tatlidede

TAŞI SANATA Dönüştüren USTA! Arap Emirlerin ellerini Mardin’den süslüyorlar

Mardin’de değerli taşlardan yapılan tesbihler Ortadoğu ülkeleri tarafından bin dolardan 10 bin dolara kadar alıcı buluyor. Yıllardır süregelen tesbih kültürü, stres atmada ve dualarda önemli bir kültür mirası olarak her zaman yerini alıyor.
  • 10.10.2023 22:06
TAŞI SANATA Dönüştüren USTA! Arap Emirlerin ellerini Mardin’den süslüyorlar

Mardin’de de rengarenk değerli taşlar uzun uğraşlar sonucu ve çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tesbih halini alıyor.

Yıllardır Mardin’de dededen, babadan kalma tespih mesleğini sürdüren İbrahim ve İsmail Çamurdaş, el emeği göz nuru tesbihleri özellikle Ortadoğu ülkelerinde bin dolardan 10 bin dolara kadar alıcı buluyor.

Bir kuzeninin yanında çalışırken bu işe merak saldığını anlatan Çamurdaş, hasta yatağına mahkum olduğu bir dönemde de dışarı çıkamadığı için bu mesleği tam olarak öğrendiğini anlattı.

Tesbihin fiyatlarının malzemesine göre değiştiğini ifade eden İbrahim Çamurdaş, “Ortadoğu ülkelerine özellikle sıkma ve damla kehribar tespihleri satıyoruz. Bin dolardan 10 bin dolara kadar alıcısı oluyor. Her türden tespihlerimiz de mevcuttur. Tespih malzemelerimiz genellikle sıkma kehribar ve katalin malzemelerden yapılmaktadır. Bizim sitemizi kurmaktaki bir amacımızda üretilen tespih çeşidi ve kalitesini arttırmaktı. Bundan dolayı ağaçlardan tespih üretimi ve satışlarına başladık. Özellikle damla kehribar satışına başladık. Başta Kuveyt olmak üzere çeşitli Ortadoğu ülkelerine tespih gönderiyoruz. Oradaki emirlerin ellerindeki tespihlerin çoğunu Mardin’den gönderdiğimiz tespihler. Mardin’in reklamını da bu şekilde yapıyoruz”diye konuştu.

 “TESBİH BİRÇOK İŞLEMDEN GEÇİYOR”

Tesbihin birçok işlemden geçtiğini ifade eden Çamurdaş; “Belirli ölçülerde kesiyoruz, sonra ufak taneler haline getiriyoruz, ondan sonra delim, kesim işi yapıldıktan sonra kuru tona dediğimiz yerde ince işler yapıyor parlatmasını yapıyoruz. Usta olarak imamesini yapıyorum daha sonra ipten geçirdikten sonra parlatılıp kullanıma hazır hale getiriyoruz.

Malzeme çok çeşitli. Ağaç çeşitleri, doğal taşlar, hayvanların dişleri ve boynuzları… Doğal taşlardan özellikle kehribarı kullanıyoruz. Baltık Denizi ve civarı ülkelerden çıkıyor. Onun haricinde ahşabın farklı çeşitleri kullanılıyor; yılan, öd, pelesenk, abanoz, azube, gül, zeytin ve şimşir ağacı gibi. Hayvan dişlerinden mors balığı, balina, su aygırı ve mamut dişi de en çok kullanılanlardan...

Eskiden varmış. Padişahlar yazın soğuk bir taş olduğu ve eli serinlettiği için şah-maksut isimli yeşil bir taş kullanırmış. Kışın ise insana sıcaklık verdiği için kehribar çekerlermiş. Cuma günleri öd ağacından tespih çekerlermiş. Çok kokulu bir ağaçtır, kendine has hiç gitmeyen bir kokusu vardır. Şu anda mevsime göre tespih alan kalmadı."

 “TESBİH FİYATLARI BİN DOLARDAN BAŞLIYOR”

Kehribarın da kendi içerisinde birçok çeşidinin olduğunu dile getiren Çamurdaş; “Damla kehribar soyu tükenmiş bir çam ağacının reçinesinden elde ediliyor. Kehribar çeşitleri zar kehribar, sıkma kehribar bunların içinde de bazı malzemeler farklı renklerde mor tonlarda üretiliyor. Kaplumbağa kabuğu, Fildişi boynuz, deve kemiğinden yapılan tesbihler var. Özel sipariş üzerinden tespihler yapıyoruz istediğiniz boyda malzemeyi siz getirebilirsiniz ya da bizden istersiniz istediğiniz boyda istediğiniz modelde yapabiliriz.

 “EN ÇOK KEHRİBAR TESBİHLER TERCİH EDİLİYOR”

Vatandaşlar en çok yeni malzeme dediğimiz Sıkma ve Zar kehribarı tercih ediyorlar bunlarda genellikle hediyeliklerde kullanılıyor” diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN MADDİ DEĞİL MANEVİ DEĞERİDİR

İbrahim Çamurdaş ustanın müdavimlerinden olan tesbih koleksiyoneri Mardinli kanaat önderi Süleyman Çelik, 20’si nadir bulunur cinsten olmak üzere 100’ü aşkın özel bir koleksiyona sahip.

Image description

Çamurdaş ustaya sipariş ettiği ve özel olarak yapılan kehribar tesbihini almaya gelen Süleyman Çelik, “Tespih merakım gençlik yıllarımda başladı ve hâlen de devam ediyor. Bu konuda uzman olan dostlarımın tavsiyeleri doğrultusunda dünyanın farklı yerlerinden tesbihleri bir araya getirip koleksiyon oluşturduk. Bakınca, insanın gözü gönlü açılıyor, büyük bir manevi haz duyuyoruz. Önemi olan bu koleksiyonun maddi değil, mânevi değeridir. Bu işi hobi şekilde yapa yapa uzmanlaştık. Kehribar tesbih herkesin beğendiği ve kullanmayı sevdiği tesbih türlerinden bir tanesi. Ben de çok seviyorum. Öncelikle sinir ve stresi azaltmada ve rahatlamada büyük etkisi bulunan tesbih çekmenin daha birçok yararı bulunuyor. En önemlisi teşbih çekince Allah’ın ismini anınca kendinizi iyi hissediyorsunuz.

TESBİH İŞİ ZENGİN İŞİ

Tespih çekmek bizim buralarda bir gelenek olsa da günümüzde tespih koleksiyonu yapanlar çok az. Aslında bizim burada tesbih işi ile ilgilenmek koleksiyonunu yapmak zengin işi bir hobi. Tesbihin neden yapıldığı, imamesinin orijinalliği, tanelerin muntazamlığı, ipe dizilişindeki renk uyumu tesbihin maddi manadaki değerini arttıran özellikler.  Allah’ı anarken insanın elindeki aracın doğal maddelerden oluşması ona ayrı bir lezzet de katıyor. Her anlamda tespih çekmek insanı bulunduğu boyuttan çok daha ötelere götürüyor. Bunu da ancak bunun tadına varan bilir. Tesbih de aynı kalem gibi dil susunca kelimeler kifayetsiz kalınca devreye girer. Sözle anlatılmayanı teşbih artık gözle nizamla anlatır.”dedi.

 

Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description

Yorum Yaz