matesis
dedas

Air fryer mı daha çok harcar doğalgaz mı? Air fryer ne kadar elektrik harcar?

Enflasyon ve hayat pahalığı alıp başını gitti alım güzümüz düştü. İnsanlar ayın sonunu getirmek için her şeyin hesabını yapar oldu. Alım gücü nispeten iyi olanlar dahi maliyeleri en düşük halde olması için uğraşıyor. Şimdi akıllara gelen soru son dönemin popüler mutfak aleti, Air fryerin ne kadar elektrik harcadığı yönünde.
  • 01.12.2023 12:32
Air fryer mı daha çok harcar doğalgaz mı? Air fryer ne kadar elektrik harcar?

Air fryer tam olarak nasıl çalışıyor?

 

Air fryer, fırınlara göre daha küçük bir yer kaplar.  Çalışma prensibi ise çok yüksek hızda, çok yüksek ısıda hava üfleyerek yemekleri pişirmekten ibaret.

İşin ehli insanlara göre son derece güçlü ve çok sıcak bir rüzgârdır. Bunu sıcak hava tabancası ya da evinizdeki fön makinasına benzetebilirsiniz. Saç kurutma makinesiyle saçınızı kurutmaya benzetebilirsiniz bunu. Bildiğimiz fanlı  fırınlarla benzer bir prensipte çalışıyor ancak hacim  olarak daha küçük olduğundan  ve çok daha fanının daha güçlü olmasından dolayı, oluşturduğu hava akımı da çok daha güçlü. Bu da onu daha verimli bir hale getiriyor.

Pişirilecek gıda malzemeleri air fryerda normal fırınlara göre daha çabuk pişiyor ancak Air fryerin de bazı  dezavantajları yok değil. Çekmece bölmesi küçük olduğundan örneğin, yalnızca az miktarlarda yemek pişirmek mümkün oluyor. Dört ya da altı kişi için yemek yapmaya kalkıştığınızda zamandan tasarrufun herhangi bir anlamı kalmıyor; çünkü parti parti pişirme yapmak zorunda kalıyorsunuz.

Ne kadar enerji kullanıyor?

Yapılan deneylerde air fryerin diğer fırınlardan yar yarıya daha az enerji harcadığı ortaya çıktı. Airfryer 1 saat çalışmada yaklaşık 1.5 kW elektrik harcıyor. 1 aylık kullanımda faturaya yansıyan tutar  tarifeye göre değişse de yaklaşık 80 TL civarında bir maliyet oluşacağı tahmşn ediliyor. Kullanıcılar, yemek pişirmenin air fryerde hem daha kolay hem daha lezzetli olduğunu dile getiriyorlar.

 

Editör: Furkan Üründü

Yorum Yaz