.

Walther Kranz'ın İstanbul Üniversitesi'nde bulunduğu dönemde öğrencisi olan felsefeci İsmail Tunalı, kendisiyle yapılan bir söyleşide Walther Kranz ile ilgili şunları söylemiştir:

"Biz felsefeye başladığımız zaman Türkiye'de sadece bir tek üniversite vardı, İstanbul Üniversitesi. Ve bir tek felsefe bölümü vardı. Bu felsefe bölümü içinde Almanya'dan gelmiş olan iki profesör vardı. Biri bütün dünyaca ünlü sanat tarihçisi Ernst von Aster'di. Diğeri de daha çok Grekçe ve Latince filolojisinde Avrupa'da ün salmış ve ilk defa Sokrates öncesi metinlerini yayınlamış olan Walther Kranz idi. [...] Ve tabiatıyla o zaman bu iki Alman hoca dolayısıyla daha çok Alman felsefesi egemendi. Ve özellikle Walther Kranz Grek dünyasından geldiği için, Grek filolojisi yapmış, o alanda yayın yapmış bir profesör olarak bizi Grek dünyasıyla yakından tanıştırmış oldu. Ve öyle ki bu gün bizim sahip olduğumuz Grekçe kavramları, felsefe kavramlarını biz Walther Kranz sayesinde öğrendik. Walther Kranz bir felsefeci değildi belki. Ama tabiatıyla felsefeyi iyi biliyordu. Ve Grek dünyasını perdeleyerek bize gösterdi. Yani yalnız Grek felsefesini değil Grek edebiyatını da bize gösterdi. Bu bizde sağlam bir felsefe temeli meydana getirmiş oldu."

1950-1955 yılları arasında Bonn Üniversitesi'nde antik çağ tarihi profesörü olarak çalıştı.

Walther Kranz, 18 Eylül 1960'ta Almanya'da öldü.

Walther Kranz Kitapları - Eserleri

  • Antik Felsefe

Walther Kranz Alıntıları - Sözleri

  • Daha geçici hiçbir şey beslemiyor toprak insandan. (Antik Felsefe)
  • Her bir şey bana nasıl görünürse benim için böyledir, sana nasıl görünürse yine senin için de öyle. Üşüyen için rüzgar soğuk, üşümeyen için soğuk değildir. (Protagoras) (Antik Felsefe)
  • Daha geçici hiçbir şey beslemiyor toprak insandan. (Antik Felsefe)
  • (Protagoras) Tanrılar üzerine bilgi edinmede çaresizim, ne var oldukları, ne de var-olmadıkları, ne de ne şekilde oldukları üzerine ; çünkü bilgi edinmeyi engelleyen çok şey vardır duyularla algılanamamaları, insan hayatının kısa oluşu, (buna karşılık insanlar üzerine belirli şeyler söylenebilir ) (Antik Felsefe)
  • (Herakleitos) Çokluk için en güzel kosmos (dünya düzeni) rastgele dökülüvermiş şeylerin kurduğu bir yığın gibidir.* *Bu şu demek çokluk dünyanın iç düzenini anlamıyor. (Antik Felsefe)
  • Savaş bütün şeylerin babasıdır, bütün şeylerin hakanıdır, birtakımlarının tanrı (heros) olduğunu bildirir birtakımlarının ise insan, bir takımlarını köle yapar, birtakımını ise özgür. (Herakleitos) (Antik Felsefe)
  • Abdera atom öğretisi Epikuros ile Lukretius 'un aracılığıyla Gassendi ve Bacon'a geçmiş ve modern doğa biliminin doğuşunda yardımı olmuştur. Demokritos'un ethik'i, Epikuros'un değiştirdiği şekilde, Montaigne (1533-92) ve Bentham (1748-1832)'ın öğretilerinde kendini yeniden gösteriyor. (Antik Felsefe)
  • Bir kimseyi affeden onun üstüne yükselir ; ondan öç alan onun seviyesine iner. (Antik Felsefe)
  • İnsan doğruya değil , sadece doğruyu andırana ulaşabilir. Ksenophanes (Antik Felsefe)
  • En iyisi doğmamış olmaktır, olabildiğince erken ölmek ondan sonra gelir. (Antik Felsefe)
  • Düşünen bir bilinç olmadan hiçbir şey var olamaz. (Antik Felsefe)
  • Bir kimse bir şeyi beklemezse beklenmeyen şeyi bulamayacaktır, izi bulunmaz ve yanına varılmaz bir şey olduğundan. (Antik Felsefe)
  • İnsanlar düşüncesizliklerini gizlemek için kendilerine bir kader heykeli yapmışlardır; çünkü kader pek nadir olarak düşüncelilikle savaşır.. (Antik Felsefe)
  • Homeros'ta Özgürlüğün Değeri Yavuzluğunun yarısını çeker alır uzağı gören Zeus Adamın, kölelik gününün pençesine düşer düşmez* *Yani özgür olmayan insan özgür olarak gücüne sahip kimsenin başardığının yarısı kadar başarır. (Antik Felsefe)

Yorum Yaz