diorex
Dedas

İŞTE Deprem açısından Mardin’in en güvenli ilçeleri

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve toplam 11 ilde hissedilen deprem sonrası güncellenen deprem haritasına göre Mardin'in de en güvenilir ilçeleri belli oldu. Yeni haritaya göre Mardin'in deprem risk bölgesi olan 3. bölge konumu değişmezken ilçeleri ise üç ayrı risk bölgesinde yer alıyor.

  • 27.02.2023 09:03
İŞTE Deprem açısından Mardin’in en güvenli ilçeleri
Türkiye’nin deprem risk haritası AFAD tarafından güncellenerek yayınlandı. AFAD’ın yayınladığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası 5 farklı risk bölgesi içeriyor. Mardin'in üçüncü bölgede olduğu deprem risk bölgesinde birinci grup en yüksek riskli bölge iken 5. grup en düşük riskli bölge olarak belirtilmiş.

Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.

Mardin

Orta seviyede 3. derece risk bölgesinde yer alan Mardin’in

Kızıltepe ve Mazıdağı ilçeleri 4. derece risk bölgesinde güvenilir gösterilirken

Artuklu, Savur, Yeşilli, Ömerli, Midyat, Nusaybin ve Derik 3. derece bölgede yer alıyor.

Dargeçit ilçesi ise 2. derece bölgede yer alıyor.

 

İŞTE İL İL DEPREM FAY HARİTASI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Türkiye'de diri fay hattı üzerinde yer alan ve deprem riski taşıyan illerin yenilenmiş haritasını paylaştı. Güncellenmiş haritaya göre, Türkiye'de 485 diri fay bulunuyor. Fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor. MTA’nın resmi sitesine göre İŞTE İl İl yenilenmiş diri fay haritaları...

Türkiye’deki aktif fay sistemleri 3 grupta toplanabilir.
 
A) Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)
Ülkemizdeki en büyük fay hattı olup, Van Gölü’nden başlayıp Marmara Denizi’ne kadar uzanmaktadır. Genel olarak İzmit, Adapazarı, Bolu, Gerede, Çerkeş, Erbaa, Ladik, Erzincan, Varto gibi yoğun yerleşim alanlarından geçmektedir. Genel olarak Doğrultu Atımlı Fay olarak tanımlanır ve tarih boyunca pek çok büyük depremleri üretmiştir.
 
B) Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF)
Ülkemiz güney doğusunda Karlıova, Bingöl, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Antalya’ya uzanan doğrultu atımlı bir faydır.
 
C) Ege Idorst-Graben Sistemi
Ege Bölgesindeki ova ve dağ sisteminin oluşturduğu faylar olup, Ege Denizine dik, birbirine paraleldir ki hareket tarzları eğim atımlı faylardır.

Birinci derece risk taşıyan iller:

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Dersim, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece risk taşıyan iller

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece risk taşıyan iller

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Urfa, Mardin, Kilis, Adana, Antep'in de bazı bölgeleri ve Maraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

 

 

 

 

Yorum Yaz