tatlidede

Fındık ağaçlarını istila eden Drakula Böceği nedir? Drakula Böceği'nin zararları nelerdir? Nerelerde görülür?

Özellikle fındık bahçelerini istila eden Drakula Böceği, fındıklara önemli ölçüde zarar veriyor. "Turunçgil Uzun Antenli Böceği" ismiyle de bilinen Drakula Böceği merak ediliyor. Peki Drakula Böceği nedir? Drakula Böceği'nin zararları nelerdir? Drakula Böceği nerelerde görülür? Drakula Böceği ile mücadele nasıl yapılır? Drakula Böceği uçar mı? Drakula Böceği Trabzon ve Maçka'da var mı? Drakula Böceği fiyatı ne kadar? İşte Drakula Böceği ile ilgili merak edilen soruların detayları...
  • 05.04.2021 10:07
Fındık ağaçlarını istila eden Drakula Böceği nedir? Drakula Böceği'nin zararları nelerdir? Nerelerde görülür?

Trabzon'un Maçka ilçesindeki fındık bahçelerini istila eden drakula adlı böcek, fındıklara önemli ölçüde zarar verdi. Şu ana kadar 3 bin 600 dekarlık alanda çalışma yapıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit Gülbay, "Fındıktaki bu zarardan dolayı söküm çalışmasına başladık. İlk söküm çalışması, başlangıçta toplam 2 bin 500 dekar olarak ön gördüğümüz alanlardı ancak şu anda 3 bin 600 dekara kadar ulaştı" dedi.

Drakula Böceği nedir? Drakula Böceği'nin zararları nelerdir? Nerelerde görülür? Drakula Böceği ile nasıl mücadele edilir? soruları son günlerde vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Karadeniz Trabzon Akçaabat, Maçka ve Ortahisar bölgesinde özellikle fındık bahçelerinde sıkça rastlanan Drakula Böceği'ne dair merak edilen detayları sizin için derledik...

DRAKULA BÖCEĞİ NEDİR?

  • Ergin siyah renkli olup, kanatları üzerinde düzensiz şekilli beyaz lekeler bulunur.
  • Boyu 25-35 mm’dir.
  • En belirgin özelliği kanatların başa yakın kısmında çok sayıda granülün bulunmasıdır.
  • Larvaları bacaksız, krem rengi ve olgunlaştığında 27-38 mm boyundadır.

DRAKULA BÖCEĞİ'NİN ZARARLARI NELERDİR?

  • Larvalar kambiyum ve odun tabakalarında galeriler açar.
  • Larvalar fidanlarda kısa sürede, ağaçlarda ise zaman içinde ölüme yol açar.
  • Erginler yaprak damarları, genç dal ve sürgünlerin kabukları ile beslenir. Bu dallarda kuruma meydana gelir.

DRAKULA BÖCEĞİ İLE MÜCADELE NASIL OLUR?

Ani Meşe Ölümü ve Çam Çıralı Kanser Hastalığı ile Turunçgil Uzun Antenli Böceği ve Kestane Gal Arısı Mücadelesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre mücadele edilir.

  • Tespit edildiği yerde karantina tedbirleri uygulanır.
  • Bulaşık ağaçlar kesilerek imha edilir.
  • Bulaşık alanların sınırları belirlenir.
  • Bulaşık alanların etrafında 2 km yarı çapında tampon bölge oluşturulur.

DRAKULA BÖCEĞİ NERELERDE GÖRÜLÜR?

Drakula Böceği Türkiye'de genellikle Karadeniz kesiminde görülmektedir. Özellikle fındık bahçelerindeki ağaçlara ve başka ağaç türlerine zarar veren böcek Trabzon ili ile Akçaabat, Maçka ve Ortahisar ilçelerinde daha sık rastlanmaktadır.

DRAKULA BÖCEĞİ'NİN ANA VATANI NERESİ, TÜRKİYE'YE NASIL GELDİ?

TMMOB Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, zararlının geniş alana yayılmasından korkulduğunu, fındık dalları kurutarak adeta ağaçların ve dalların ölümüne neden olan 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği'nin (Anoplophora chinensis, A malasiaca) muhtemelen İtalya’dan ithal edilen süs bitkisi ağaçlardan Türkiye’ye geldiğini belirtti.

Kuturoğlu, “Turunçgil Uzun Antenli Böceği'nin menşei bir Uzakdoğu ülkesi olan Çin. Çin’den süs bitkisi ağaçlar ile İtalya’ya oradan da yurdumuza ithal edilen süs bitkileri ağaçları ile geldiği tahmin ediliyor. Böcek ilk olarak 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Fatih, Zeytinburnu ve Bakırköy ilçe belediyelerine ait park ve bahçelerde görüldü. Bundan 1 yıl sonra Bartın’da, 2017 yılında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından buraya gönderilen veya belediyenin almış olduğu fidanlarla Esiroğlu’na geldiğini tahmin ediyoruz. Böcek iki döl yumurta verirken her bir dölde yaklaşık 50 yumurta veriyor. Bölgemizde yapılan araştırmalar ise 50 yumurta bıraktığı tahmin ediliyor. 50 yumurtayı böcek bir kenara bırakmıyor, gövdenin toprakla çıkış kısmında gövdenin çeşitli yerlerine tek tek bırakıyor. Böcek fındığın içerisinde beslenerek tamamen tahrip ediyor ve fındığın kurumasına sebep oluyor" dedi.

DRAKULA BÖCEĞİ TRABZON'A NASIL GELDİ?

FINDIK ÜRETİCİLERİNİN KABUSU HALİNE GELDİ

 

Yorum Yaz