tatlidede

Regaib Kandilinde ne oldu? Regaib Kandilinde ne yapılır?

Regaip Kandiline kısa bir zaman kala vatandaşlar Regaib ne demek? Regaib Kandilinde ne oldu? Regaib Kandili ne zaman? Regaib Kandili nedir? Regaib Kandilinde yapılacak ibadetler? sorularının cevaplarını internet arama motorlarında araştırıyor. Bizlerde sizler için derledik, detaylar haberimizde...
  • 18.02.2021 14:42
Regaib Kandilinde ne oldu? Regaib Kandilinde ne yapılır?

Regaib Kandiline kısa bir zaman kala vatandaşlar Regaib ne demek? Regaib Kandilinde ne oldu? Regaib Kandili ne zaman? Regaib Kandili nedir? Regaib Kandilinde yapılacak ibadetler? sorularının cevaplarını internet arama motorlarında araştırıyor. Detaylar haberimizde...

Müslümanlar tarafından 18 Şubat Perşembe günü idrak edilecek olana Regaib Kandiline kısa bir süre kaldı. Ramazan ayının da ilk habercisi olan Regaip Kandili vatandaşlar tarafından heyecanla bekleniyor.

REGAİB NE DEMEK?

Regâib, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "regâib"in aslı budur.

Receb’in ilk cuma gecesine Regaib Gecesi denir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

REGAİP KANDİLİNDE NE OLDU?

Reğâib Kandili, o beklenen Nebi’nin anne karnında olduğu bir sürece tevafuk eder. Belki de o sürecin ilk mühim merhalesinin kilometre taşıdır. Halk arasında –hakikate muhalif olarak- anne karnına düştüğü gece olarak bilinen Reğâib Kandili, bazı âlimlerce annesi Âmine Hatun’un Peygamberimiz’e hamile olduğunu farkettiği, belirtileri yakaladığı gecedir. Bediüzzaman Hazretleri ise Reğâib gecesinin Zât-ı Ahmediye’nin terakki hayatının başlangıcının ünvanı olduğunu; Mi’rac gecesinin de Zât-ı Ahmediyenin terakki hayatının zirve noktasının ünvanı olduğunu bildirmektedir. Reğâib’in kudsiyetini vurgularken de, Hazret-i Risalet’in (sas) bir derece bir cihette âlem-i şehadete (ana rahminde dünyaya) Reğâib gecesi teşrif ettiklerini haber vermektedir. (Nursi, Sikke-i Tasdik-i Gaybi, s.206, 207)

Yorum Yaz