tatlidede

1 Nisan Şaka günü nedir? Tarihte 1 Nisan'da ne oldu? Bir Nisan şakası yapmak günah mı?

Bugün 1 Nisan. Kimine göre şaka kimine göre latife kimine göre ise hile günü. Bugün 1 Nisan ve akıllara ilk gelen şey nasıl şaka yapsam? Dünya 1 Nisan gününü Şaka Günü olarak kutluyor. Peki, 1 Nisan nedir? Neden 1 Nisan'da şaka yapılır? sorularının cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz. 1 Nisan'da yapabileceğiniz şakaları sizler için derledik. Peki, 1 Nisan'da neden şaka yapılır? diye hiç düşünmüş müydünüz? İşte cevabı...
  • 01.04.2022 02:00
1 Nisan Şaka günü nedir? Tarihte 1 Nisan'da ne oldu? Bir Nisan şakası yapmak günah mı?

İslam Alemine göre 1 Nisan 

1 Nisan şakası diyerek birbirine şaka yapmaya çalışan insanların olduğu Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Bakın 1 Nisan nereden geliyor:

15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kur’an bir elinde İncil ‘Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım’ der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar‘ Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz’ dediklerinde Haçlı ordusu komutanı ‘Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur’ diye cevap verir ve bütün Müslümanlar orada Şehit edilir.

İşte o gün bugündür.

1 Nisan Hıristiyanlar arasında ‘Hile Günü’ olarak kutlanmaktadır. Müslümanların böyle saçmalıklardan uzak durması gerekmektedir.

Batı Dünyasına göre 1 Nisan Şakası Nedir ?

Her kültürden ,her yöreden ve her ülkeden insanoğlu ,neredeyse her yıl 1 Nisan evveliyatına girdiklerinde sevdiklerine ve çevresindekilerine inanılmaz şakalar yaparak o günü eğlence haline getirirler. Şakayı meydana getiren ve şakaya maruz kalan şahıs o an zamanı unutur ve işin ciddiyetinin pekte bilincinde olmaz.. Peki, bu şakalar nereden çıkmıştır?

Fransızlara bakılırsa, M.Ö. Roma İmparatoru Sezar’ın yaşamış olduğu yıllarda bu latife oldukça eski bir geçmişe dayanmaktadır.

Nisan 1 şakalarının ortaya çıkmış olduğu bu garip günün aslı, Fransızlara dayanmaktadır. Bu rivayetlere bakılırsa eskiden Roma İmparatoru Sezer M.Ö. 46 senesinde takvimin başlangıç ayı olarak ,Ocak ayının bulunduğunu duyuru ettikten sonrasında, 16. Yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da takvim başlangıcı yeni bir senenin ilk günü duyuru edilmiş ve bu süreç mart ayının sonuna kadar ise baharı müjdeleyen 25 marta kadar sürdürülmüştür. O dönemlerde değişik kültürler ve değişik bölgesel hizmetler gelişmeye devam etmiştir. Takvimdeki tarihin değişmesi ile bu değişiklikten haberi olmayan bazı insanoğlu bu durumu protesto edip,1 nisan ayında partiler düzenlemeye başlamışlardır. Eski tane ve geleneklerini sürdüren halk ,Kralın kararını protesto ettikten sonrasında, aynı parti ve hediyeleşme sistemlerine devam etmişlerdir.Yeni takvimden haberdar olan kişiler ise nisan ayını da aptallar günü olarak duyuru etmişlerdir.

Ek olarak, Nisan 1 tabiri bir de ‘Nisan Balığı’ terimi olarak ifade edilmektedir..Fransa‘da senenin bu döneminde balık avının yasaklanması neticesiyle,bazı latife severlerin ilgisini bu yönde bulunduğunu bilen kişiler,genel anlamda, balık avcılarını kandırmak için ırmaklara ‘Nisan Balığı’ diye gür sesleri ile bağırarak, çiroz ringa balıkları atmaları ile, bu latife başlatılmış ve ortaya çıkmıştır. Bu şakalar,her ne kadar günümüzde bu şekilde yaşanmasa da ,balık şeklinde çikolatalar yenilmesi, , hatta insanların arkasına kâğıttan balıklar doldurularak, bu hususi latife geleneği hala yaşatılmaktadır. Fransa’da hala bu tür şakalar fazlası ile 1 nisan’da yapılmaktadır.

 Bir nisanda hediyeleşme ve partilerin düzenlenmesi ve garip hediyeler verilmesini kabullenemeyenler, eski adedi sürdürmek suretiyle çakışan bu geleneğe ve 1 ocak 25 marta kadar devam ettirdikleri ve bu inanışı sürdürdükleri için, 1 nisan ‘da sonucu bu şekilde bir latife duyuru edilmiştir. Kısacası 1 nisan esprisi değişik değişik inanışların başlaması ve eskiden yeni yıl nisan ayı olarak başlarken ocak ayının 1. gününe ve yeni yıl 25 marta kadar duyuru edilmesi ile gelişen ,kabullenilmeyen bir durumdur. Bu değişiklik protestoların yaşanmasına niçin olmuştur.

EN KOMİK 1 NİSAN ŞAKALARI

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.

  • İş arkadaşınızın koltuğunun altına havalı korna bağlayın,
  • İş arkadaşlarınızın klavyesine çim ekin,
  • Arabasının sileceklerine farklı renklerde boyalar koyun,
  • İş yeri ve işi ile ilgili şaşıracak bilgiler verin,
  • Gündemde olan KHK kararnameleri üzerinden bir saka yapın,
  • En sevdiği kişi üzerinden şaka yapın,
  • Farklı kılıklara girip insanların tepkilerini seyredin,
  • Sabunu şeffaf oje ile kaplayıp banyoya koyun,
  • Arkadaşınızın odasını yatağını sahte fare ve yılan gibi oyuncaklarla doldurun,

1 NİSAN ŞAKA GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Fransa (Poisson d'avril - Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir.

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır.

Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır.

Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır.

Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.

Tarihte Bugün 1 NİSANDA YAŞANAN OLAYLAR 

527 - Bizans İmparatoru I. Justin, yeğeni I. Justinian'ı veliahtı ilan etti.

1564 - İlk "1 Nisan" şakaları Fransa'da yapılmaya başlandı. Bu yıl değiştirilen takvime göre, eski yılbaşı sayılan Nisan'ın 1'i, yerini yeni yılbaşı 1 Ocaka bırakmaktaydı. Nisan'ın ilk günü yeni yıl kutlamaya alışmış olan halk ve yeni takvim uygulamasını beğenmeyenler, çeşitli şakalar yapmaya başladılar. Fransızlar, bu şakalara Poisson D'avril (Nisan balığı) adını verdiler.

1778 - Oliver Pollock, doların simgesini yarattı.

1826 - Samuel Morey içten yanmalı motorun patentini aldı.

1867 - Singapur, Birleşik Krallık kraliyet kolonisi oldu.

1873 - Britanya buharlı gemisi "SS Atlantic", İskoçya açıklarında battı: 547 kişi öldü.

1873 - Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistre adlı oyunun ilk temsili İstanbul'daki Gedikpaşa Tiyatrosu'nda gerçekleşti.

1916 - Mustafa Kemal, Miralaylığa (Albaylığa) yükseltildi.

1921 - Metristepe'deki 10'uncu Yunan Tümeni'nin geri çekilmesinin ardından taarruza geçen Kuva-yi Milliye, İkinci İnönü Muharebesi'ni kazandı.

1924 - Münih'teki darbe girişimi dolayısıyla Nazi lideri Adolf Hitler 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fakat sadece 9 ay hapis kaldı ve bu sırada Mein Kampf (Kavgam) adlı kitabını yazdı.

1926 - Türkiye'de 30 Ağustos'un, Zafer Bayramı olarak kutlanması hakkındaki kanun kabul edildi.

1939 - İspanya'da milliyetçiler İspanya İç Savaşı'nın resmi olarak bittiğini açıkladılar.

1947 - Çocuğu olmayan II. Georgios'un ölümünün ardından ağabeyi I. Paulos Yunanistan kralı oldu.

1948 - Soğuk Savaş: Sovyetler Birliği'nin direktifleri doğrultusunda Doğu Almanya hükûmetine bağlı askeri güçler Batı Berlin'i karadan ablukaya aldı.

1948 - İstanbul fındıklı'daki Güzel Sanatlar Akademisi binası yandı.

1949 - Serbest İrlanda Devleti ni oluşturan güneydeki 26 kontluk birleşerek İrlanda Cumhuriyeti'ni oluşturdu.

1949 - Newfoundland, Kanada'ya katıldı.

1950 - BM, Kudüs'ün ikiye bölünmesi planını kabul etti.

1955 - Kıbrıs Rumları, adanın Birleşik Krallık'tan bağımsız olmasını öngören EOKA hareketini başlattılar.

1955 - Kıbrıs'ta Türk Mukavemet Teşkilatı faaliyete geçti

1957 - Batı Almanya'da bilim insanları nükleer silahlar üzerine çalışmayı reddetti.

1958 - Kıbrıs'ta EOKA'cılar Britanya'ya savaş ilan etti. EOKA'nın lideri Grivas Türklere de gözdağı verdi.

1961 - Türkiye'de 27 Mayıs Darbesi'nden sonra faaliyetleri yasaklanan siyasi partilerin faaliyetleri kısmen serbest bırakıldı.

1964 - Başpiskopos Makarios'un Kıbrıs Türk Alayı'nın garnizonuna dönmesi önerisi Türk hükümetince reddedildi.

1969 - Münir Nurettin Selçuk'un Amerika'da verdiği konser 525 televizyon tarafından naklen yayınladı.

1970 - Richard Nixon, ABD'de satılan tütün ürünlerinde uyarı yazılarının yer almasını öngören ve televizyon ve radyoda tütün ürünlerinin reklamlarının yapılmasını yasaklayan kararnameyi imzaladı.

1971 - Robert Kolej olaylar nedeniyle 4 günlüğüne kapatıldı.

1975 - Ondokuz Mayıs Üniversitesi kuruldu.

1976 - Apple, Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kuruldu.

1979 - Humeyni, İran İslam Cumhuriyeti'ni ilan etti.

1981 - Yaz saati uygulaması Sovyetler Birliği'nde ilk kez hayata geçirildi.

1991 - Varşova Paktı feshedildi.

1999 - Kuzeybatı Toprakları'ndan ayrılan Nunavut Kanada'nın bölgesi oldu.

2001 - Yugoslavya'nın eski başkanı Slobodan Miloševic, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere polise teslim oldu.

2002 - Ötanazi Hollanda'da yasallaştı.

2004 - Google Gmail'i halka duyurdu.

2005 - 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali "Yaşam Boyu Başarı Ödülü", sinema sanatçısı Sophia Loren'e verildi.

2005 - Türkiye'de 10 yıl süren 61 sanıklı Hizbullah davasında 22 tetikçi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

2009 - Hırvatistan ve Arnavutluk NATO'ya katıldı.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz