diorex
sampiyon

Mesleki Yetkinlik Belgesi Nasıl Alınır? Mesleki Yetkinlik Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mesleki yetkinlik belgesi, çalışan bireylerin mesleklerinde ne kadar yetkin ve bilgili olduklarını belgeleyen önemli bir sertifikadır. Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır konusu, özellikle özel sektörde çalışanlar tarafından merak edilmektedir. İşte başarılı bir sınav sonrasında elde edilen bu belgeyle ilgili detaylar…

  • 30.11.2023 14:06
Mesleki Yetkinlik Belgesi Nasıl Alınır? Mesleki Yetkinlik Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mesleki Yetkinlik Belgesi Nedir?

 

Bir kişinin uğraştığı meslek alanında ne kadar bilgi ve yetkinliğe sahip olduğunu gösteren belgeye mesleki yetkinlik belgesi adı verilir. Bu belgeyi alabilmek için önceden düzenlenen sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları

Mesleki yetkinlik belgesi almak isteyenler, ilgili meslek alanındaki ulusal yeterlilik sınavına katılmalıdır. Bu sınavın ardından yetki belgesi düzenleme süreçlerini yürüten kuruluşlar yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarıdır. İlgili meslek dalında faaliyet gösteren bir belgelendirme kuruluşunun varlığı önemlidir.

Bu kuruluşlar, Türkiye genelinde sınav merkezi kurma ve sınav yapma yetkilerine sahiptir. Adaylar, katılmak istedikleri yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunu bulmalı ve sınavların nerede düzenlendiğini öğrenmelidir.

Sınav ve Belgelendirme Süreci

Ağaç işleri, kağıt ürünleri, bilişim teknolojileri, elektrik elektronik, inşaat, iş ve yönetim, kimya, enerji gibi birçok sektörde mesleki yetkinlik belgesi bulunmaktadır. Ulusal yeterlilik için uluslararası akreditasyon standartları sağlanmaktadır. Sınavları düzenleyen kuruluşların uluslararası standartları karşılaması, yetkilendirme belgesi alabilmesi için önemlidir.

Belge almak istenen yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları, Mesleki Yetkinlik Kurumu'nun internet sitesinden sorgulanabilir. Belge alınacak kuruluşa karar verdikten sonra sınav ve belgelendirme süreci için ilgili kuruluşa başvuru yapılmalıdır.

Ulusal yeterliliklere göre düzenlenen sınavlar, teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her iki bölümü de başarıyla tamamlayan adaylara, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından Mesleki Yetkinlik Belgesi ve taşınabilir Mesleki Yetkinlik Kimlik Kartı verilmektedir.

 

Editör: Furkan Üründü

Yorum Yaz