matesis
dedas

İki kardeş yarım asırdır ayakkabı tamir ediyor

Ayakkabı tamirciliği mesleğini yıllardır sürdüren Mardinli kardeşler, 6 metrekarelik dükkana neredeyse yarım asır sığdırdı. Aygün kardeşler artış gösteren fiyatlar, yaşanan ekonomik sıkıntı ve yağışlı havalar ile işlerinin yoğunluk kazandığını belirtirken 50 yıldır aynı dükkanda helalinden ayakkabı tamir ederek evlerinin geçimini sağlıyorlar.
  • 25.01.2024 12:58
İki kardeş yarım asırdır ayakkabı tamir ediyor

Mardin'de kendi kurdukları ayakkabı tamirciliği mesleğini yaklaşık yarım asırdır yapan İsmet(62) ve Nüsret(61) Aygün kardeşler, yağışlarla birlikte yoğun bir mesaiye girdiklerini belirttiler.

Yağışların başlamasıyla birlikte ayakkabıları su çekenlerin, zarar görenlerin kendilerine baş vurduğunu ifade eden Aygün kardeşler, kışın daha çok iş yaptıklarını söylediler.

Ayakkabı tamirciliğinin yanı sıra arada bir valiz ve çanta tamiri de yaptıklarını kaydeden Aygün kardeşler, işlerinin eskiye nazaran düştüğünü, insanların ayakkabılarının tamir ettirmek yerine yenisini aldıklarını ifade ettiler.

Kış mevisiminin yanında ayakkabı fiyatlarının artmasıyla birlikte işlerinin açıldığını aktaran Aygün Kardeşler, 50 yıldan beri bu meslek sayesinde geçimini sağladığını dile getirdiler.

50 yıl önce okul çağındayken ayakkabı tamircisi olan birinin yanında işe başladığını aktaran İsmet Aygün "zamanında biz hem okula gider, hem de çırak olarak çalışırdık. Biz de kendi kendimizi yetiştirdik, dükkân açtık, kendi dükkânımızı çalıştırıyoruz." dedi.

EVİN GEÇİMİNİ SAĞLAYIP ÇOCUKLARINI BÜYÜTTÜ

Önceleri iğne, pense ve iplik kullanarak el işi becerisiyle ayakkabı tamiri yaptığını ve sonrada çıkan el makinelerini kullanarak mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Aygün, bu meslek sayesinde hem evinin geçimini sağladığını hem de çocuklarını büyüttüğünü kaydetti.

Çocuklarından 4’ünün eğitim öğretimini tamamlaması için çalışan Aygün, sürdürdüğü mesleğin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğunu söyledi.

"Genelde bize tamir için gelen ayakkabıları kurtarıyoruz"

Aygün, "Yapabilecek ayakkabılar var, yapılamayacak ayakkabılar var. Çok masraf gidecek ayakkabıları tamir yapmıyoruz. Çünkü ona verilecek masrafla adam kendine yeni bir ayakkabı alır. Genelde bize tamir için gelen ayakkabıları kurtarıyoruz. Şimdi ayakkabı tamiratı yapılan emeğe göredir, belli bir fiyatı yok. Bizim işimiz sadece tamire yöneliktir. Normal vatandaşlarla uğraşıyoruz, devamlı lazım olan bir iştir. Çin'den sağdan, soldan gelen ucuz ayakkabılar hiç kullanışlı değil. Adam bir hafta giydikten sonra ayakkabılar çürüyor. Sağı açılıyor, solu açılıyor. Bize normal, ucuz ve pahalı ayakkabılar geliyor. Ama en çok normal fiyatlı ayakkabılar tamire geliyor. Bunun yanında çanta, valiz tamiri yapıyoruz, kemer ve kundura malzemeleri satıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Eskiden işlerimiz daha iyiydi fakat şimdi biraz düştü"

Nusret Aygün ise yaklaşık 50 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Eskiden işlerimiz daha iyiydi fakat şimdi biraz düştü. İşlerimizin eskisi gibi olmamasını sebebi, eskiden bir ayakkabı 4 ile 5 kere tamir edilirdi. Şimdi ise millet ayakkabılar ucuzladığından dolayı artık ayakkabılarını tamir etmiyor. Birisinin ayakkabısı yırtıldığı zaman tamir etmeyi değil, yeni bir tane almayı tercih ediyor. Havalar ısındığı vakit tamir işlerimiz azalıyor. Havalar yağmurlu olduğu zaman eski ayakkabılar su çektiği zaman ayakkabılar tamire geliyor. Bundan dolayı hava yağmurlu olduğu zaman işlerimiz iyi oluyor." dedi.

10 YAŞINDAN BERİ BU MESLEĞİ DEVAM ETTİRİYOR

Her daim şükürdar ve kanaatkar olduğunu söyleyen Aygün, şimdiki gençlerin altın bileziği değil de çok parayı seçtiklerini söyledi. Mesleği 10 yaşından beri devam ettiren Aygün, mesleğini sürdürerek evinin geçimini sağlıyor. 

Editör: Sevgi As

Yorum Yaz